Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Geotextília

Rendezés:

Mi is maga a geotextília?

A geotextília egy szintetikus, áteresztő textilanyag, amelyet a talaj jellemzőinek javítására használnak. Képes elválasztani, szűrni, megerősíteni, védeni és elvezetni, hogyha a talajon használják. A geotextília ideális anyagnak számít számos infrastrukturális munkához, például utakhoz, kikötőkhöz, hulladéklerakókhoz, vízelvezető rendszerekhez, szikkasztáshoz és más, magán projektekhez. A geotextíliákat olyan polimerek alkotják, mint a poliészter vagy a polipropilén. Elkészítésük módja alapján 3 kategóriába sorolhatók, a mi termékeink ebből a nem-szőtt, tűnemezelt kategóriába tartoznak. A nem szőtt geotextíliát folyamatos szálból vagy rövid, vágott szálból állítják elő. A szálak kötése hő-, kémiai vagy mechanikai technikákkal vagy technikák kombinációjával történik. A mechanikus reteszeléssel vagy kémiai vagy termikus kötéssel nyert georostok vastagsága 0,5-1 mm, míg a kémiailag kötött nem szőtt szövetek viszonylag vastagok, általában 3 mm nagyságrendűek. Webshopunkon elérhető geotextília tekercses formában, illetve magánszemélyeknek, kisebb csomag formában.

Hol szokták használni?

Leginkább a kertben használatos, mint talajtakaró a fenyőmulcs vagy murva alá, illetve a kerti tavak szigetelésénél. Használatával a fenyőmulcs tartósabb lesz, hiszen nem tud a talajjal érintkezni, így kevésbé fog komposztálódni, a talaj vízmegtartó képessége sokkal magasabb lesz, így a növényeink kevesebb vízzel is gyönyörűek lesznek és a geotextilia alól a gaz sem fog naponta előbújni. A tavak és tározók esetében a fólia alá kell helyezni, hogy a szigetelés nagyobb legyen, illetve a talajban maradó kövektől és egyéb törmelékektől védje a fóliát.

Mik a főbb tulajdonságai?

Csökkenti a gyomosodást

A letakart felület nincs kitéve a napfény életet adó hatásainak, így a legtöbb gyom nem kelhet ki vagy fejlődhet ki a kikelés után. Ezt a képességet a lefedettség tovább növelheti.

Csökkenti és lassítja a talajeróziót

Rostszerkezetének sűrűsége miatt képes felszívni a tápanyagban gazdag apró részecskéket a talajban, miközben lehetővé teszi a víz áthaladását. Ez elősegíti a talaj vízelvezetését és megakadályozza a pangó víz képződését.

Megtartja a talajhőt

Nyáron a talajtakarással létrehozott árnyékok megvédhetik a talajt a gyors száradástól és melegedéstől. Télen, a talajtakaró miatt is, meg tudja ragadni a talajhőt és felhasználható a fagy okozta károk elkerülésére.

Elválasztja a rétegeket

A dísznövények és a kerti zöldségek termesztése során egyes növények speciális talajt igényelnek. A geotextíliák alkalmasak a különböző anyagkomponensű talajrétegek és talajok elválasztására, ezáltal megvédve a növények gyökereit a talaj keveredésétől.

A geotextíliákat általában valamilyen burkolóanyag borítja. A leggyakoribb módszer a fenyőkéreg mulcs. A geotextília megvédi a talajt a fenyőkéreg talajfelszínének rothadásától és erős gyantasav-pH-jától.

Rendezett látványt nyújt

A geotextilia önmagában nem nyújt rendezett, ezen kívül dekoratív látványt, emiatt használnak a takarására mulcsot. Leggyakrabban ez valamilyen fenyőkéreg, ami nem csupán funkcióiban támogatja erőteljesen, de rendkívül szép látványt is nyújt. Egyébiránt zúzott kövek, esetleg görgeteg kövek is a gyakran előforduló takaró elemei