Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kerti tó szivattyú

Rendezés:

Kerti tó szivattyú kategóriában megtalálható keringtető termékek, a kerti tó legfontosabb eleme. Első sorban fontos eldönteni, hogy milyen megoldásra tervezzük használni a szivattyút. A szivattyú használatát tekintve alkalmazhatjuk szűrő, szökőkút, valamint vizezés és patak táplálásához.

A szivattyúk 150-50.000 liter/óra teljesítmény változatban megtalálhatóak.

A tisztító szűrő üzemeltetéshez olyan szivattyú választása ajánlott, mely a vízben levő szennyeződéseket juttatja a szűrőbe. Érdemes olyan szivattyút választani, amelyben a nincs szivacs, kb 6-8 mm átmérőjű szennyeződéseket tud elvezetni. A legtöbb szivacs nélküli szivattyú alkalmazható szűrő táplálására. Fontos a választásnál szem előtt tartani a készülék fogyasztását, hisz ezek a készülékek a nap 24 órájában kell működtetni. Fontos még a liter/óra teljesítmény megválasztása is, ami azért fontos, hogy a tó térfogatának legalább egyszer áttudja forgatni. A szivattyú a szűrőn keresztül pumpálja a vizet, a tisztítása érdekében. Nem szabad túl nagy nyomással a szűrőbe vezetni a vizet, hisz az tönkre teheti szűrőkészüléket.

A szökőkút üzemeltetéséhez érdemes szökőkút szivattyút választani. Ezekben a szivattyúkban szivacs található a szűrő csonknál, mely megakadályozza a nagyobb szemcsék átjutását. Így elkerülhető a szökőkút eldugulása a szennyeződésektől. A szökőkút táplálása történhet a tó vízéből, vagy egy kis medencéből. A szivacsok hamar eltömődnek, ezért ajánlott a sűrű tisztításuk. Ezek a szivattyúk nem alkalmasak a szűrők táplálására, hisz nem tudnak nagyobb szemcséket átengedni. Érdemes erre a funkcióra egy másik szivattyút alkalmazni. De vannak olyan kialakítású szivattyúk melyek egy „T” csappal vannak ellátva ezáltal egyszerre tudnak szűrőt és szökőkutat is üzemeltetni. Ezek a típusú szűrők nem mindig a legjobb választás, de lehet olyan eset mikor hasznos és nincs más megoldás. Ezeknek a szivattyúknak nagy nyomás alatt kell megforgatni sok vizet. A szivattyú szóró fejeinek cseréjével van mód vízkép változtatásra.

A vízesés és patak szivattyúkat alkalmazhatjuk szűrő vagy szökőkút táplálására is. Egy patak vagy vízesés tápláláshoz fontos a szivattyú emelési magassága, illetve a vízáramra a látványos vízesésekhez érdemes nagyobb teljesítményű szivattyút választani. A szivattyú rendszeres karbantartása szükséges, melyet 3-4 havonta szükséges elvégezni. A szezon elteltével a szivattyút tisztán, fagytól mentes helyen tartsuk.