Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kerti tó szűrő

Rendezés:

Kerti tó szűrő kategóriában megtalálható a tó víz tisztításához szükséges berendezés és kiegészítő elem. Ezekben a mesterséges tavakban nem jelenik meg az a tisztító mechanizmus mely egy természetes tóban. Ezért a kerti tó létszükség eleme a szűrő berendezések, melyekkel tisztán és oxigén dúsan tartják a tó vizét. A kerti tóban tartott halak jelenléte nagyban befolyásolja a tó víz szennyezettségét. a szűrő feladata eltávolítani a halak salakanyagait, illetve ennek okán kialakuló algákat, szennyeződéseket.

A szűrő választásánál fontos figyelembe venni a kerti tó méretét és ajánlott egy kicsivel nagyobb teljesítményűt választani. A tó vízmennyiség számolását egyszerűen elvégezhetjük. (hosszúság x szélesség x mélység) Választásnál fontos figyelembe venni, hogy a tó szűrő berendezés a nap 24 órájában működésben kell lennie. Vannak olyan szűrő berendezések melyek UV-C tisztító készülékkel is el vannak látva. A tó víz először ide jut, majd ezen keresztül kerül a szűrő berendezésbe. Az UV szűrők összefogják a mikro szennyeződéseket, melyek ez által nagyobb darabokká állnak össze. Ezzel az UV-C kiegészítő elemmel ellátott szűrő berendezések drágábbak, de minden megvan bennük a legjobb eredmény eléréséhez.

A szűrő berendezésekben különböző mechanikai és biológiai szűrő anyagok találhatók. A mechanikai részében található egy szivacs, mely a nagyobb darabos szennyeződéseket tisztítja meg a vízből. Ezeket a részeket az eliszaposodás elkerülése miatt fontos rendszeresen tisztítani. A biológiai szűrő anyagok mikroorganizmusok segítségével a halak salakanyagaiból felszabaduló káros részeket felgyorsítva bontják le. A szűrő berendezéseket általában a 10.000 liter alatti tavak tisztítására alkalmazzák.

A kamrás szűrő berendezések egy biológia szűrést végeznek. A szűrő rétegekben baktériumok telepszenek meg melyek a tó vízben lévő káros anyagokat (ammónia, nitrit) lebontják és eredményeként nitrát jön létre, mely tápanyagot jelent a tóban élő vízinövények számára. Vannak nyomás alatti szűrő berendezések, melyek a nagyobb nyomás segítségével áramoltatják a vizet. Ezt a megtisztított vizet fel tudjuk használni vízesések és patakok kialakítására. Ezek a szűrők a 10.000 liter feletti tavakhoz alkalmasabbak. A szűrő rendszerekben kémiai szűrő anyag is található, mely általában aktív szén, vagy zeolit. Ezek az anyagok segítik a nem kívánatos szagok vagy vegyszer maradványok semlegesítését.