Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kerti világítás

Rendezés:

Kerti világítás kategória tartalmaz dekorációs világítást, mellyel hangsúlyt emelhetünk a kert hangulatának. Beltéren és kültéren egyaránt használhatóak.

A kert világítás kiválasztása esetén fontos átgondolni, hogy mit és milyen céllal szeretnénk világítani. A teraszon elhelyezett ülőhelyet szeretnénk megvilágítani, vagy esetleg egy medence világítást képzelünk el a sötétben történő fürdőzés látványossága, valamint biztonsága érdekében. Vagy épp a gépkocsi bejáró, esetleg egy kerti sövény megvilágításán gondolkozunk. Oszlopos, gömb, vagy épp süllyeszthető kialakítású világítás bármilyen magasságú növényzethez, kerti tó, illetve medence világításhoz esztétikusan válaszható.

Az épített világítás nagyon látványos a különféle árnyalatokban szikrázó víz esténként, emellett a medencét esztétikussá varázsolja. A lámpák hosszú évekig használhatók a kerti világítás során.

A földbe süllyeszthető talajlámpák kiválóak dekorációs és közlekedést segítő fénynek. A sövény mentén épített lámpasor a gépkocsifeljáró jelzőfényeként is alkalmas. A süllyeszthető talajlámpák esetenként annyira strapabírók, hogy akár járművel is megoldható rajtuk keresztül a közlekedés. Az oszlopos lámpák segítségével egészen nagy területet világíthatunk meg.

A lámpák kiválasztásánál nagyon fontos a védelmi osztály jelölések tudatában is lennünk. IP nemzetközi védelem jelölések jelentései: védelem por, szilárd test és víz ellen.
Védelmi fokozat por és szilárd testekkel szemben:

IP 0x nincs védelem

IP 1x védelem 50 mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd idegen testtől

IP 2x védelem 12,5 mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd idegen testtől

IP 3x védelem 2,5 mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd idegen testtől

IP 4x védelem 1mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd idegen testtől

IP 5x védelem káros porlerakódástól. Ezt nem lehet teljes mértékben elkerülni, de nem juthat be annyi por, ami már befolyásolja a működést

IP 6x védelem por bejutása ellen, portömített

Védelmi fokozat vízzel szemben:

IP x0 nincs védelem

IP x3 permetező víz ellen védett, a függőlegeshez képest mindkét irányban 60°-ig. terjedően bármely szögből permetezett víznek ne legyenek káros hatásai

IP x4 freccsenő víz ellen védett, a burkolatra bármely irányból fröccsentett víznek ne legyenek káros hatásai

IP x5 védett minden irányú vízsugár ellen, 6,3mm fúvókán 12,5 l/min. átfolyás esetén 3 percen keresztül 3 m távolságból

IP x6 erősen ömlő víz és vízbemerítés/hullámverés ellen védett minden irányból, 12,5mm-es fúvókán át, 100 l/min. átfolyás esetén 3 percen keresztül 3 m távolságból

IP x7 vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (Max. 1 m mélység, 30 percig)