Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

6 tipp az őszi kert gondozásához

6 tipp az őszi kert gondozásához

A falevelek lehullanak, a reggelek frissek és hűvösek lesznek, egyre gyakoribbak a csendes esők.. Lassan, de biztosan beköszönt az ősz. Bár ebben a csodálatos, színes évszakban a természet már a téli pihenőre készül, a kerti munkák korántsem szűnnek meg. Ahhoz, hogy kertünk szépségét megőrizzük, növényeink gondozására az őszi hónapokban is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket az őszi kertgondozáshoz, ismerje meg az őszi kertápolás rejtelmeit!

Talaj megóvása - az őszi kertápolás fontos része

Az őszi munkálatokat kezdjük a legfontosabb teendővel: ez nem más, mint a talaj rendberakása. A talajt tisztítsuk meg az összes kerti hulladéktól és fonnyadt zöldségtől, valamint a  falevelektől. Annak ellenére, hogy a lehulló falevelek színpompás látványt kölcsönöznek kertünknek, a talaj számára nem egészséges a jelenlétük. Ezek után következhet a megtisztított talaj felásása, amely elengedhetetlen lépés a talaj vízellátásának egyensúlyához. Végezetül pótoljuk a tápanyagot! Erre a feladatra a legcélszerűbb megoldás a komposztálás, amely folyamattal nem csak környezetünknek kedvezünk, jelentős pénzösszegeket is megtakaríthatunk.

Őszi kertgondozás, komposztálás

Szerszám nélkül, könnyen összeszerelhető komposztálóink egész évben lehetővé teszik a zöldhulladék gyűjtését és komposztként való értékes felhasználását.

Ültetés

A forró nyári napok után a kellemes, kissé hűvösebb őszi levegő sokaknak meghozza a kedvét a növények ültetéséhez. Így a kert gondozása ősszel szinte elképzelhetetlen anélkül, hogy kihasználnánk az enyhébb időt a veteményezésre. Ültetésre ősszel is van lehetőség, az egyetlen dolog amire figyelni kell, hogy a tevékenységet a fagyok beállta előtt hajtsuk végre. Több értékes növény számára kedvezőek az évszak időjárási feltételei. Érdemes az időszakban cserjéket, gyümölcsfákat, virághagymákat, rózsabokrot, fokhagymát, zöldsalátát, vagy káposztát ültetnünk.

A kínálatunkban megtalálható magaságyás fűszernövények, zöldségek és egyéb növények ültetéséhez egyaránt ideális környezetet teremt. A magaságyás elhelyezhető teraszokon és erkélyeken, lábakkal alkalmazva pedig rendkívül praktikus, ugyanis nem kell hajolgatni hozzá. Remek kialakítása lehetővé teszi a szerszámok nélküli összerakást, a vízelvezető lyukaknak köszönhetően pedig véd a pangó nedvesség ellen.

Balkonláda magaságyások - őszi kerti tippek

Ismerje meg balkonláda magaságyásunkat!

Fagyvédelem

A hideg időjárás beköszöntével fokozott figyelmet kell fordítanunk növényeink védelmére, lehetővé téve számukra a tél túlélését. Cserepes növényeinket mihamarabb helyezzük el a pincében, a kinti, érzékeny, fagytűrő növényeink tövét pedig ne felejtsük el letakarni, ezzel védekezve a zord hőmérséklet ellen. Fontos feladat továbbá a kertünkben élő évelők visszavágása, valamint az örökzöldek formára nyírása.

Felkészülés a télre esővízgyűjtő tartályok esetén

Habár még viszonylag messzinek tűnik a tél, azonban érdemes már ősszel gondolni arra, hogyan készítsük fel a hideg évszakra a kerti eszközeinket. A kertünk téliesítéséről már korábban írtunk, ami lényeges, hogy a fagyos időjárás előtt zárjuk el a fővezetéket, amin az öntözőrendszert működtetjük. Nyissuk meg a csapokat, és lehetőleg hagyjuk, hogy szabadon távozhasson a víz, a slagot pedig fagymentes területre helyezzük.

Azonban a felszíni esővízgyűjtő tartályainkra és az ahhoz tartozó kiegészítőkre is gondolnunk kell. Felszíni esővízgyűjtő tartályunk is kerüljön vízmentesítésre a téli időszak előtt! Ehhez annyit kell tennünk, hogy a tartályban megmaradt vizet leeresszük, a csapot pedig nyitva hagyjuk. Az esővízgyűjtő tartályhoz tartozó ereszcsatorna szűrő egyszerű mozdulattal, egy gombnyomással állítható az eszköz téli üzemmódba. Így nem folyik be a tél során az esővíz a tartályba, és ezzel elkerülhetjük, hogy aggódnunk kelljen a csapadékvíz megfagyása miatt.

A kerti szerszámok rendberakása

Bár sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, a kerti szerszámok téliesítése igenis fontos feladat. Az utolsó őszi kertben töltött nap után feltétlenül tisztítsuk le, majd olajozzuk be a kézi szerszámokat. Az időszak megfelelő lehet az életlen kerti eszközök, ásó, kapa és fűrész élezésére. Ne feledkezzünk meg a motoros gépek megtisztításáról sem, valamint a benzines masinák üzemanyagának leengedéséről. Tisztítás és karbantartás után pakoljuk el az eszközöket a fedett kerti tárolóba.

A kerti bútorok védelme

Kerti bútoraink hosszú élettartamának megőrzése, valamint tisztán és szárazon tartása érdekében nélkülözhetetlen a védőhuzatok használata. A nagyobb, nehezen mozdítható darabok számára a kerti bútortakaró maximális védelmet nyújt a fagy ellen, így nem kell őket szétszerelnünk, és benti helyiségbe pakolnunk. Takaróponyváink asztalok, székek, tárolók és szekrények lefedésére egyaránt alkalmasak, erős anyaguknak köszönhetően pedig több évig használhatók, védenek a víz, a szél és a jég ellen.

Nézzen körbe weboldalunkon, kínálatunkban ugyanis minden hasznos eszközt megtalál, amelyekre szüksége lehet az őszi kertápolás során! Kültéri hőmérő, szobai növény permetező, vagy növény rögzítő, nálunk megtalálhatja az igényeinek megfelelő szerszámokat, kiegészítőket!

Következő cikkünk: 

A kert fontos kiegészítői egy helyen