A kert elengedhetetlen kelléke: A geotextília
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

A kert elengedhetetlen kelléke: A geotextília

- 2022. 09. 28. 16:35:00
A kert elengedhetetlen kelléke: A geotextília

A geotextíliákat eredetileg a szemcsés talajszűrők alternatívájának szánták. A geotextíliák régi és néha még mindig használt kifejezése a szűrőszövet. A munka eredetileg az 1950-es években kezdődött R.J. Barrett geotextíliákat használt előregyártott beton partfalak mögött, előregyártott beton eróziógátló blokkok alatt, nagy kőfeltörő alatt és más erózióvédelmi helyzetekben. Különböző stílusú szőtt monofil szöveteket használt, mindegyiket viszonylag magas (6-30%-os) nyitott terület jellemezte. Felmérte a megfelelő áteresztőképesség és szennyeződés-visszatartást, valamint a megfelelő szövetszilárdság és a megfelelő nyúlás szükségességét és megadta az alapját a geotextília szűrési helyzetekben történő használatához.

A geotextília

A geotextíliák szintetikus áteresztő textilanyagok, amelyeket a talaj tulajdonságainak javítására használnak. A talajban történő felhasználáskor a talajt elválaszthatják, szűrhetik, megerősíthetik, védhetik és leereszthetik. A geotextíliák tökéletes anyagok számos infrastrukturális munkához, mint utak, hulladéklerakók, vízelvezetés és egyéb civil projektekhez.

  Geotextília alkalmazása

Fedezze fel a minőségi geotextília csomagjainkat!

A geotextíliák típusai

  • Nyitott hálós vagy szövött szövet geotextíliák

  • Zárt szövet vagy nem szőtt geotextília

  • Kötött geotextíliák

1. Szövött geotextíliák

A szövött geotextíliák egymásba ágyazott szövetcsíkokból készülnek, amelyek szilárdságot és stabilitást biztosítanak a geotextíliák felhasználási területeihez. A szövött geotextíliák polipropilén szalagokból készülnek, amelyek nagy terhelést bírnak. Ideálisak elválasztási és megerősítési célokra és ugyanakkor szinte vízhatlanok. A szövött geotextíliák különböző anyagokból készülhetnek, de a legelterjedtebb a szövés vagy fonalak keveréke. A szövetek úgy néznek ki, mint a műanyag lapok, a szövés csak alapos vizsgálat után látható.

2. Nem szőtt geotextília

A nem szőtt geotextíliák vagy folytonos szálból vagy rövid vágott szálakból készülnek. A szálakat általában termikus, kémiai vagy mechanikai technikákkal, mind a két módszer kombinálásával kötik össze. Főleg elválasztási, védelmi és szűrési célokra használják, mint közúti, vasúti, hulladéklerakók, illetve polgári és környezetvédelmi projektek területein. A gyártási módszer végtelen szálakból álló eljárást alkalmaz a kiváló minőségű anyagok felhasználásának biztosítása érdekében. A nem szőtt geotextíliák ellenállnak a talajban és az építőanyagokban előforduló összes vegyi anyagnak és biológiai közegnek. Az anyagot víz nem oldja, így biztonságos a talajvíz számára, valamint a közvetlen napsugárzásnak is fokozottan ellenállnak.

3. Kötött geotextília

A kötött geotextíliák egy sor fonalhurok összekapcsolásával készülnek. A fent ismertetett geotextíliákon kívül a további geoszintetikus anyagok közé tartoznak a geohálók, georácsok, geocellák, geomembránok, geokompozitok stb. Mindegyiknek megvannak a sajátosságai, felhasználási területei és alkalmazásai.

Geotextíliák használata

Különböző geotextíliákat használnak különböző célokra, mint például elválasztás, szűrés, vízelvezetés, megerősítés, tömítés és védelem.

Minőségi geotextíliák

Tekintse meg a kiváló geotextília tekercseinket!

  • ElválasztásAz elválasztáshoz geotextíliát lehet beépíteni két különböző talajanyag közé. A geotextília segít a különböző anyagok szétválasztásában, hogy a kívánt talajjellemzőket elérjük.

  • SzűrésSzűréshez geotextíliákat használnak, amelyek lehetővé teszik a víz mindkét irányban történő mozgását a vízelvezető rendszerben és megakadályozzák a finom adalékanyagok elmozdulását a talajrétegek között. A geotextíliák függőlegesen és vízszintesen is felhasználhatók, így segítik megoldani a vízelvezetési problémákat a ház körül és az utak mentén.

  • MegerősítésA geotextilia lerakása a talajjavítás céljából történik. A kialakítás során olyan tényezőket kell figyelembe vennünk, mint a súrlódás vagy mozgáskorlátozás, terhelhetőség javítása, egyenetlen talajszerkezet változtatása.

  • TömítésA geotextíliák felhasználhatók a talaj vagy talajvíz elszennyeződésének megelőzésére is.

 

Következő cikkünk:

Nagyszerű őszi kedvezmények

Tartalomhoz tartozó címkék: kertápolás otthon és kert