A kültéri folyókák korszerű használata - Suni Kft.
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

A kültéri folyókák korszerű használata

A kültéri folyókák korszerű használata

A kültéri folyókák és víznyelők a professzionális esővízhasznosítás fontos kellékei. Mivel a Földünk ivóvízkészlete folyamatosan csökken, ezért elengedhetetlen, hogy megtaláljuk azokat a megoldásokat, amellyel csökkenthetjük a vezetékes víz pazarlásának mértékét. Az esővíz újrahasznosítása egyre elterjedtebb alternatíva erre. A folyamatba beletartozik a csapadékvíz szakszerű összegyűjtése, tárolása, optimális felhasználása és az elvezetése. Cikkünkben most az kültéri folyókák és víznyelők alkalmazását mutatjuk be

Mire használjuk a kültéri folyókákat és víznyelőket?

A kültéri folyókák és víznyelők az összegyűjtött esővíz elvezetésében nyújtanak segítséget. Az esővíz igazán nagy érték, különösen a nyári, aszályos hónapokban. Ebben az időszakban sokat tehetünk a kertünkért, ha a csapadékvizet gyűjtjük, és ezt használjuk fel az öntözésre.

Kültéri folyókák

A  megfelelő elvezetéssel nem csupán több funkcióra tudjuk felhasználni az esővizet, de megspórolhatjuk a feleslegesen elfolyó vízmennyiséget is. Az udvarnak és kertnek is fontos, hogy egy heves esőzés bekövetkeztével a csapadék ne egy helyen halmozódjon fel, hiszen a talaj szerkezetének nem tesz jót, eróziót okoz. Ha megáll a víz a telkünkön, az akár alámoshatja az épületet. Ha az esővíz eláztatja a falat, akkor a repedésekbe szivárgó víz egészségügyi kockázatot jelenthet, hiszen a fal penészessé válhat a nagy nedvességtől. Ráadásul a rosszul kialakított vagy létre sem hozott esővíz elvezető a szomszédos telkekben is kárt okozhat, ezzel pedig akár komolyabb (anyagi) gondokat is varrhatunk a nyakunkba.

A kültéri folyókák segítenek a leérkező csapadékot egységesen eloszlatni a kertben. Úgy tesszük a legjobban, ha a vizet nem csak megfelelően elvezetjük, hanem egy esővízgyűjtő tartályban elraktározzuk, majd később felhasználjuk. Így könnyebben szabályozhatjuk a kiszámíthatatlan esőzések okozta szárazságot vagy éppen a túlzott csapadékmennyiséget.

A víznyelők kialakítása lehetővé teszi, hogy azok bármilyen méretű ereszcsatorna, vagy akár kerti út alá beépíthetőek legyenek. A SUNI Kft. kínálatában megtalálható Monolit aknák külön ülepítő résszel is rendelkeznek, a ki- és befolyás 100-as PVC csővel megoldható. Alkalmazhatóak hozzá felnyitható és lépésálló műanyag rácsos fedlapok, de a személygépjármű, vagy teherforgalom által terhelt területekre rendelkezésre állnak horganyzott, fém és öntött vas folyóka rácsok is. A víznyelők között kínálatunkban fellelhetőek a különböző szögletes, Monolit aknák és függőleges, illetve vízszintes elfolyású, eresz bekötéssel, szűrőkosárral és ráccsal ellátott elfolyók.

Fedezze fel a horganyzott fedráccsal ellátott kültéri folyóka sarokelemünket vagy az eresz bekötésű, szűrőkosárral és ráccsal felszerelt kültéri víznyelőnket!

Fontos tudnivaló a csapadékvíz szikkasztásáról és elvezetéséről

Fontos szabályok érintik azokat, akik otthonukban esővizet gyűjtenek. Országos építésügyi előírás, hogy a csapadékvíz szikkasztását vagy elvezetését mindenkinek a saját telkén belül kell megoldania, tehát a közterületre kivezetni engedély hiányában tilos!

A csapadékvíz elvezetést az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet (OTÉK) szabályozza, ezek az előírások pedig kötelező jellegűek. A rendelet előírja, hogy a telkek, területek csapadékvíz elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz ne okozzon kárt – azaz ne mossa ki a földet, ne áztassa el a területeket, és ne okozzon korróziót sem. Szintén fontos szempont a szabályozásban, hogy az esővíz elvezetési rendszert úgy építsük ki, hogy az esővíz az épületek, területek rendeltetésszerű használatát ne akadályozza.  Az esővíz elvezetésének részletes szabályait az OTÉK 47. §-a foglalja magában – Mindenképpen vegyük figyelembe a fent említetteket a saját esővíz elvezető rendszer kiépítésekor!

Fedezze fel Ön is az esővíz felhasználásának módszereit, amelyhez a Suni Kft. kínálatában minden eszköz a rendelkezésére áll! Szerezze be a minőségi kültéri folyókákat, esővízgyűjtő tartályokat és esőlopókat az optimális víz újrahasznosítás érdekében!

 

Következő cikkünk:

A szennyvízgyűjtő tartály használata