Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Az esővízgyűjtő tartály és a csapadékvíz újrahasznosítása

- 2022. 09. 20. 13:18:00
Az esővízgyűjtő tartály és a csapadékvíz újrahasznosítása

A különféle esővízgyűjtő tartályok és a hozzá tartozó kiegészítők segítségével Ön is tudatos, környezetbarát vízfelhasználó lehet. Az esővízgyűjtés szabályai rendkívül egyszerűek, de a professzionális kivitelezéshez biztosítanunk kell a megfelelő eszközöket. Először döntenünk kell, hogy az esővízgyűjtés melyik formáját választjuk: a felszínit vagy a földfelszín alattit. Bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, az csapadékvíz hatékony újrahasznosításához kiváló kiegészítőket is beszerezhetünk, esőlopót, vízelvezető rendszert, melyekkel könnyebben szabályozhatjuk az összegyűjtött esővizet. A tartályokhoz érdemes beszerelni szűrőrendszert is, ami a víz minőségének fenntartását segíti.

Földfelszín alatti esővízgyűjtés sajátosságai

A földalatti esővízgyűjtésre szolgáló tartályok űrtartalma nagyobb, mint a felszíni alternatíváké, akár a 10.000 liter vagy fölötti kapacitást is elérik. Abban az esetben ajánljuk, ha nagy vízigényű kerttel rendelkezik. A felszín alatt tárolt csapadékvíz állandó sötétségben tudható, a hirtelen hőmérséklet ingadozásoktól is megvédhető, így az sokkal tovább képes elállni a tartályban, mindig tiszta és megfelelő keménységű marad.

Columbus esővízgyűjtő

Fedezze fel a Columbus földalatti esővízgyűjtő tartályainkat!

A földalatti esővízgyűjtő tartály telepítése egyszerű, a gyártó beépítési útmutatóját követve házilag is könnyen elvégezhető. Ezen alkalmatosságok előnye, hogy mivel a föld alá szükséges telepíteni őket, így egyáltalán nem befolyásolják a kert összképét, nem foglalnak el helyet az udvaron, nem akadályoznak minket a mindennapi kerti tevékenységek ellátásában. Mindezek mellett mégis biztosítható a nagy kapacitású víztárolás.

Dekoratív esővízgyűjtő tartályok

Ismerje meg a 400 literes Elegance fali esővízgyűjtő tartályunkat!

Tudnivalók a felszíni esővízgyűjtésről

A felszíni esővízgyűjtő tartályok általában kisebbek, mint a földfelszín alá süllyeszthető társai, a pár száz literestől az 1600 literesig terjed az űrtartalmuk. A felszíni esővízgyűjtőknél a legfontosabb, hogy formájuk és méretük az udvar sajátosságaihoz igazodjon. Ezeknek a tartályoknak a beüzemelése a megfelelő eszközök és útmutató segítségével roppant egyszerű. A felszíni esővízgyűjtő tartályt a ház mellett szükséges elhelyezni, majd csatlakoztatni kell az ereszcsatornához. A tartályt mindig szűrővel ajánlatos hozzákötni az ereszcsatornához, ezáltal szűrt víz kerül a tartályba. Egyes termékek korlátozzák a túlfolyást, így ha megtelik a tartály az esővíz szűrő/esővíz lopó egyszerűen lezár, és a felesleges víz tovább lefolyik az ereszcsatornán. A tartályok UV-stabilak, remekül bírják a napsütést és a szélsőséges időjárási körülményeket is.

Megjelenését tekintve, a felszíni esővízgyűjtő tartályokat beszerezheti egészen a legegyszerűbb tartályoktól a dekoratív, többfunkciós növényekkel beültethető darabokig mindenféle elérhető, így akár kerti dekorációként is választhat egy ilyen okos megoldást. A vízgyűjtő így nem csak funkcionalitásban, de design elemként is hozzájárul a kert látképéhez. 

Esővízgyűjtés legfőbb előnyei

Az esővíz hasznosítása nem egy újkeletű dolog, mégis az elmúlt években kezdett egyre nagyobb teret hódítani a háztartásokban, hiszen egyre több ember véli felfedezni a csapadékvíz gyűjtésének előnyeit: hozzájárulhatunk a környezetünk és az egyik legértékesebb erőforrásunk, a víz fenntartásához. Ez a vízszámlánkat is csökkenti havi szinten, továbbá hatékonyabban szabályozhatjuk a kertünkbe leérkező csapadékot, hiszen a szélsőséges időjárás okozta apályos időszakok, vagy éppen heves esőzések kiegyenlítésére is kiváló megoldás lehet egy esővízgyűjtő rendszer. Nem utolsó sorban pedig a növények jobban szeretik a lágy esővizet, mint a kemény csapvizet, ezért is érdemes az összegyűjtött csapadékkal öntözni.

Szerezze be a hatékony esővízgyűjtéshez szükséges termékeket a Suni Kft. kínálatából, és legyen Ön is környezetbarát vízhasználó!

 

Következő cikkünk:

Spóroljon Ön is esővízgyűjtés előnyeivel!