Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Éljen környezettudatosan, komposztáljon!

Éljen környezettudatosan, komposztáljon!

Környezetünk megóvása érdekében mindannyiunk számára fontos a fenntartható életmód és a környezettudatosság az élet különböző területein. Ide tartozik a fenntartható táplálkozás és a tudatos nyersanyag- és energiafelhasználás is. A kis hozzájárulások is kulcsfontosságúak a bolygónk védelmében, melyek betartása közös, társadalmi érdekünk. Napjaink hulladékgazdálkodása a hulladékok elkülönített gyűjtésére és újrahasznosítására irányul. A biogén hulladékok szelektív gyűjtésének bevezetése óta számos államban egyértelmű stratégiai döntés született a kerti vagy házi komposztálás mellett.

Miért fontos a komposztálás?

Évente fejenként 500-600 kilogramm hulladékot termelünk, aminek körülbelül a 30%-a olyan szerves anyagokból tevődik össze, ami komposztálható!

A komposztálás a háztartásunkban keletkező szerves hulladékok újrahasznosításának legrégibb és legtermészetesebb módja. A módszer a természet által előírt folyamatokat alkalmazza a szerves anyagok átalakítására. Fontos tudni, hogy a komposzt kupacon lebomló és ott humusszá váló hulladékot nem szükséges összegyűjteni és elszállítani.

Komposztálás fontossága

A legfontosabb előnyök

A komposzt kiváló talajjavító hatásának köszönhetően egészségesebb és termékenyebb növényeket eredményez. A zöldtrágya gyakorlatilag az összes nélkülözhetetlen tápanyagot biztosítja a növényeknek, és idővel ezek felszabadításával lehetővé teszi az egyenletes és egészséges növekedést. A komposzt javítja a talaj szerkezetét is, így az könnyebben képes megtartani és felhasználni a megfelelő mennyiségű nedvességet és levegőt. Mindemellett jobbá teszi az agyagos és homokos talaj állagát.

A komposztálás előnyei között a legegyértelműbb szempont, hogy a folyamat segítségével jelentősen csökkentheti a szemétgyűjtési és ártalmatlanítási ciklusba kerülő szilárd hulladék mennyiségét. Minél többet komposztálunk, annál kevésbé járulunk hozzá a hulladék ártalmatlanítási költségekhez és a szemétlerakókba kerülő szilárd anyag mennyiségéhez. Ha komposztot használunk a pázsit és a kert trágyázására, csökkenthetjük a műtrágyáktól való függőségét. Ezzel pénzt takaríthatunk meg, és csökkenthetjük a vegyi szennyezés lehetőségét a környezet apró szegmensében. Ha műtrágyák helyett komposztot használunk, a pázsit és a kert virágzó és egészséges talajban fejlődhet.

A komposzt által minimálisra csökkenthetjük a műtrágyák és növényvédő szerek szükségességét!

A komposzt gazdag tápanyagforrás, amely csökkenti vagy kiküszöböli a műtrágyák, növényvédő szerek és gyomirtók szükségességét, ezáltal segít elkerülni az üvegházhatású gázokat a termelés során.

A víz minőségének megtartása

A talajban lévő komposzt segít távol tartani a műtrágyákat (a vízszennyezés egyik fő forrása) a vízben. A komposztban található mikroorganizmusok egy része megkötheti a nehézfémeket, és megakadályozhatja, hogy azok bejussanak a talajvízbe vagy a víztestekbe. Mindemellett a  komposzt segít felszívni a vizet és csökkenti a vízelfolyást. A lefolyás szennyezi a vizet azáltal, hogy talajt és műtrágyát szállít a közeli patakokba.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a komposzt serkenti a talaj tápanyag hálóját, amely mikroszkopikus baktériumokból és gombákból áll. Emellett lebontja a szerves vegyületeket, például a növényi törmeléket, trágyát és növényvédő szereket, ezzel megakadályozva, hogy azok a vízbe kerüljenek és szennyezővé váljanak. 

Komposztálás házilag

Az otthoni komposztálás hatalmas lépés környezetünk védelme érdekében. A folyamat által szükségtelenné válik a műtrágya vásárlása, valamint a talaj termékenysége is növekszik. A konyhai hulladékot (zöldség- és gyümölcshéjat, tojáshéjat, kávézaccot) komposzttá alakíthatjuk. Vigyázat! Nem minden komposztálható, többek között pékárukat, állati eredetű maradékokat, használt olajat vagy zsírt nem szabad komposztálni.

Továbbá fontos tudni, hogy nem szabad teletömni a komposztálót levelekkel és különféle nyesedékekkel, hanem ehelyett fokozatosan érdemes adagolni őket a vegyes komposzthoz. Emellett semmiképpen se tegyünk ömlesztett háztartási szemetet vagy építési törmeléket a komposztálóba!

Komposztáló Thermo-King 400 l

Ismerje meg a 100%-ban újrahasznosított, többféle méretben elérhető, időjárásálló Thermo-King 400l komposztálónkat!

 

Ön is szeretne jobban odafigyelni a környezet megóvására, és tudatosabban bánni a háztartásában keletkező hulladékanyagokkal?  Ebben az esetben azt tanácsoljuk, kezdjen bele a komposztálásba

Webáruházunkban ehhez számos megoldást kínálunk: az Eco-Master komposztáló kis kapacitása miatt például kevés helyigénnyel rendelkezik, mivel 300 literes méretben érhető el, és egy nagy töltő nyílással van ellátva. Ezzel szemben az Eco-King komposztálók már nagyobb helyet foglalnak, ugyanis 600 literes méretekben érhetőek el, valamint két nagy töltő nyílással vannak ellátva, melyeken keresztül belehelyezhetőek a hulladékok. Válassza ki, melyik típus felelne meg igényeinek, és tegyen Ön is a hulladékmennyiség csökkentéséért!

Következő cikkünk: 

Így spórolhatunk a kerti locsolással - hasznos tippek!