Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

5+1 fontos érv a magaságyások mellett

5+1 fontos érv a magaságyások mellett

Az otthonos kert kialakításának alapvető feltétele a virágok ültetése, ezek ugyanis szépségükkel és illatukkal mesebeli helyszínné varázsolhatják udvarunkat. A növények elhelyezésére számos módszer létezik, sokan viszont nem is gondolnák, milyen előnyökre tehetnek szert, ha a magaságyást választják ahhoz, hogy kertjük virágokban pompázzon és gyönyörű termésekben legyen gazdag! Mutatjuk, miért is hasznosak a magaságyások!

Magaságyás alatt a föld felett mintegy 60-80 centiméterrel elhelyezkedő ágyást értjük. Jellemzője, hogy egy keret veszi körül az ágyást, és különböző minőségű talajok, valamint komposzt rétegezéséből tevődik össze. 

A magaságyás elhelyezése

A magaságyások egyik hatalmas előnye, hogy bárhol elhelyezhetők és kialakíthatók. Ezeket ugyanis az erkélyre, a teraszra, a kocsibeállóra, az előkertbe, a járdaszélre egyaránt tehetjük. Egyetlen dologra kell figyelni, ez pedig nem más, mint a napsütés: a legtöbb növénynek ugyanis szüksége van arra, hogy naponta legalább 6 órán át érje a napfény. Amennyiben ezt a feltételt figyelembe vesszük, kedvünkre variálhatjuk a magaságyás rendszerek elhelyezését.

Magaságyások

Ismerje meg fa hatású magaságyásunkat!

Milyen tulajdonságokban rejlik pontosan a magaságyások előnye? 

  • A gyomok problémájának megszüntetése

Bizonyára minden kerttulajdonos számára ismerős a gyomok megjelenése. A nem kívánt növények kezelése sokak számára okozhat fejfájást, ugyanis gyakran előbújnak a talajból, eltávolításuk pedig sok időt és energiát vesz igénybe. Magaságyás használatával viszont jelentősen csökkenthetjük a gyomnövények megjelenését. Amennyiben néhány darab mégis kidugja fejét növényeink mellett, eltávolításuk néhány mozdulattal, pár perc alatt megoldható. 

  • A talaj kiváló minőségének biztosítása

Természetesen mindannyiunk számára fontos, hogy növényeink számára a lehető legjobb minőségű talajt biztosítsuk. A magaságyások lehetővé teszik a talaj tápanyagban gazdag anyaggal, például komposzttal való feltöltését, ezzel ideális környezetet teremtve a virágoknak. Az ágyás magas elhelyezkedésének köszönhetően a talaj hőmérséklete, és a sok napsütés hozzájárul a növények gyors és egészséges növekedéséhez. Az ágyás specifikus rétegrendjének köszönhetően kevesebb idő alatt, és jobb minőségű termésre számíthatunk egy normál ágyáshoz képest. 

  • Víztakarékosság

A magaságyások kis alapterületének és magasságának köszönhetően az ültetett növényeknek kevesebb vízre lesz szükségük. Mindemellett a jó minőségű, komposztált talaj vízmegtartó és nehezen szárad ki. A ritkább öntözéssel jelentős mennyiségű vizet spórolhatunk meg, mellyel nem csak környezetünket védjük, hanem a pénztárcánknak is jót teszünk. 

  • Kényelem

Nem utolsó sorban a kényelemről sem szabad lemondanunk, ha kertészkedésről van szó. A magaságyások segítségével ugyanis megszüntethetjük a hajolgatást és a kényelmetlen testtartást az ültetés közben, elkerülve a jelentkező derék-, és hát problémákat. Mivel a magasságot saját igényeinknek megfelelően állíthatjuk, a magaságyás készítése mindenki számára komfortos megoldást nyújt.  

  • Gyerekekkel is gondozható

Amennyiben gyerekeket is szívesen beavatna a kertészkedésbe, mindenképp érdemes a magaságyást választania az ültetéshez. A kicsik ugyanis nem tudnak kapálni vagy ásni, ugyanakkor ezen megoldásnak köszönhetően egyikre sem lesz szükség, mivel az egyszerű ültetés folyamatába nyugodt szívvel bevonhatjuk őket, sőt, a locsolásban is segédkezhetnek egy kis kanna vagy pohár segítségével. 

A közös kertészkedésnél érdemes figyelni a kezeink megóvására is, ehhez pedig szerezzen be egy kerti kesztyűt! Webáruházunkban nem csupán kifejezetten női kesztyűket talál, hanem gyerekek számára készült színes-mintás darabok közül is válogathat. Teljen vidám hangulatban a kicsik számára is a kertben töltött idő!

  • Kártevők elleni védelem

Mivel a magaságyások a földfelszíntől ideális esetben 60-80 cm-rel magasabban helyezkednek el, így automatikusan megnehezítik a nem kívánt élőlények bejutását. A kártevők elleni teljes védelem érdekében érdemes dróthálót kialakítani, egy-egy láda méretére. Az időjárás viszontagságaitól pedig kisebb tartószerkezettel és takarófóliával, vagy plexitetővel óvhatjuk meg növényeinket.

A kínálatunkban megtalálható magaságyások különböző méretei tökéletes kiegészítő lesznek minden kertnek és kültérnek. Erkélyekre vagy teraszokra kifejezetten ajánljuk az Urbán Balkonláda magaságyásunkat, mely lábakkal és lábak nélkül egyaránt használható, és fűszernövények, kerti palánták, valamint virágok nevelésére is nagyszerűen alkalmazható. 

Magaságyások előnye

Praktikus lehet erkélyekre és teraszokra az Urbán Balkonláda magaságyás!

Amennyiben védelmet nyújtana növényei számára az esetleges rossz idő és hideg ellen, vagy csak szeretné biztosítani a gyors és egészséges növekedést, akkor mindenképpen érdemes növekedést elősegítő tetőt is beszerezni a magaságyás mellé, hiszen a mini üvegház nagy fényáteresztő képességével ideális környezetet teremt az optimális nap- és hőhasznosításhoz. 

A magaságyás fóliasátor egyéb hasznos alternatívája pedig a növekedést elősegítő keret tetővel, mely az átlátszó anyag révén átengedi a szükséges napfényt a növényeknek, innovatív szellőztető rendszerével pedig támogatja a gyors növekedést. A keret által az üvegház magassága megemelhető, így alkalmazása mindenféle méretű növényhez ajánlott.

A termékeink magas minőségüknek köszönhetően ellenállnak a szélnek és a hidegnek, valamint az UV-sugárzásnak. Könnyű kezelhetőségük mellett rendkívül egyszerűen, szerszám nélkül összeszerelhetők és bővíthetők, felállításuk pedig nem igényel szaktudást. Mivel a Suni Kft. kiemelt hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, a magaságyások 100%-ban újrahasznosított anyagból készültek, így használatuk teljes mértékben környezettudatos.

Nézzen körül weboldalunkon, hiszen nálunk mindent eszközt megtalál, amire szüksége lehet még a kertészkedés során!

 

Következő cikkünk:

Miért hasznos az esővíz? 

Tartalomhoz tartozó címkék: otthon és kert