Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Az esővíz elvezetés szabályai

Az esővíz elvezetés szabályai

Ön is gondolkozott már azon, hogy érdemes lenne esővízgyűjtőt telepíteni a kertjébe? Még bizonytalan a döntésében, mert nem tudja, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a kerti esővíz elvezetés folyamatára? Ebben az esetben jó helyen jár, cikkünkben ugyanis összefoglaltuk, milyen szabályokat és rendeleteket szükséges betartani, ha az esővíz elvezetését tűzzük ki célul. Bővítse ismereteit és hozzon megalapozottabb döntést!

Az esővíz elvezetés fogalmáról és szerepéről

Napjainkban egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb időjárást tapasztalhatunk, melynek következtében sokkal egyenlőtlenebb az éves csapadékeloszlás. Emellett vízkészleteink folyamatos csökkenése miatt egyre inkább felértékelődik a megőrzés szerepe. 

Itt jön képbe a csapadékvíz elvezetése és újrahasznosítása, amely lehetővé teszi, hogy csökkentsük a vízpazarlás mértékét és hozzájárulhassunk az erőforrás megóvásához. Az esővíz gyűjtése és újrahasznosítása által elérhetjük, hogy ne az ivóvízkészlet terhére végezzünk olyan tevékenységeket, mint a kerti locsolás, autómosás vagy WC-öblítés. 

A szakszerűen elvégzett csapadékvíz elvezetés, valamint föld alatti elszivárogtatás folyamatát nevezzük esővíz szikkasztásnak. Az esővíz szikkasztó lényege, hogy a lehulló csapadékvíz egy olyan lukacsos szerkezetű tárolórendszerbe kerül, ahonnan fokozatosan szivároghat be az összegyűlt esővíz a talaj rétegeibe. Vannak kifejezetten erre a célra kiépített rendszerek, melyeket a föld alá telepíthetünk előre meghatározott mód és technológia szerint. Az esővíz szikkasztás és csapadékvíz elvezetés fontossága abban rejlik, hogy ezáltal megóvhatjuk lakóhelyünket és környezetünket, valamint hosszú távon megőrizhetjük épületeink állagát. 

Jó hír, hogy az esővíz elvezetés házilag is megvalósítható. A csapadékvíz elvezetéshez és újrahasznosításhoz készült egyszerű telepítési útmutatók már széles körben elérhetőek, így lakossági felhasználóként sem kell attól tartanunk, hogy nincs elég szakértelmünk a rendszer kiépítéséhez. 

Az esővíz elvezetés szabályai - fontos rendelkezések

Országos szintű rendelkezések

Egyrészt lényeges kiemelni, hogy a 253/1997. számú kormányrendelet 47. paragrafusa szerint a szennyvíz kizárólag zárt szelvényű csatornában vezethető el, míg a csapadékvíz, talajvíz és kiemelt bányavíz nyílt árokban is elvezethető, azzal a feltétellel, hogy használaton kívül helyezett kútba nem szabad vezetni. 

A csapadékvíz elvezetés megoldása egy adott telken belül semmiképpen sem az önkormányzat, hanem az ingatlan tulajdonosának a feladatköre. Így ingatlan tulajdonosként mi rendelkezünk az ingatlanra lehulló és az ingatlanon maradó esővízzel. 

Ha egy telken csapadékvíz elvezetési rendszer kialakítása történik, a folyamat során figyelnünk kell arra, hogy a víz a terepen és az építményekben, valamint a szomszédos telkeken, építményekben és közterületeken ne okozzon károkat, vagyis ne mossa ki a földet, ne áztassa el a területeket, illetve ne legyen felelős a korrózió kialakulásáért sem. Emellett nem szabad akadályoznia az épületek, telkek és közterületek rendeltetésszerű használatát. 

Az esővizet el is szivárogtathatjuk a telken belül, viszont ez csak akkor szabályszerű, ha nem jelent veszélyt a telek, a szomszédos telkek, illetve az építmények állékonyságára és rendeltetésszerű használatára. 

Amennyiben pedig a telekről a csapadékvizet közterületi nyílt vízelvezető árokba vezetnénk, azt csakis zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt tudjuk megtenni a szabályzat alapján. Ha a vízelvezető árok a közút tartozékának számít, akkor a csapadék bevezetése az árokba kizárólag az út kezelőjének hozzájárulásával valósulhat meg. Így a kerítésen túl végződő esőcsatorna szabálytalannak számít, valamint szigorúan tilos a szomszédos magáningatlanra vezetni az esővizet. 

Helyi rendelkezések

Továbbá fontos tudni, hogy a helyi önkormányzat is előírhat bizonyos jogszabályokat. Önkormányzati rendeletben szabályozható, hogy egy helyi ingatlannál a csapadékvizet az ingatlanon belül szükséges elvezetni (ebben az esetben ideális megoldás az esővíz szikkasztás), vagy az ingatlanhoz tartozó kültéri-utcai vízelvezető árkot kell használni erre a célra. 

Víz- és csatornaszolgáltatók rendelkezései

A szolgáltatóval kötött szerződésben arról szól a megállapodás, hogy az ingatlan tulajdonosaként vezetékes vizet kapunk, aminek a fogyasztását mérőórával mérik. 

Ami a szolgáltató rendelkezéseit illeti, a legfontosabb, hogy a csapadékvizet nem szabad a csatornahálózatba elvezetni. Ez többféle okra is visszavezethető. A szolgáltató egyrészt törekszik arra, hogy elkerülje a túlzott vízmennyiség beáramlását, megakadályozva ezzel a csapadékvíz kiáradását és csapadékvíz miatti visszaduzzadását. Másrészt a szennyvíz feldolgozó üzemek és telepek egy bizonyos mennyiségű szennyvíz befogadására vannak tervezve, tehát ha csapadékvíz is kerül a rendszerbe, akkor nem biztos, hogy el tudják látni feladatukat ezen telepek.

Tehát semmiképpen sem szabad a szennyvízcsatornába elvezetni a csapadékvizet. Ezt a szabályt rendszeresen ellenőrzik a szolgáltatók, megszegés esetén pedig büntetésre is számíthatunk. 

Esővízgyűjtés és esővíz szikkasztás profi módon

A vonatkozó jogszabályokat átlátva, szeretné megismerni, hogy pontosan milyen eszközöket és berendezéseket kell beszerezni az esővíz elvezetéséhez, illetve újrahasznosításához? 

Csapadékvíz gyűjtés céljából mindenekelőtt szükség lesz egy esővízgyűjtő tartályra. Kétféle opció áll rendelkezésre: dönthetünk felszíni tartályok, illetve földalatti tartályok mellett is. Mindkét módszer kiváló alternatívát kínál a környezetünk megóvására, valamint rengeteget tudunk velük spórolni a vízszámlánkon is! 

Duplafunkciós esővízgyűjtő tartály

Válassza UV-stabil és időjárásálló, növénytartóval felszerelt duplafunkciós esővízgyűjtő tartályunkat!

Amennyiben szeretne biztosra menni, figyelmébe ajánljuk esővízgyűjtő tartály csomagjainkat, melyek gazdaságos és praktikus megoldást nyújtanak a csapadékvíz összegyűjtésére és hasznosítására!

Ha pedig az esővíz szikkasztást szeretné bevezetni telkén, akkor tekintse meg szikkasztó blokk rendszereinket, illetve esővíz szikkasztó csomagjainkat, melyek tartalmazzák a legszükségesebb eszközöket, amikre igény lehet a rendszer kiépítése során! Fontos, hogy szikkasztás esetén az egyes termékeket rendszerben szükséges megvásárolni.

EcoBloc Light esővíz szikkasztó blokk

Tekintse meg a 225 literes, EcoBloc Light szikkasztó blokkot!

Néhány szabály és rendelkezés betartásával tehát bátran belevághat Ön is az esővíz elvezetésébe és újrahasznosításába! Habár elsőre bonyolultnak tűnhet a folyamat, azonban rövid távon és hosszú távon is megtérülő befektetésekről van szó. Spóroljon Ön is kertjében a csapadékvízzel, valamint óvja környezetét és lakóhelyét az esővíz szikkasztással!

Következő cikkünk: 

Kertészkedés hatékonyan: eszközök és tippek!