Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Az esővíz elvezetése a háztól

Az esővíz elvezetése a háztól

A csapadékvíz szakszerű elvezetése mindannyiunk számára fontos feladat. A vízelvezető rendszer megfelelő telepítése közös érdekünk, ellenkező esetben ugyanis nagyon hamar adódhatnak problémák, melyeknek orvoslása kellemetlenségekkel és nagyobb pénz ráfordítással jár. A felgyülemlett állóvíz az intenzív csapadékmennyiség lehullása után jelentős károkat okozhat, hiszen alámoshatja a környező épületeket, és életveszélyessé, lakhatatlanná teheti azokat. Mutatjuk, hogyan segíthet ezen a problémán az esővíz elvezetés házilag: elhoztuk a leghasznosabb tudnivalókat Önnek!

Milyen eszközök szükségesek a csapadékvíz elvezetéséhez?

A csapadékvíz szakszerű elvezetése az építkezések kivitelezésekor egy  meghatározó feladat, melynek végrehajtását jogszabályok, rendeletek határozzák meg. Az esővíz elvezetésének szabályozására azért van szükség, hogy megvédjük magunkat és másokat a lehetséges veszélyektől. A folyamat során a lehulló csapadékvíz egy olyan lukacsos szerkezetű tárolórendszerbe kerül, ahonnan fokozatosan szivároghat be az összegyűlt esővíz a talaj rétegeibe.

A csapadékvíz elvezetésére többféle, a követelményeknek megfelelő megoldás létezik. A csapadékvíz föld alatti elvezetésére különböző szikkasztók, blokkok és alagutak állnak rendelkezésre. Csapadékvizet gyűjthetünk is, amely a gazdaságos felhasználás lehetőségét kínálja fel. Erre a célra különböző méretű esővíz tárolók és tartályok nyújtanak megoldást.

Az ideális rendszer kiválasztását meghatározza a telepítés környezete. Különböző kiegészítők, összekötők és záró elemek segíthetik egy adott rendszer csatornázását.

PVC csövek és idomok

A csatornázásban leginkább elterjedt rendszer a PVC KG csatornarendszer, amely esetében a KG pvc csövek színük alapján különböztethetők meg. A narancssárga színnel gyártott pvc csövet kültéri használatra ajánlják, ezzel szemben szürke változata inkább beltéri alkalmazásra javasolt. Kínálatunkban számos minőségi PVC csövet és idomot találhat.

A csövek gyártása során a tervezők figyelembe vették, hogy az eszköz tartós és a felhasználási területek viszontagságainak kellően ellenálló legyen. A cső fizikai és kémiai tulajdonságait megnövelve kibírja a különböző savak, lúgok, szulfátok maró hatásait és bizonyos fokig nagyobb külső- és belső nyomásnak is ellenáll.

Egyenes átfolyású PVC cső

Nézze meg egyenes átfolyású PVC csövünket!

A KG csövek sikeréhez és népszerűségéhez a kedvező tulajdonságok mellett hozzátartozik a könnyű szállíthatóság és a kereskedelmi forgalomban előforduló magas választék. A csövek vízzáró képességének biztosítására gumigyűrűt alkalmaznak, amely szivárgásmentes, vízzáró kötést biztosít az egymásba illesztett elemeknek. Gyártásuk során különböző átmérővel készülnek, amely 110 mm-től 500 mm-ig terjed, hosszúságuk pedig 1, 2, 3 és 5 métert éri el. Külön karbantartást nem igényelnek, szerelésük gyors, nem igényel képzettséget.

A KG pvc csatornacsöveket és a kötő idomokat a csapadékvíz és a szennyvíz elvezetésének területén alkalmazzák nagy hatékonysággal. Bármelyik alkalmazási területről legyen szó, fontos, hogy a cső a legtartósabb anyagokból legyen kivitelezve. A gyengébb minőségű anyagokból telepített csatornarendszerek idő előtt meghibásodhatnak, károkat és többlet kiadásokat okozva számunkra.

A pvc csövek és idomok kombinációjával olyan biztonságos csatornarendszert építhetünk, amely korszerű és hosszútávú megoldást jelent a csapadékvíz és a szennyvíz elvezetésére. Élettartamuk remek kivitelezésüknek köszönhetően, a megfelelő körülmények között várhatóan 50 év. A pvc egy hőre lágyuló műanyag, ezért fontos, hogy az elvezetett víz hőmérséklete nem lehet nagyobb, mint 60°C. Hidegben 5°C fok alatt rideggé válhat az anyag, ezért alacsony hőmérsékleten való felhasználás esetében körültekintően kell eljárni a törés veszélye miatt.

Reméljük, hasznosnak találta útmutatónkat az esővíz elvezetéséhez kapcsolódó kiegészítőkről, és ön is belekezd az esővíz elvezetésébe házilag. Ne feledje, blogunkon további érdekes és informatív tartalmakat találhat! Amennyiben például kíváncsi rá, milyen kiegészítőkre lehet szüksége, ha esővízgyűjtő tartályt szerezne be, mindenképpen olvassa el korábbi cikkünket!

Következő cikkünk: 

Hogyan működik az esővíz szikkasztó alagút? 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: esővíz szikkasztás otthon és kert