Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Az esővíz földalatti elvezetése

Az esővíz földalatti elvezetése

Az esővíz gyűjtésének és felhasználásának két fő módszere létezik, választhatunk földfelszín feletti vagy alatti esővízgyűjtő tartály berendezéseket. A döntés nagyban függ attól, hogy főleg a kertben szeretnénk újrahasznosítani a csapadékvizet vagy a háztartásunk vízfelhasználási költségeit is szeretnénk-e csökkenteni. A nagyobb alapterületű kertek esővíz igényének ellátásához kiválóan alkalmas esővízgyűjtő tartályok földfelszín feletti és alatti kivitelben egyaránt elérhetőek. A földalatti esővízgyűjtő tartály rendszerek ugyanakkor lehetővé teszik a letisztultabb megjelenést házunk és kertünk látványát tekintve, illetve akár az egész háztartás vízellátásának nagy részét fedezhetik. Olvasson tovább, és tudjon meg többet az esővíz földalatti elvezetéséről!

Esővíz gyűjtése és földalatti elvezetése - alapvető tények

Az esővíz az egyik leginkább alábecsült természeti erőforrás, hiszen relatíve ingyen van, azonban gyakran elpazaroljuk, miközben nagyszerű lehetőséget kínálna a környezetvédelem és a pénztárcánk szempontjából is. Az esővízgyűjtés egy olyan módszer, amely segít kihasználni ezt a potenciált. Az esővízgyűjtő rendszerek segítségével a csapadék egy tartályban gyűlik össze, majd megfelelő szűrés után különböző célokra felhasználható, például öntözésre vagy autómosásra. A földalatti esővízgyűjtők előnyei közé tartozik, hogy a felszín alatt a csapadékvíz folyamatosan sötétségben és állandó hőmérsékleten van, így kevésbé algásodik. Ezáltal sokkal tovább jó minőségű marad a földalatti tartályban összegyűjtött esővíz.

Földalatti esővízgyűjtő tartály rendszereink

A Suni Kft.-nál a csomagban kínált esővízgyűjtő tartály rendszerek többek között a Columbus féle földalatti esővízgyűjtő tartállyal érhetők el. A tartály nagy űrtartalma kiválóan alkalmas és képes a nagyobb létszámú családok vízhasználatának ellátására. Ezen jól méretezett tartályok kapacitása 3700 litertől 6500 literig terjed, de 2 db 4500 literes tartály összekapcsolásával akár 9000 liter űrtartalommal is gazdálkodhatunk a földalatti csapadékvíz tárolásához és felhasználásához.

Ahhoz, hogy fel tudjuk mérni, valójában mekkora tartályra is lesz szükség, figyelembe kell venni azt is, hányan, mennyi vizet fognak használni, illetve hány napig kell elérhető legyen a megfelelő biztonsági tartalék. Ehhez van egy általános képlet, amely hozzávetőlegesen megadja a kívánt mennyiséget, ezzel számolva kb. 6000 litert határozhatunk meg 4 személyre 75 literes napi vízszükséglettel és 21 nap biztonsági tartalékkal (személyek száma x napi vízszükséglet x biztonsági tartalék = ~ 6000L ).

Természetesen a tetőméret és a ház alapterülete határozza meg a rendszer képességeinek a lehetőségeit. A biztonsági tartalék a hely csapadékosságától függően változhat. Általánosságban 21 nappal számolva elegendő tartalékot tudunk képezni a rendelkezésre álló éves csapadékmennyiségből, eltekintve a szélsőséges esetektől.

Columbus földalatti esővízgyűjtő tartály

Fedezze fel Colombus esővízgyűjtő tartályunkat!

De mi történik az esővízzel, amikor már nincs rá szükségünk? Itt jön képbe az esővíz földalatti elvezetése. Az esővíz szikkasztásának lehetőségei olyan megoldásokat kínálnak, amelyek segítenek abban, hogy megóvhassuk környezetünket az esővíz káros hatásaival szemben. Az esővíz elvezetés szabályai alapján ingatlan tulajdonosként mi rendelkezünk az ingatlanra lehulló és az ingatlanon maradó esővízzel.

Az esővízgyűjtő rendszerek mellett webáruházunk különböző szikkasztó rendszereket is kínál, amelyek segítenek az esővíz hatékonyabb elvezetésében és hasznosításában. Esővíz szikkasztó csomagok, szikkasztó alagutak és különböző szikkasztó blokkok közül választhat.  Mindezen eszközök használatával a lehulló csapadékvíz fokozatosan szivároghat be a talaj rétegeibe. Ez különösen jól jöhet egy intenzívebb esőzés során, amikor könnyedén megállhat a víz a talaj felszínén. A szikkasztó berendezésekkel megakadályozhatjuk, hogy a felesleges csapadék károkat okozzon épületeinkben.

Szikkasztó blokk, 300 liter

Nagy kapacitású, 300 literes szikkasztó blokkunk komplett kialakításának köszönhetően kiváló választás kertjébe!

Az esővízgyűjtés és szikkasztás nemcsak tehát környezetbarát megoldás, hanem pénzt is megtakaríthatunk vele hosszú távon. Az esővíz hasznosítása csökkentheti a vízszámlánkat, mivel öntözhetjük vele kertünket, vagy akár háztartásunkban is kiválthatjuk általa bizonyos tevékenységeknél az ivóvíz használatát. Emellett az esővíz szikkasztásával megelőzheti, hogy a lehullott csapadékvíz jelentős károkat okozzon az épületekben és infrastruktúrában.

Ne hagyja, hogy az esővíz elpazarlódjon, használja ki ezt az értékes erőforrást, és tegyen a környezetéért az esővíz gyűjtésével és szikkasztásával. Vásárolja meg nálunk az esővízgyűjtő tartály vagy szikkasztó rendszerét, és lépjen be a fenntartható vízgazdálkodás világába!