Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Az esővíz hasznosítása: a legfontosabb tudnivalók!

Az esővíz hasznosítása: a legfontosabb tudnivalók!

Az elmúlt években egyre növekvő figyelmet kap a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdése, különös tekintettel a vízgazdálkodásra. Habár hazánkban évente átlagosan mintegy 500-750 mm-nyi csapadék hullik le, azonban az egyenlőtlen eloszlás miatt komoly problémát fog jelenteni a jövőben az aszály illetve intenzív esős időszakok váltakozása. Az esővíz hasznosítás viszont egy olyan megoldás, amely a vízforrások fenntartható használatát segíti elő, hatékony megoldást nyújtva a problémára. Így ha legközelebb kiadós esőzést tapasztalunk, ne bosszankodjunk, inkább fordítsuk saját javunkra az értékes esőcseppeket. Olvassa el cikkünket és tudjon meg többet az esővíz hasznosító módszerekről!

Az esővíz hasznosítás előnyei

Ez a tevékenység számos előnnyel jár mind az egyéni háztartások, mind a nagyobb közösségek számára. Fontos, hogy a lehulló csapadékot hasznosítva a vízgazdálkodási terhek csökkenthetők, hiszen a csapadékvíz újrahasznosításával a vezetékes víz iránti igény csökken, ami segíthet enyhíteni a vízhiány problémáit, különösen olyan területeken, ahol a készletek szűkösek.

Esővíz hasznosítás módszerei

Emellett a módszer hozzájárul a megtakarításokhoz is. Az esővíz ingyenesen áll rendelkezésre, és mivel a csapvíz használatának egy részét kiválthatja, csökkentheti a vízdíjakat. Ezenkívül az esővíz használatával kevesebb lesz a szennyvíztermelés mértéke is, ami segít a szennyvíztisztító rendszerek terhelésének enyhítésében. Az esővíz gyűjtése és felhasználása összességében mérsékli az ivóvízre gyakorolt nyomást.

Esővíz gyűjtése

Számos módszer létezik, a választott módszer függ a rendelkezésre álló területtől és a céljainktól. Az esővízgyűjtő tartályok kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben a folyamatban. Ezek a tartályok kifejezetten az esővíz tárolására szolgálnak, és különböző típusokban érhetőek el attól függően, hogy mire szeretnénk felhasználni a gyűjtött vizet.

Alapvetően két fajtájú esővízgyűjtő tartály közül tudunk választani:

● Felszíni esővízgyűjtő tartályok mellett dönthetünk, melyek a hasznos funkció mellett még a kertünk díszévé is válhatnak, hiszen számos dekoratív stílusú csapadékvízgyűjtő érhető már el manapság;

● Földfelszín alatti esővízgyűjtő tartályt is beszerezhetünk, ebben az esetben nagyobb költségekkel kell számolnunk a telepítés miatt, azonban sokkal tovább képes elállni a víz a földalatti tartályokban. Nagyobb kapacitással is rendelkeznek ezek a típusok, így akár az egész háztartásunk vízellátását fedezhetjük a tartályban összegyűlt és megtisztított esővízből!

Compact esővízgyűjtő tartály - esővíz hasznosítás

Válassza lépésálló tetővel felszerelt, Compact esővízgyűjtő tartályunkat, mely egyszerűen és olcsón telepíthető a földbe!

Mielőtt esővízgyűjtő tartályt választunk, gondoljuk át, hogy milyen célból szeretnénk felhasználni a folyamattal nyert vizet. A megtisztított esővíznek ugyanis számos felhasználása létezik, melyek pénztárcabarát megoldást nyújtanak a ház körüli teendők elvégzésére.

Azon vásárlóink számára, akik most ismerkednek az esővíz gyűjtésével és hasznosításával, célszerű lehet az oldalunkon megtalálható, előre összeállított esővízgyűjtő rendszerek közül választani. Ezek a csomagok minden elemet tartalmaznak, amire szükség lesz, így biztosan nem marad ki semmi.

Esővíz szűrése és felhasználása

Az esővíz minőségét javítani kell, mielőtt felhasználnánk. Ehhez esővíz szűrő berendezéseket kell alkalmazni, amelyek eltávolítják az esetleges szennyeződéseket, leveleket vagy más szilárd anyagokat a csapadékvízből. A megfelelő esővíz szűrő kiválasztása attól függ, milyen típusú tartályt vásárolunk. Míg felszíni tartályok esetén ereszcsatornába építhető szűrőre lesz szükség, addig a földalatti tartályok esetén tartályba vagy földbe építhető szűrők közül választhatunk.

Az adott tartályhoz illeszkedő szűrő beszerelése után az összegyűlt esővizet hasznosíthatjuk egyrészt növényeink öntözésére, számukra ugyanis sokkal kedvezőbb a lágy esővíz, mint a keményebb csapvíz. Másrészt, a WC öblítésére, illetve plusz szűréssel ruhaneműk mosására is teljesen megfelelő a gyűjtött víz. Mindemellett lemoshatjuk vele járműveinket is.

Esővíz hasznosítás - locsolás

Esővíz szikkasztással a talaj megóvásáért

Ha szeretnénk még többet tenni az esővíz hasznosítás érdekében, akkor érdemes megfontolnunk a csapadékvíz megfelelő elvezetését is. Erre a célra léteznek esővíz szikkasztó rendszerek, melyek gondoskodnak arról, hogy a lehulló csapadék ne okozzon károkat a talajba szivárogva. Ezek a berendezések az esővizet egy föld alatti rendszerbe vezetik, onnan pedig elszivárogtatják. Különösen nagyobb esőzések során válnak fontossá a szikkasztó rendszerek, ugyanis ilyenkor a talaj sokszor nem képes kellő intenzitással magába szívni a hirtelen lezúduló csapadék mennyiséget.

Egy szakszerűen kialakított szikkasztó rendszerrel viszont a felesleges vízmennyiség felfelé, lefelé vagy oldalirányban távozik a talajba, így nem áll meg és okoz károkat a talaj felszínén.

Az esővíz hasznosítás tehát néhány szempontra figyelve a mindennapi életünk részévé válhat. Az esővíz gyűjtése, szűrése és felhasználása, valamint profi elvezetése nem csak pénzügyileg érheti meg, hanem közvetlen pozitív hatással lehet a környezetre is. Ahhoz, hogy a jövő generációi is élvezhessék a tiszta és elegendő mennyiségű vízkészleteket, elengedhetetlen, hogy felelősségteljesen és fenntartható módon használjuk az elérhető erőforrásokat. A bemutatott módszerek egy komoly lépést jelentenek ebbe az irányba!

Következő cikkünk: 

Esővíz szikkasztó csomagok