Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Egyszerű esővízgyűjtő tartály

Rendezés:

Az esővíz hasznosítása, összegyűjtése nem újdonság, ugyanakkor manapság egyre több kertben bukkannak fel ezek az egyszerű, zöld tartályok a spórolás céljából. Hiszen, ha van lehetőségünk arra, hogy összegyűjtsük az esővizet, akkor miért ne tennénk meg? Tökéletes alternatíva a vezetékes víz kiváltására az olyan feladatokhoz, mint pl: kocsimosás, kert öntözése. Egy esővízszűrő segítségével még takarításra is felhasználhatjuk, felmosásra, wc öblítésre, vagy egy házi rendszerrel akár mosásra is! Növényeinknek is az esővíz gyűjtésével tesszük a legjobbat, hiszen a csapvíz sok esetben kemény, szemben a lágy, természetes esővízzel.

Egy egyszerű esővízgyűjtő nem is kerül sokba, könnyen beszerelhető a tartozékokkal és útmutatóval. Egy családi háznak vagy hétvégi teleknek pedig kifejezetten jól jön a melegebb, száraz, nyári időszakban, hiszen az összegyűjtött vizet eltudjuk locsolni és nem szükséges a drága vezetékes vizet használnunk erre a célra, vagyis jókora vízszámlát takaríthatunk meg!

A legtöbb háztulajdonos már rájött erre és elkezdték gyűjteni az esővizet. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez nem olyan egyszerű feladat, mint ahogy hangzik! Átlagosan a csapadékvíz felhasználásával 35-60% vezetékes víz spórolható meg és tanulmányok szerint egy 100nm-es háztetőről éves szinten körülbelül 50-60 m3 esővíz gyűjthető össze. Sokan viszont nem akarnak költeni arra, hogy kifejezetten erre a célra készült esővízgyűjtő tartályt, egyszerű tartályt, földalatti tartályt vásároljanak, ezért inkább hordókba, vödrökbe próbálják felfogni az értékes vizet. Sajnos a legtöbb esetben ez a víz bealgásodik, nehéz annak a tisztántartása. A csapadék tisztaságát nagy mértékben befolyásolja még a tetőfelület szennyezettsége, ugyanakkor a Suni Kft által forgalmazott esővíz szűrőkkel, vagy esőlopókkal ez a probléma is megoldható!

Fontos tehát, hogy kifejezetten erre a célra gyártott és tervezett esővízgyűjtő tartályt vásároljunk. Amennyiben nem szeretnénk sokat költeni erre a célra, úgy javasoljuk a Suni Kft kínálatában megtalálható egyszerű, zöld esővíztartályokat, vagy akár esővízgyűjtő csomagokat, hiszen az utóbbiban már az esővíz tisztántartása is megoldott, mivel mindent adunk hozzá, ami a kristálytiszta vízhez és kezdéshez szükséges.

A tartályok helye mindig legoptimálisabban az esővízcsatorna mellett, vagy annak közelében van. Célszerű úgy elhelyezni őket, hogy könnyen és akadálymentesen megközelíthetőek legyenek. Javasolt továbbá egy esővízgyűjtő tartály talp megvásárlása is a kellő stabilitás és könnyebb víz kivételezés érdekében.