Esővíz szikkasztás - a csapadékvíz legkorszerűbb elvezetése
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

Esővíz szikkasztás - a csapadékvíz legkorszerűbb elvezetése

Esővíz szikkasztás - a csapadékvíz legkorszerűbb elvezetése
Jelen korunkban, amikor a globális felmelegedés egyre nagyobb méreteket ölt, az ivóvízkészleteink is korlátozottak, s egyre inkább kiapadóban vannak, az esővíznek óriási jelentősége van. Gyűjteni, óvni, megbecsülni, újrahasznosítani kell, hogy amit csak lehet – mint például a kerti locsolás, az autómosás vagy egyéb háztartási célokra való felhasználás – azt az esővíz újrahasznosításával, s ne pedig az ivóvízkészletünk terhére tegyünk meg.

Esővíz szikkasztás - a csapadékvíz legkorszerűbb elvezetése

Jelen korunkban, amikor a globális felmelegedés egyre nagyobb méreteket ölt, az ivóvízkészleteink is korlátozottak, s egyre inkább kiapadóban vannak, az esővíznek óriási jelentősége van. Gyűjteni, óvni, megbecsülni, újrahasznosítani kell, hogy amit csak lehet – mint például a kerti locsolás, az autómosás vagy egyéb háztartási célokra való felhasználás – azt az esővíz újrahasznosításával, s ne pedig az ivóvízkészletünk terhére tegyünk meg. Ennek pedig alapvetősége a szakszerű esővíz elvezetés, amellyel nemcsak védjük környezetünket, de minden csepp csapadékvíz a megfelelő helyre is kerül, a lehető leginnovatívabb módon.

Melyek az esővíz elvezetésének szabályai?

Érdemes utánanézni a pontos szabályozásnak, amelyet könnyedén megtehetünk.

A csapadékvíz elvezetést az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet (OTÉK) szabályozza, mely előírások alkalmazása kötelező jellegű. A rendelet előírja, hogy a telkek, területek csapadékvíz elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz ne tegyen semmilyen kárt – azaz ne mossa ki a földet, ne áztassa el a területeket, s ne okozzon korróziót sem -  a terepen, az építményekben, továbbá a szomszédos telken és építményekben, valamint a közterületen. Ugyancsak jelentős szempont a szabályozásban, hogy az esővíz elvezetési rendszer úgy legyen kiépítve, hogy az esővíz az épületek, területek rendeltetésszerű használatát ne akadályozza.  Az esővíz elvezetésének részletes szabályait az OTÉK 47. §-a foglalja magában – mielőtt tehát nekilátnánk saját esővíz elvezető rendszerünk kiépítéséhez, a fentieket figyelembevéve tájékozódjunk.

A csapadékvíz elvezetése házilag lehetséges?

Természetesen igen! Ha kellőképp környezettudatosak vagyunk, s a szabályozásnak is szeretnénk megfelelni, egy kis utánajárással számos nagyszerű lehetőségre lelünk. Az esővíz elvezetéshez és annak elszikkasztásához készült egyszerű és korszerű telepítési útmutatók ma már elérhetőek, amelyek komoly szakmai segítséget jelentenek s ezáltal lehetővé teszik a lakossági felhasználóknak az otthoni esővíz-elvezető rendszer kiépítését. Az esővíz elvezetése legtöbbször a talajban történik, zárt szelvényű rendszereken keresztül lehetséges a közmű-rendszerhez csatlakozni, azonban lehetőség van szikkasztó rendszerek telepítésére is.

Mit értünk szikkasztás alatt?

Az esővíz szikkasztás az esővíz szakszerű elvezetését, összegyűjtését, valamint annak a föld alatt történő elszivárogtatását jelenti. A kifejezetten erre a célra kiépített rendszereket tehát a föld alá telepítjük előre meghatározott módon és technológia szerint.

Ennek fontos része az esővíz megfelelő szűrése, valamint a rendszer védelme, amelyet speciális szűrőberendezéssel és magas minőségű geotextília használatával érünk el.

Az esővíz elszikkasztására többféle típusú szikkasztó rendszeren keresztül van lehetőség, mint a hagyományos szikkasztó blokk vagy szikkasztó alagút, valamint a korszerű és innovatív EcoBloc Light, s EcoBloc Ispect Flex rendszerek. 

A megfelelő szikkasztó rendszerek tervezésénél és kiépítésénél figyelembe kell venni a tetőfelület nagyságát, a lehulló csapadékvíz mennyiségét, valamint a talaj minőségét annak érdekében, hogy a kiépített szikkasztó működése a lehető leghatékonyabb legyen. Ugyancsak nagy jelentőséggel bír a csapadékvíz elvezetés mélysége, ezért annak pontos meghatározását is a megfelelő módon kell kalkulálni a szikkasztórendszerünk telepítése során.

Minden szikkasztó egység általában véve 300 liter víz befogadására alkalmas, az egységek pedig a kapacitásigénynek megfelelően egymással összekapcsolhatók.

A szikkasztó egységek olyan elszivárogtató rendszerek, amelyek képesek kielégíteni a lakossági igényeket, azonban az ipari méretű felhasználás is lehetséges általa.

Kisebb-nagyobb családi házak csapadékvizének elszikkasztására kiváló megoldás, mivel telepítése egyszerű, működése biztonságos, üzembehelyezése és fenntartása pedig könnyen megoldható. Ugyanakkor nagyobb létesítmények és épületegyüttesek számára nagy méretű szikkasztó-komplexum is építhető belőle, hiszen a modulok a kívánt kapacitás elérésének céljából egymásra és egymás mellé rakhatók, összekapcsolhatók, s így a megfelelő szintig bővíthetők. Az így kialakított rendszerekhez nagy teljesítményű szűrőberendezések is csatlakoztathatók, amelyek a hosszútávú és üzembiztos működést biztosítják.

Mindegyik szikkasztó rendszerről tehát elmondható, hogy komplex, variálható, szűrőberendezésekkel kombinálható. Telepítése rendkívül egyszerű, tisztítható, áttekinthető, igény szerint bővíthető, több szinten egymásra építhető – mindezeknek köszönhetően tehát rendkívül gazdaságos megoldás.

A hatékony és szakszerű esővíz szikkasztás, valamint a csapadékvíz elvezetés fontossága abban áll, hogy megóvja környezetünket, lakóhelyünket, valamint, hogy segítsen hosszú távon megőrizni épületeink állagát.

esővíz-szikkasztó-blog1

Melyik szikkasztó rendszer telepítése éri meg a legjobban?

A legjobban akkor járunk, hogyha tehetjük, választunk az előre összeállított szikkasztó csomagok valamelyikéből, hiszen ezek már a piacon elérhetőek.

Az esővíz szikkasztó csomagok olyan komplex szikkasztó rendszerek, amelyek meghatározott méretű és különböző nagyságú tetőfelületekhez lettek kialakítva.

Az esővíz szikkasztó csomagok általában 50 m2 - 400 m2 nagyságú tetőfelületig terjednek, s tartalmaznak mindent, ami egy professzionális szikkasztó rendszer telepítéséhez szükséges.

Ennek megfelelően a csomag magába foglalja a szikkasztó egységeket, azok alkatrészeit, vagyis a végzáró és összekötő elemeket, s a magas minőségű, sűrű szövésű geotextíliát, ami a szennyeződésektől való védelmet szolgálja, valamint a szellőztető idomot.

A szikkasztó csomagok telepítése rendkívül egyszerű, kialakításuk gazdaságos, helyigényük pedig a lehető legoptimálisabb módon van kalkulálva. Külön öröm, hogy természetesen kedvezményesebben tudunk így hozzájutni mindenhez, mintha egyesével vásárolnánk meg! Hát nem nagyszerű?

SZIKKASZTÓ CSOMAGOK MEGTEKINTÉSE

A szikkasztás kötelesség vagy környezettudatosság?

A helyes válasz az, hogy mindkettő. A szabályszerű és hatékony esővíz elvezetése – legyen az esővíz elvezetés talajban, vagy esővíz elvezetés kútba – valamint a szakszerű szikkasztórendszerek megtervezése és kiépítése egyrészt törvény által előírt kötelességünk, másrészt a közösségért, a közért végzett egyéni felelősségvállalás. Hitvallás, mely azt hivatott képviselni, hogy tevékenyen részt veszünk környezetünk, lakhelyünk s a természet megóvásában, hogy tudatosak vagyunk a gazdaságosság, az újrahasznosítás, s az ökoszisztéma tehermentesítése és védelme tekintetében.

Legyünk hát környezettudatosak s vállaljunk felelősséget! Ha pedig meghoztuk a döntést, akkor - mint ahogy fentebb láttuk – a legnagyobb szerencsénkre a megfelelő vízelvezetési - valamint szikkasztórendszerek adottak a megvalósításhoz.

esővíz-szikkasztó-blog2