Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Esővíz szűrés tudnivalók: a földbe vagy tartályba építsük?

Esővíz szűrés tudnivalók: a földbe vagy tartályba építsük?

Az esővízgyűjtő rendszerek az összegyűjtött esővizet tartályokban tárolják, ezzel nagymértékben kiegészítve, akár helyettesítve a hálózati vízellátást. A csapadékvíz gyűjtése és újrahasznosítása során fontos szerepet kapnak a különböző esővíz szűrők, melyek gondoskodnak a tartályba kerülő víz megfelelő minőségéről. Ugyanakkor ha még csak ismerkedünk a folyamattal, sok fejtörést okozhat, hogy pontosan milyen szűrőt szerezzünk be az esővízgyűjtő tartályhoz. A döntés megkönnyítése érdekében cikkünkben összefoglaltuk a lényeges szempontokat. Íme a legfontosabb esővíz szűrés tudnivalók!

Az esővízgyűjtő rendszereknek alapvetően két fő fajtáját különböztetjük meg: az egyik típusba a föld feletti tartályok sorolhatók, melyek a legegyszerűbb módját biztosítják a csapadékvíz gyűjtésének. Ebben az esetben az ereszcsatorna ejtőcsövéhez csatlakoztatjuk az esővízgyűjtő tartályt, mely a pár száz literestől egészen az 1.600 literes űrtartalomig is terjedhet.

Vízszűrők esővízgyűjtő tartályokhoz

Magasabb költségekkel járó, de egyben nagy megtérülést nyújtó megoldás a földalatti esővízgyűjtő rendszer kiépítése. A csapadék föld alatti tárolása előnyös, mivel a felszín alatt az esővíz védve van a radikális hőmérséklet ingadozástól, így sokkal tovább képes elállni a tartályban.

Esővíz szűrés tudnivalók az alapoktól

Akármilyen típusú esővízgyűjtő rendszer mellett döntünk, az esővíz szűrők fontos funkciót töltenek be. A felszíni esővízgyűjtő rendszereknél és a földbe építhető rendszereknél is elengedhetetlen az összegyűjtött esővíz szűrése.

Az esővíz szűrők megbízhatóan képesek kiszűrni a szennyeződéseket az esővízből, így biztosítva az optimális vízminőséget.

Milyen esővíz szűrőt válasszunk? Döntésünket annak függvényében hozhatjuk meg, hogy  milyen típusú esővízgyűjtő rendszert hozunk létre.

Ereszcsatornába beépített szűrők 

E szűrőkre akkor van szükségünk, ha valamilyen felszíni esővízgyűjtőt vásároltunk. Ebben az esetben a tartályt az ereszcsatorna mellett állítjuk fel.

Az ereszcsatornába beépített szűrő biztosítja, hogy szűrt víz kerüljön a tartályba. A belsejében található szűrőbetét megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön az esővízgyűjtő tartályba, ugyanakkor a túlfolyást is szabályozza. Kialakításának köszönhetően egy mozdulattal könnyedén téliesíthető, ilyenkor az ereszcsatorna szűrő elzáródik, nem enged vizet a tartályba, az esővíz pedig halad tovább az ereszcsatornában.

Tartályba építhető szűrők

A tartályba építhető esővíz szűrők akkor célszerűek, ha kisebb hely áll rendelkezésre. Ezek a berendezések ahogy a nevük is jelzi, a tartályon belül helyezkednek el és ott fejtik ki a hatást.

Tartályba beépíthető esővíz szűrők között két típust lehet megkülönböztetni. Az egyik fajta a közvetlenül beakasztható szűrőkosár, mely 100%-os vízhozam mellett, flexibilisen állítható akasztó szélességgel rendelkezik, lehetővé téve, hogy különféle típusú tartályokba elhelyezhető legyen. Ugyanakkor érdemes hozzáfűzni, hogy ez a típus folyamatos karbantartást igényel, esős időszakban lehetőleg havonta ellenőrizzük a szűrőkosár állapotát, és tisztítsuk meg a szennyeződésektől.

A másik fajta a kompakt megoldást kínáló Supra tartályba építhető rozsdamentes, öntisztuló acélszűrő, mely akár 350 m2-es tetőfelületről lecsapódó esővizet képes megszűrni, majd továbbítani egy földalatti esővízgyűjtő rendszerbe. Tartályba beépíthetősége miatt kevesebb karbantartást igényel a beakasztható szűrőkosárhoz képest.

Supra-Filter Intern belső szűrő

Fedezze fel több mint 95%-os vízhozammal rendelkező Supra-Filter Intern belső szűrőnket!

Földbe építhető szűrők

A földalatti esővíz szűrők egy robusztus műanyag tengelybe vannak beépítve. A nagyobb csőkeresztmetszetnek köszönhetően szikkasztási rendszerek és tórendszerek esetében is használhatóak.

A földbe építhető szűrők többsége 100%-os vízhozamot tud biztosítani, így kisebb tetőfelülethez ideális választásnak számítanak. Ezzel együtt nemcsak a kisebb méretű, hanem megfelelő csőcsatlakozás esetén akár az 1000 m2-es tetőfelületekhez is alkalmazhatóak. Gondolta volna, hogy létezik olyan földbe építhető szűrő, mely 0,35 mm-es hálószélességgel rendelkezik, szinte tökéletes szűrést biztosítva a szennyeződésekkel szemben?

A teleszkópos nyak miatt pedig tetszőlegesen variálható a beépítési mélységük, ezeknél a termékeknél pedig a fedlap egy síkban helyezkedik el a talajjal, így nem fogja akadályozni Önt a kerti munkálatokban, illetve nem fogja elcsúfítani az udvart. A berendezés szintén folyamatos karbantartást igényel, esőzés függvényében havonta célszerű ellenőrizni, kiemelve és megtisztítva a szűrőkosarat.

Esővíz szűrőakna földbe építhető

Válassza a lépésálló fedlappal és kivehető szűrőkosárral rendelkező esővíz szűrőaknát földalatti tartályhoz!

Mi a helyzet abban az esetben, ha szikkasztó rendszer mellett döntünk?

Természetesen az esővíz szűrésére szükség van a szikkasztó rendszerünk kialakítása során is. Vannak olyan szűrők, melyek kifejezetten e rendszerek építése során hasznosak, mint például a Drainstar szűrőakna lépésálló tetővel. Kialakításának köszönhetően nincsen magasságveszteség a be- és kimenet között. A szűrőakna beépítési mélysége változtatható 600 és 1050 mm között. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a szűrőaknánk rendelhető lépésálló és gépkocsival járható tetővel is. Tökéletes választás szikkasztó és akár tavi rendszerekhez is!

A profi esővízgyűjtő rendszer tehát nem csupán a tartályon múlik, hanem számos egyéb kiegészítő szükséges lehet az optimális működéshez. Az esővíz szűrőkön túl az esőlopók is fontosnak számítanak a gyűjtött csapadékvíz minősége szempontjából. Fedezze fel az esőlopók jelentőségét korábbi cikkünkből!

Reméljük, hasznosnak találta esővíz szűrés tudnivalók útmutatónkat. Ha pedig szeretné beszerezni a szükséges eszközöket saját esővízgyűjtő rendszerének kiépítéséhez, akkor ne habozzon, nézzen körül webáruházunkban és fedezze fel minőségi esővíz szűrő és esőlopó kínálatunkat!

Következő cikkünk: 

A tüskés, tövises növények gondozása