Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Esővízgyűjtés a kertben - 4 ötlet a tartály telepítéséhez

Esővízgyűjtés a kertben - 4 ötlet a tartály telepítéséhez

Az esővízgyűjtés a kertben kiváló módja annak, hogy fenntarthatóbbá tegyük kertünket, és csökkentsük a vízfelhasználást. Az esővízgyűjtő tartályok segítségével összegyűjthetjük az csapadékvizet, és felhasználhatjuk növényeink öntözésére vagy egyéb kerti tevékenységekre. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy milyen típusú esővízgyűjtő tartályt érdemes választani? Ebben a cikkben négy esővízgyűjtő ötletet mutatunk be, beleértve a felszíni és a föld alatti tartályokat is!

Esővízgyűjtés a kertben: a legnépszerűbb megoldások

1. Felszíni egyszerű tartályok:

A felszíni tartályok a leggyakoribbak és legkönnyebben telepíthetők a kertben. Ezek között megtalálhatóak az egyszerű tartályok, melyek nagyszerű választások lehetnek olyan kertekbe, ahol a praktikum és a funkcionalitás az elsődleges szempont. Általában műanyagból vagy fémből készülnek, és könnyen illeszthetők a kert egy kevésbé feltűnő részére, például a kerti tároló mellé vagy a ház oldalára. Bár ezek a tartályok nem feltétlenül dekoratívak, hatékonyan gyűjtik az esővizet, és könnyen használhatók az öntözéshez.

Esővízgyűjtés a kertben

Tipp: A webáruházunkban megtalálható kerek esővízgyűjtő tartály kiváló minőségű UV-stabil és időjárásálló műanyagból készült, így hosszú élettartamot és megbízható működést biztosít. A tartály kör alakú és stabilitást biztosító talppal rendelkezik, valamint 100%-ban újrahasznosított anyagból készül. Ha szeretnénk egy egyszerű, mégis hatékony esővízgyűjtő megoldást, ez tökéletes választás!

Kerek esővízgyűjtő tartály_esővízgyűjtő ötletek

2. Felszíni többfunkciós dekoratív tartályok:

A felszíni tartályok egyéb típusának számítanak a dekoratív esővízgyűjtő tartályok. A dekoratív tartályok ideálisak olyan kertekbe, ahol a stílus és a megjelenés fontos szempont. Választhatunk például kúptetős, sziklás vagy éppen egy teljesen egyedi alakzatú tartályt, amely illeszkedik a kertünk hangulatához és stílusához.

Tipp: A Suni Kft. webáruházában megtalálható terrakotta antik amfora tartály lenyűgözően szép és funkcionális kiegészítője lehet kertünknek. Az egyedülálló design az antik vázákat idézi. A beépített virágültető lehetősége pedig lehetővé teszi, hogy hasznossága mellett a tartály a kert színpompás dekorációja is legyen. A kiváló minőségen és fagybiztos kialakításon túl a tartály gyermekvédelmi funkcióval is rendelkezik. A felsorolt előnyökkel együtt a magas tárolókapacitás és a könnyű vízkivétel lehetősége miatt ez az esővízgyűjtő tartály egy igazán praktikus és környezettudatos választás minden kerttulajdonos számára.

Terrakotta antik amfora tartály_esővízgyűjtő ötletek

3. Felszíni fali esővízgyűjtő tartály

Ha a letisztultabb vonal képviselői vagyunk, akkor érdemes ehhez igazítani a kerti esővízgyűjtőnket is. A felszíni tartályok között nemcsak hagyományos darabokat találhatunk, hanem manapság már léteznek falhoz (vagy fal mellé) szerelhető tartályok is.

Tipp: A Slim fali esővízgyűjtő tartály homokbézs megjelenésével és divatos kőburkolat mintázattal gondoskodik a stílusos összhatásról. Elképesztő részlet kidolgozottság, magas tárolókapacitás jellemzi, emellett kis helyigénnyel rendelkezik a falhoz szerelhetőség miatt.

Fali esővízgyűjtő tartály_esővízgyűjtő ötletek

4. Föld alatti tartályok:

Rengeteg esővizet tudunk gyűjteni és hasznosítani, ha a földalatti megoldás mellett döntünk. A földalatti tartályok kiváló választások lehetnek azoknak is, akik nem szeretnék, hogy a kertben látható helyen legyen a tartályuk. Mivel ezek a talaj alá kerülnek elhelyezésre, így rejtve vannak a kíváncsi szemek elől. A földalatti tartályokhoz szükség lehet egy kis ásásra és földmunkákra, de ennek eredményeként akár az egész háztartás vízellátását biztosíthatjuk a gyűjtött esővízzel. Nagyon fontos, hogy megfelelően legyenek telepítve és csatlakoztatva a vízelvezető rendszerhez!

Tipp: A Roterra 6000 literes eső- és szennyvízgyűjtő tartály számos lehetőséget kínál a vízgyűjtés és tárolás terén. A tartály környezetbarát polietilén PE anyagból készült, ami garantálja a tartály statikai stabilitását és időtállóságát. Az eső- és szennyvíz földalatti tárolására tervezett tartály a sok merevítő bordával rendkívül erős és robusztus kialakítású. A tartály vízszintes kialakítású, így könnyedén beépíthető a földbe, és rendkívül megbízható megoldást nyújt a víztározás terén. Ha egy sokoldalú és kiváló minőségű eső- és szennyvízgyűjtő tartályt keresünk, ez a termék ideális választás lehet.

Roterra esővízgyűjtő tartály_esővízgyűjtő ötletek

Milyet válasszunk?

Az esővízgyűjtő tartály kiválasztása során tehát érdemes figyelembe venni a kertünk stílusát és hangulatát. Például, ha a természetes megjelenésű kert hívei vagyunk, akkor választhatunk fa hatású tartályt, amely illik a környezetbe. Ha modern és minimalista a kertünk stílusa, akkor inkább egyszerűbb, letisztult vonalú tartályt válasszunk. A kerti dizájn és az esztétika mellett mindig fontos, hogy a tartály megfelelő kapacitással rendelkezzen ahhoz, hogy elegendő esővizet gyűjtsön.

Miért gyűjtsünk esővizet?

Az esővíz hasznosítása számos előnnyel jár, és hozzájárul a fenntarthatóbb és környezettudatosabb életmódhoz. A gyűjtött esővizet többek között kertöntözésre, WC öblítésre, tisztítási célokra és más kültéri tevékenységekre használhatunk, csökkentve az ivóvíz felhasználást és a vízdíjakat, és megóvva a vízkészleteket.

Tehát nem csak környezetbarát, hanem gazdaságos megoldás is egyben. Az esővízgyűjtés egyszerűen megvalósítható a kertben, és hosszú távú előnyökkel jár mind a kertöntözés, mind pedig a környezetvédelem szempontjából.

 

Az esővíz hasznosítása egy egyszerű, de hatékony lépés a fenntarthatóbb életmód felé. Ahogy egyre többen választják az esővíz hasznosítását, közösen tehetünk a bolygónk védelméért, és még szebb jövőt teremthetünk az elkövetkező generációk számára. Kezdjen bele Ön is az esővízgyűjtésbe és hasznosításba!

Következő cikkünk: 

Profi vízelvezetés különféle víznyelőkkel