Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Az esővízgyűjtés koncepciója

Az esővízgyűjtés koncepciója

Földünk édesvízkészlete egyre inkább csökkenő tendenciát mutat. Napjainkat pedig a szélsőségesi időjárási körülmények, mint a hirtelen, heves esőzések és az aszályos, száraz időszakok váltakozása jellemzi, ami jelentős terheket ró a növényekre és általánosságban véve a mezőgazdaságra.

Ha szeretnénk megőrizni az egyik legértékesebb erőforrásunkat, akkor a környezettudatosság jegyében érdemes az esővíz gyűjtése és újrafelhasználása felé irányulnunk. Ezt a tényt egyre többen ismerik fel és fokozatosan nő az érdeklődés a témában: sokan kíváncsiak rá,  hogy miképpen oldható meg az esővízgyűjtés házilag. A következőkben éppen ezért bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mit jelent az esővízgyűjtés?

Az esővízgyűjtés során a háztartások különböző módon összegyűjtik a tetőről lezúduló csapadékvizet, majd ezt később hasznosítják különböző célokra. Az esővíz ilyenkor az ereszcsatornán keresztül egy kihelyezett tartályba folyik, ott várva további felhasználását. Az említett eljárás nagy mértékben segíthet csökkenteni a háztartások függőségét a hagyományos vízellátási rendszerektől, valamint hozzájárulhat a fenntartható vízgazdálkodáshoz.

Szeretné megtudni, milyen szabályok vonatkoznak az esővízgyűjtésre? Olvassa el esővízgyűjtés kezdőknek és haladóknak útmutatónkat!

Esővízgyűjtés házilag

Manapság szinte bárki gyűjthet esővizet a kertjében. Először is, ha úgy döntenénk, hogy belekezdünk, akkor szükségünk lesz egy tartályra, melybe az ereszcsatorna ejtőcsövéhez csatlakoztatva tudjuk felfogni és tárolni a lezúduló csapadékvizet. Emellett érdemes beszerezni a tartályhoz illeszkedő vízszűrő berendezést is, mely biztosítja, hogy jó minőségű, szennyeződésektől mentes és tiszta víz kerüljön a tartályba. A megfelelően szűrt esővízzel számos otthoni tevékenységet elvégezhetünk, legyen szó a növények öntözéséről, a WC-öblítésről, az autómosásról vagy a takarításról. Mindeközben pedig pénzt spórolunk és a környezetünket is védjük!

Továbbá lényeges kiemelni, hogy két fő módja van az esővízgyűjtésnek: létezik a felszíni, illetve földalatti módszer. A döntést jelentősen befolyásolja, hogy mire szeretnénk felhasználni az esővizet, mekkora területtel rendelkezünk, illetve mennyi vizet szeretnénk gyűjteni és újrahasznosítani otthonunkban és kertünkben.

Egyszerű megoldást keres? Válasszon felszíni tartályt!

Számos érv szól a felszíni esővízgyűjtő tartályok mellett: egyszerűen és olcsón telepíthetőek, valamint napjainkban már lehetőségünk nyílik a funkcionalitás mellett az esztétikumra is figyelni. Gondolta volna, hogy a megszokott hordós típusú kialakítás mellett, választhat dizájnos fali esővízgyűjtő tartályt, vagy akár duplafunkciós, virágültetővel ellátott esővízgyűjtőt is?

Duplafunkciós esővízgyűjtő tartály

Fedezze fel a modern design-nal kialakított 350 literes Natura duplafunkciós esővízgyűjtő tartályt, 5 év garanciával!

 

Fontos, hogy megfelelő esővíz szűrővel kössük hozzá a tartályt az ereszcsatornához, ezáltal biztosíthatjuk, hogy szűrt és megfelelő minőségű víz kerüljön a tartályba. A szűrő nem csupán erről gondoskodik, hanem a túlfolyás problémáját is megoldja: hiszen abban az esetben, ha megtelne a tartály, az esővíz szűrő lezár. Így ha nincs beépített szűrő a megvásárolt tartályban, akkor mindenképpen ajánlott beszerezni hozzá külön.

Esővíz szűrőakna

A megvásárolt betonból, vagy műanyagból készült esővízgyűjtő tartály nem rendelkezik szűrőbetéttel? Válassza a földbe építhető esővíz szűrőaknát, mely közvetlenül csatlakoztatható az ereszcsatorna lefolyójához!

Akár egész háztartása vízellátását fedezné? Válasszon földalatti tartályt!

A felszín alatti esővízgyűjtő tartályok habár nagyobb telepítési költségekkel rendelkeznek a felszíni típusokhoz képest, azonban hosszútávon jelentősen megtérülő befektetésnek számítanak.

Mi ennek az oka? Egyrészt hosszabb ideig képesek kiszolgálni a felhasználókat,  és általában mintegy 1.000 l-nyi mennyiséget képesek tárolni, egyes típusok azonban akár 10.000 l tárolására is képesek. Másrészt a föld alatti esővízgyűjtés előnye nem kizárólag a hasznosítani kívánt csapadékvíz mennyiségében rejlik; érdemes megemlíteni, hogy a felszín alatt az esővíz védve van a nagyobb hőmérséklet ingadozástól is, így hosszabb ideig tárolható az összegyűjtött víz a tartályban.

RoBox földalatti tartályunk a belsejében lévő merevítőknek köszönhetően sokkal erősebb és tartósabb megoldást nyújt. Kis beépítési mélység mellett lapos, robosztus megjelenéssel bír tartályunk, mely az esővízgyűjtés mellett akár szennyvízgyűjtés céljára is használható.

RoBox esővízgyűjtő tartály

Olcsó és egyszerű telepítés, 100%-ban vízálló anyag: ezt nyújtja RoBox esővízgyűjtő tartályunk!

 

Összességében az esővízgyűjtés egy egyszerű és hatékony megoldás arra, hogy minimalizáljuk a vízfogyasztást és csökkentsük a pazarlást. Ahogy látható, az esővízgyűjtés házilag egyáltalán nem számít bonyolult és nehezen kivitelezhető feladatnak. Tehát ha szeretne kisebb ökológiai lábnyomot hagyni maga után, akkor kezdje el kialakítani saját esővízgyűjtő rendszerét! Ehhez érdemes körülnézni webáruházunkban különböző esővízgyűjtő tartály megoldásaink és kiegészítőink között!

Következő cikkünk: 

Esővízgyűjtés a kertben - 4 ötlet a tartály telepítéséhez