Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Esővízgyűjtés kezdőknek és haladóknak

Esővízgyűjtés kezdőknek és haladóknak

Földünk vízkészletének folyamatos csökkenése globális szintű probléma. A vízkészlet megóvása közös, társadalmi érdekünk, amely feladatból mindannyiunk ki kell vegye a részét. Mindamellett, hogy a mindennapi teendők során takarékoskodunk a vízzel, léteznek olyan eszközök, melyek segítségével rengeteg vizet spórolhatunk meg, ezzel hozzájárulva környezetünk védelméhez. Cikkünkben az esővízgyűjtés folyamatát mutatjuk be, valamint az esővízgyűjtés szabályait ismerheti meg!

Az esővízgyűjtés egy olyan folyamat, melynek során a tetőről lezúduló csapadék nem vész kárba, hanem az ereszcsatornán keresztül egy tartályba folyik, ott várva további felhasználását. Az így összegyűjtött vizet felhasználhatjuk takarításra, autómosásra, öntözésre vagy a WC öblítésére.

A módszerrel nagy mennyiségű vezetékes vizet spórolhatunk meg, valamint növényeinknek is kedvezhetünk: számukra ugyanis sokkal kedvezőbb feltételt biztosít a lágy esővízzel való locsolás, mint a kemény csapvíz használata. A pozitív változást hamar érzékelhetjük majd, a természetes esővíz ugyanis nagymértékben hozzájárul a növények gyors és egészséges növekedéséhez. Nem beszélve arról, hogy a legnagyobb hőségben előfordulhat a locsolási tilalom bevezetése, ebben az esetben igazán praktikus, ha a saját esővíz készletünkből tudunk ezután is öntözni.

Nem utolsó sorban pedig egy esővízgyűjtő tartály beszerelésével megelőzhetjük, hogy a lezúduló csapadék az épületek alá folyva károkat okozzon, valamint megakadályozhatjuk, hogy a nagy mennyiségű víz tönkretegye a talajt.

Az esővízgyűjtés szabályai

Sokan kezdenek bele az esővízgyűjtés folyamatába egy hordóval, mely általában műanyagból, vagy ritkábban fémből  készül. Ennek a legnagyobb hátránya, hogy az összegyűjtött víz algássá válhat benne, valamint könnyen megtelepedhetnek benne a szúnyogok. Az esővízgyűjtésnek egy hatékonyabb formája az esővízgyűjtő tartály. Alapvetően két megoldást különböztetünk meg: léteznek felszíni-, és földalatti esővízgyűjtő tartályok.

A felszíni esővízgyűjtő tartályt az ereszcsatorna ejtőcsövéhez kell elhelyezni, beüzemelése pedig nem igényel szaktudást. Sokkal praktikusabb megoldás egy egyszerű esővízgyűjtő hordóhoz képest, ugyanis ezen esővízgyűjtők egyes típusaiba olyan csapot is szerelhetünk, amihez csatlakoztathatjuk a slagot is.

A földalatti esővízgyűjtő rendszerek egy komplex megoldást kínálnak, jóval nagyobb mennyiségű vizet tudnak tárolni. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy nagyobb kertrendezés előtt időzítsük a földalatti esővízgyűjtő beszerelését, ellenkező esetben sok felfordulással járhat a rendszer telepítése. Habár kezdetben magasabb költségekkel járhat a földalatti esővízgyűjtő rendszer kiépítése, ennek ellenére nagyméretű kerthez ajánlott megfontolni a bevezetését.

Amennyiben szeretne még többet megtudni az esővízgyűjtésről, olvassa el cikkünket, melyben felfedtük a legfontosabb tényeket és tévhiteket az esővízgyűjtéssel kapcsolatban!

Felszíni esővízgyűjtő tartályok

A felszíni esővízgyűjtő tartályok egyszerű megoldást kínálnak a tudatos vízfelhasználásra. Ahogy korábban említettük, beszerzésük nem igényel magas anyagi ráfordítást, összeszerelésük pedig rendkívül egyszerű, sem különleges szerszámok, sem szaktudás nem szükségesek hozzá. A megfelelő minőségű víz eléréséhez fontos, hogy a terméket esővízszűrőn keresztül csatlakoztassuk, hiszen ezen tartozék biztosítja, hogy szennyeződések ne kerüljenek a tartályba.

Egyszerű tartályaink különböző méretben és  formában elérhetőek, melyek remek megoldást nyújtanak az esővízgyűjtés során. Bár az esővízgyűjtés hallatán bizonyára a legtöbben egy nagy zöld tartályra gondolnak először, a kínálatunkban megtalálható dekoratív tartályok az esővízgyűjtés egy új dimenzióját ígérik.

  Szögletes esővízgyűjtő tartály

Fedezze fel szögletes esővízgyűjtő tartályunkat!

Mindamellett, hogy ezen eszközök tökéletesen funkcionálnak, a kert díszét is képezhetik egyben. Esővízgyűjtő hordónk remek kiegészítője lehet vintage stílusú kerteknek, pincészeteknek és borászatoknak. Fali esővízgyűjtő tartályainkat azon vásárlóink számára ajánljuk, akik a letisztult, stílusos megjelenést részesítik előnyben. Duplafunkciós tartályaink pedig egyszerre látják el az esővízgyűjtés és a virágültetés feladatát, így ezen darabok kiválóan elhelyezhetők megannyi kertben.

Földalatti esővízgyűjtő tartályok

A földalatti esővízgyűjtő tartályok az esővízgyűjtés komolyabb megoldását kínálják haladók számára, egy ilyen rendszer kialakítása ugyanis nem a legegyszerűbb feladat. Annak ellenére, hogy a rendszer kiépítése magasabb anyagi ráfordítással és energiabefektetéssel jár, a beruházás teljes mértékben megtérül, ugyanis egy földalatti esővízgyűjtő tartály segítségével akár egy egész háztartás vízigényét fedezni tudjuk.

Földalatti esővízgyűjtő tartály

Ismerje meg Flat S földalatti esővízgyűjtő tartályunkat, mely lapos kivitelének köszönhetően olcsóbb telepítési költségekkel rendelkezik!

A megoldás másik nagy előnye, hogy a tartály földalatti elhelyezkedésének köszönhetően nem foglal helyet a kertben, és teljesen láthatatlan. Mivel termékeink kiváló UV-stabil és időjárásálló anyagból készülnek, így biztosítják a hosszútávú, időtálló használatot. Földalatti esővízgyűjtő tartályainkba érdemes beépített szűrőt telepíteni, így a víz megfelelő minőségének eléréséhez nem lesz szükségünk további eszközökre.

Mely esővízgyűjtő megoldás illene az Ön kertjébe? Böngéssze át webáruházunkat, hiszen nálunk szinte minden eszközt, berendezést és kiegészítőt megtalálhat, amihez szükséges lesz majd a csapadékvíz gyűjtéséhez és hasznosításához!

Következő cikkünk: 

Madarak a kertünkben - madárriasztás tippek