Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Esővízgyűjtő, szikkasztó rendszer megtérülése

Esővízgyűjtő, szikkasztó rendszer megtérülése

Napjainkban egyre nagyobb problémát jelent Földünk vízkészletének folyamatos csökkenése, valamint a klímaválság, melynek következtében egyre szélsőségesebb és egyenlőtlenebb csapadékeloszlást tapasztalunk. Bolygónk védelme társadalmi felelősségünk, melyből elengedhetetlen, hogy mindnyájan kivegyük részünket.

Minden évben március 22-én tartják nemzetközileg a víz világnapját, mely arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet a tiszta víz fontosságára és a vízkészletek csökkenésére. A vízzel való spórolás egyik példája annak, hogyan tehetünk mi is egyénileg azért, hogy sokáig megőrizhessük az egyik legértékesebb erőforrást.

Az erre a célra kialakított esővízgyűjtő és szikkasztó rendszerek olyan környezetbarát megoldást kínálnak, melyekkel nem csupán bolygónkat óvhatjuk, hanem számos egyéb előnyben is részesülhetünk. A víz világnapja alkalmából, cikkünkben bemutatjuk, hogyan térülnek meg és miért lehetnek igazán hasznosak az esővízgyűjtő és esővíz szikkasztó rendszerek!

Esővízgyűjtés és szikkasztás megtérülése

Környezettudatosság és fenntarthatóság

Mivel az esővízgyűjtő rendszerek feladata, hogy a lezúduló csapadékvizet összegyűjtsék, majd lehetővé tegyék a felhasználását, telepítésükkel nagy mennyiségű vezetékes vizet spórolhatunk meg. A tartályban őrzött vizet alkalmazhatjuk növényeink öntözésére, autómosásra, WC-öblítésre, mosásra, vagy takarításra. Sőt, a nagyobb kapacitású földalatti esővízgyűjtő tartály segítségével akár az egész háztartásunk vízellátásának nagy részét is fedezhetjük.

Spórolás a vízszámlán

Igaz, hogy az esővízgyűjtő rendszer kiépítése anyagi ráfordítással jár, a befektetés hosszú távon viszont teljes mértékben megtérül. Az esővíz felhasználásával ugyanis jelentősen csökkenthetjük a havi vízdíjakat. Egy négytagú család az esővíz felhasználása által akár 80-100.000 Ft-ot is megspórolhat a vízszámláján, olyan tevékenységekhez alkalmazva az esővizet, mint például a mosás, kerti öntözés vagy WC-öblítés. Amennyiben pedig “csak” a kertben hasznosítanánk a vizet, pénztárcánk már akkor is meg fogja érezni a pozitív változást.

Növényeink öntözése

Köztudott, hogy a kerti növények számára jóval kedvezőbb feltételeket biztosít a lágy esővízzel való öntözés, mint a kemény csapvízzel locsolás. Amennyiben esővízzel gondozzuk őket, hozzájárulunk az egészséges fejlődésükhöz, gyors növekedésük pedig hamar szemmel látható lesz. A csapadékvíz által megakadályozhatjuk azt is, hogy a vízkő lerakódhasson a virágföldben és károkat tegyen a növényeinkben. Megannyi tényező, ami miatt növényeink hálásak lesznek az esővízzel való öntözésnek!

Problémák megelőzése a ház körül

Nem utolsó sorban az esővízgyűjtő rendszer használatával súlyos problémákat előzhetünk meg. A tartály ugyanis megakadályozza, hogy a lezúduló víz az épület alá folyva károkat okozzon. Mindemellett a talajt is megvédhetjük a felgyülemlett csapadék okozta ártalmaktól, ha az esővízgyűjtés mellett döntünk.

Esővíz szikkasztás

Az esővízgyűjtéssel ellentétben a szikkasztás során a víz lassan szivárog be a környező talajba, fenntartva a természetes körforgást. A hatékony és szakszerűen elvégzett esővíz szikkasztás segítségével megóvhatjuk környezetünket és lakhelyünket a felesleges csapadékvíztől, valamint hosszú távon megőrizhetjük épületeink megfelelő állapotát. A folyamat során az esővíz szakszerű elvezetése és összegyűjtése, valamint a csapadékvíz föld alatt történő elszivárogtatása történik. Az erre a célra tervezett rendszereket a föld alá telepítik egy előre kijelölt mód és technológia alapján.

A szikkasztó alagút feladata az esővíz megfelelő elvezetése, a felesleges csapadék földfelszín alatti elszikkasztása. A rendszer előnye, hogy tetszőleges hosszig és több sorban is telepíthető, így bármely méretű kert esetében alkalmazható. Összeszerelése nem igényel szaktudást, sem különleges szerszámokat, ezáltal otthon is egyszerűen megoldható. Az egyes elemeket csak egymásba kell pattintani. Fontos figyelembe venni, hogy az alagútsor lezárásához szükségünk lesz végzáró elemekre, amelyeket több alagút összekapcsolása esetén csak a sor elejére és a végére kell elhelyezni. Az összeillesztéshez összekötő elemekre csak Twin rendszer alkalmazása esetén lesz szükségünk.

A hosszútávú használat érdekében érdemes a rendszert kívülről geotextíliával bevonni, valamint ügyelni arra, hogy szűrt víz kerüljön a rendszerbe. A szikkasztó blokkok kiválóak tetőről érkező, illetve csatornán levezetett esővíz befogadására és szikkasztására, sőt, kerti tavak, víztározók, és túlfolyók esetében is igénybe vehető. Amennyiben nagyobb területen keresünk megoldást az esővíz elvezetésére, célszerű ezen terméket választanunk. A szikkasztó blokk nagy befogadóképességének köszönhetően az otthoni használat mellett alkalmas közterületek, vagy iparterületek csapadékvíz elvezetésére és szikkasztására. Mindemellett terhelhetősége lehetővé teszi a telepítést parkolók alá is.

Szikkasztó blokk

Nagy szikkasztási terület esetén Önnek ajánljuk a 300 L kapacitású Compact 300 Szikkasztó blokkot!

Ne feledkezzünk meg róla, hogy amennyiben az Ecobloc Inspect Flex vagy Ecobloc Light szikkasztó blokkot választjuk, e termékeket rendszerben szükséges megvásárolni. Ennek kiépítéséhez szükségünk lesz a blokkra, szikkasztó alaplapra, végzáró elemekre, valamint összekötő elemekre. Annak érdekében, hogy minden szükséges elem meglegyen a rendszer telepítéséhez, a Suni Kft. összeállított két remek Esővíz szikkasztó csomagot, melyek weboldalunkon megtekinthetők és megvásárolhatók. Ezek az Ecobloc Light blokk csomag és a  Szikkasztó alagút csomag.

Látható tehát, hogy az esővíz felhasználása és az esővíz általi spórolás igazán pénztárcabarát megoldás, valamint az esővízgyűjtés és esővíz szikkasztás többszörösen megtérülő befektetéseknek számítanak.

Ha már eldöntötte, hogy szeretné elkezdeni az esővízgyűjtést, akkor böngésszen oldalunkon, hiszen nálunk minden terméket és eszközt megtalál, amelyekre szüksége lehet az esővíz gyűjtése, és szakszerű elvezetése során. Az esővíz szikkasztás érdekelné? Ebben az esetben is számos megoldással és eszközzel állunk rendelkezésére webáruházunkban!

Következő cikkünk: 

Ön hogyan csökkentheti az ökológiai lábnyomát?