Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Így tisztítsuk az esővízgyűjtő tartályt!

Így tisztítsuk az esővízgyűjtő tartályt!

Az esővízgyűjtés egy olyan megoldás, amellyel környezetbarát módon járunk el, hiszen a leesett csapadékot felhasználhatjuk különféle teendőkhöz a ház körül. Azonban az esővízgyűjtő tartály megvásárlása csak egy kezdeti lépés; emellett fontos, hogy megfelelően karban is tartsuk a berendezést, annak érdekében, hogy biztosítsuk a tartós és rendeltetésszerű használatot. Cikkünkben éppen ezért bemutatjuk a leghatékonyabb módszereket, melyekkel sokkal egyszerűbb lesz az esővízgyűjtő tartály tisztítása!

Esővízgyűjtő tartály tisztítása: így végezzük!

Az esővízgyűjtő tartály tisztítása nagyban függ attól, hogy felszíni vagy földbe épített megoldásról van-e szó. A földalatti tartályok esetén az eszköz alján finom üledékréteg képződik, ami fontos a víz minőségének szempontjából. Túl gyakori tisztítás viszont ezt leronthatja. Az esővíz minőségét és tisztaságát ezért legkönnyebben egy földbe építhető szűrő telepítésével biztosíthatjuk, amellyel megakadályozhatjuk, hogy szennyeződések kerüljenek a tartályba. Alap esetben előszűrő, csillapított befolyás, valamint szagelzáróval kombinált túlfolyó alkalmazása esetén elég 10-15 évenként időt fordítani a tisztításra.

Felszíni esővízgyűjtő tartály esetén érdemes arra ügyelni, hogy fényáteresztő legyen. Annak érdekében, hogy elkerülhessük a víz felmelegedését, először is mindenképpen fényvédett helyre állítsuk fel a tartályt.

Ha tisztításba kezdenénk, akkor a műveletet érdemes a nyári időszakra betervezni, hiszen ilyenkor a tisztítás során kevesebb vizet veszítünk. Egy búvárszivattyú segítségével egyszerűen elvégezhetjük a munkálatot. Ezen kívül lényeges, hogy a víz kiszivattyúzása után a tartály belsejét súrolókefével mossuk tisztára - nagyobb méret esetén ehhez használhatunk nagynyomású tisztítóberendezést is. Fontos, hogy a karbantartáshoz ne alkalmazzunk hipót, padlómosószert, vagy más vegyi fertőtlenítő anyagot, ezek ugyanis károsak az egészségre.

Nem szabad megfeledkezni a megfelelő szűrő berendezésről a felszíni tartályok esetén sem. A Suni Kft. által forgalmazott esővízszűrő berendezések gondoskodnak az összegyűjtött csapadékvíz minőségéről és tisztaságáról, ezzel hozzájárulnak a biztonságos felhasználáshoz.

Ereszcsatorna szűrőink egyszerűen beszerelhetők, tökéletesen illeszkednek a tartályokhoz, és biztosítják, hogy a tetőről lezúduló csapadék tiszta állapotban kerüljön az esővízgyűjtőbe. Az általunk forgalmazott esőlopók szintén praktikus eszközök, ezek ugyanis biztosítják a tartályból való felesleges víz túlfolyását, megakadályozva a tartály kiömlését.

Esővízgyűjtő tartályok és kiegészítők

Az esővízgyűjtő tartályokat alapvetően két csoportba soroljuk aszerint, hol lehet őket elhelyezni. Léteznek felszíni-, és földalatti megoldások.

A felszíni esővízgyűjtő tartályok

A felszíni esővízgyűjtő tartályok legnagyobb előnye, hogy beszerzésük nem igényel magas anyagi ráfordítást, beszerelésük pedig egyszerű, szaktudás és különleges szerszámok nélkül megoldható feladat. Ennél a típusnál lényeges, hogy jól megközelíthető helyre, és  lehetőség szerint az ereszcsatorna közelébe telepítsük, hiszen az ereszcsatorna ejtőcsövéhez szükséges csatlakoztatni a rendeltetésszerű használat érdekében.

ARONDO Esővízgyűjtő tartály

Fedezze fel UV-stabil műanyagból készült ARONDO esővízgyűjtő tartályunkat, mely magas tárolókapacitást nyújt, kis helyigénnyel!

Webáruházunk egyszerű tartályok széles választékát kínálja különböző méretekben, amelyek közül garantáltan mindenki megtalálja a számára ideális darabot. Emellett fali esővízgyűjtőink garantáltan feldobják a kerti designt. Fedezze fel a dekoratív, stílusos felszíni esővízgyűjtők világát korábbi cikkünkből!

A földalatti esővízgyűjtő tartályok

Annak ellenére, hogy egy földalatti esővízgyűjtő tartály beszerelése jóval nagyobb anyagi ráfordítást és energia befektetést igényel, a beruházás megtérül, egy ilyen rendszer kiépítésével ugyanis a háztartásunk vízellátásának nagy részét fedezhetjük. A módszer másik előnye, hogy a tartály földalatti elhelyezkedéséből kifolyólag láthatatlan és nem foglal el helyet a kertben. Mivel termékeink zárt és beépített fedél design-nal készülnek, az esővízgyűjtő tartályok teljes mértékben gyermekvédelemmel biztosítottak.

A magas minőségű esővízgyűjtő rendszereken kívül cégünk kültéri víznyelők és folyókák, PVC csövek és idomok, valamint szennyvíztartályok széles választékát kínálja. Nézzen körül Ön is webáruházunkban és találja meg az igényeihez passzoló esővízgyűjtő berendezéseket és kiegészítőket!

Következő cikkünk: 

Rovarriasztás felsőfokon: a legjobb módszerek legyek és szúnyogok ellen!