Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Földalatti esővízgyűjtés, tartályrendszerek kerti öntözésre és esővíz gyűjtésre, felhasználásra

Földalatti esővízgyűjtés, tartályrendszerek kerti öntözésre és esővíz gyűjtésre, felhasználásra
A megfelelő rendszer csomag kiválasztásával akár azonnal nekikezdhet az esővízgyűjtésnek! Célunk, hogy hasznos információkkal és a lehető legtöbb anyaggal lássuk el a vásárlót, érdeklődőt a telepítés folyamatáról, a rendszer használatáról. Tekintse meg videóinkat és leírásainkat! Lexikonunk röviden és hozzáértően magyarázza az egyes kifejezéseket, és a gyakran feltett kérdésekre részletesen válaszolunk.

Hogyan tudom gyűjteni és felhasználni öntözésre az összegyűjtött esővizet?

Komplett megoldások az esővízzel való kerti öntözéshez.

Igaz, hogy az idei évben a nyár még várat magára, viszont biztos, hogy hamarosan megérkezik a hőség és ilyenkor a kerti növényeknek és veteményesnek szüksége van a vízre. Akinek nagyobb kertje van, az jól tudja, hogy mennyire költséges csakis kizárólag a vezetékes vízre (ivóvízre) hagyatkozni az ilyen időszakban. A GRAF földalatti esővízgyűjtő rendszerek optimális és költséghatékony megoldást nyújtanak a kerti öntözésre, ellátja Önt és kertjét esővízzel, ami bizonyítottan jobb a növényeknek, mivel lágy víz.

Hogyan épül fel egy földalatti esővízgyűjtő rendszer? Mit kell figyelembe vennem a vásárláskor?

A megfelelő rendszer csomag kiválasztásával akár azonnal nekikezdhet az esővízgyűjtésnek! Célunk, hogy hasznos információkkal és a lehető legtöbb anyaggal lássuk el a vásárlót, érdeklődőt a telepítés folyamatáról, a rendszer használatáról. Tekintse meg videóinkat és leírásainkat! Lexikonunk röviden és hozzáértően magyarázza az egyes kifejezéseket, és a gyakran feltett kérdésekre részletesen válaszolunk.

A tartályfedél

A tartályfedél a talaj felszínétől lezárja a földalatti esővíz tartály rendszert. Állítható magasságú és dönthető a helyi körülményekhez való optimális alkalmazkodás érdekében Alapesetben minden tartály lépésálló fedéllel rendelkezik, ami gyalogos forgalomra lett tervezve. A telepítés helyétől függően autóval vagy teherautóval járható vagy áthajtható kivitelben is rendelhető, amennyiben ilyen rendszerben gondolkodik, úgy böngéssze termékkínálatunkat, vagy érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon.

Szűrő kosár

Mielőtt az esővíz eljut a tartályba, egy szűrőn keresztül meg kell tisztítani azt. Ez nagy jelentőséggel bír az összegyűjtött csapadékvíz minősége szempontjából. A GRAF számos szűrőrendszert kínál a legkülönbözőbb követelmények kielégítésére, tartályrendszereink tartalmazzák ezeket a szűrőket és pontosan kilistázva megtalálja az adott rendszernél, hogy milyen szűrőberendezéssel rendelkezik. Szűrő kosaraink külön is megvásárolhatók a nálunk kapható tartályokhoz, vagy Vario akna rendszerhez ITT.

Csillapító-befogadó edény

A szűrő után csak nagyon apró szennyeződések maradnak az esővízben. Idővel az aljára süllyednek, vagy a víz felszínén lebegnek. A csillapító befogadó edény megakadályozza az üledék kavargását a tartály alján. A termék külön is megvásárolható ITT.

Szivattyú berendezések

Garten Comfort csomagunk búvárszivattyúval rendelkezik, mely integrált nyomásmérővel biztosítja az állandó víznyomást. Automatikusan be- és kikapcsol.

Garten Jet csomagunkhoz egy külső szivattyú tartozik, erről bővebben a Garten Jet csomagban tud olvasni.

Cristall és Columbus földalatti esővízgyűjtő tartály

A földalatti tartály alkotja az esővíz-hasznosító rendszer magját. A kívánt mérettől és beépítési helyzettől függően választhat a klasszikus Cristall földalatti tartály vagy a Columbus tartály között. Az összegyűjtött esővíz ebben a tartályban van, optimális körülmények között.

Földalatti esővízgyűjtő tartályaink rendszer nélkül is megvásárolhatóak.

Crystall tartályunk elérhető a következő méretekben: 2650 literes, 1600 literes

Columbus földalatti esővízgyűjtő tartályunk elérhető a következő méretekben: 3700 literes, 4500 literes, 6500 literes, 9000 literes

Túlfolyó szifon

A felesleges víz a túlfolyó szifonon keresztül a csatornarendszerbe vagy egy szikkasztó rendszerbe áramlik. Túlcsorduláskor a felszínen úszó részecskéket a víz is lehúzza. A szifonnak köszönhetően a csatornarendszerből származó szagok nem kerülhetnek a tartályba, továbbá kisálatvédelemmel vannak ellátva, ami megakadályozza, hogy a kártevők, vagy bármilyen egyéb kisebb állat bejusson a rendszerbe.

A túlfolyó szifon külön is megvásárolható ITT.

Esővíz kinyerés

Kényelmesen és egyszerűen tud esővizet kinyerni a tartályból, amit bármikor feltud használni. A Perfecta víz kivételi csatlakozó aljzat termék beépítésével könnyedén megoldhatjuk a földbe beépített tartályunkból az esővízzel történő locsolást.

Remek kiegészítője a külső Garten-Jet szivattyús, vagy a Garten-Comfort búvárszivattyús rendszernek.

Szikkasztó rendszer

Opcionálisan telepíthető szikkasztó rendszer a földalatti esővízgyűjtő tartály rendszer mellé, ami eltudja szikkasztani az esetlegesen túlcsorduló vizet a tartályból.

Cégünk ingyenesen elkészíti Önnek a szükséges rendszer összeállítását, vagy válogasson szikkasztó csomagajánlataink közül, amiket előre megterveztünk Önnek, hogy egyszerűbb és gyorsabb legyen a vásárlás folyamata.

Cserélje le az értékes ivóvizet esővízre, és az ivóvízfogyasztás akár 50% -át is megtakaríthatja!

Költségcsökkentés szempontjából:

 1. Akár 50% -os megtakarítást is elérhet az esővíz felhasználásával, ami egy hosszútávú, pénztárcabarát megoldás lehet.
 2. Az osztott szennyvízdíj előnye: a háztartási szennyvizet és az esővizet külön kezelik. Az esővíz használatával tehát további költségeket tud megtakarítani.
 3. A szennyvíz jogszabályaitól függően az esővíz összegyűjtésével és elszikkasztásával megtakaríthatja a szennyvíz díjait.

Az ökológiai előny:

 1. Csökken az ivóvízkezelés energiafogyasztása
 2. A szennyvíztisztító telepek és a csatornahálózatok enyhülnek, mivel heves esőzés esetén a csúcsterhelés gyengül, vagy késik
 3. A víz természetes körforgása fennmarad - a talajvízkészletek konzerváltak maradnak
 4. Az esővíz folyamatosan, jó vízminőséget kínál. A lágy esővíz ezért ideális a növények, zöldségek, kert és akár a háztartásban lévő mosógép és wc öblítésére / üzemeltetésére.

A legjobb minőségű esővíz

A tanulmányok megerősítik, hogy a szakszerűen telepített csapadékvíz-gyűjtő rendszerek csapadékvize a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 1. Tiszta, színtelen és szagtalan
 2. Vízkeménység <2 ° dH (nagyon puha)
 3. Viszonylag semleges pH-érték (kb. 5,6)
 4. Felhős és szilárd anyagoktól mentes
 5. Nincs megnövekedett csíra jelenlét (Ez azt jelenti, hogy az esővíz higiéniai és esztétikai szempontból teljesen ártalmatlan a kert öntözéséhez, a WC-k öblítéséhez és a ruhák mosásához! Mivel az esővíz párolgással jön létre, oldott tartalma rendkívül alacsony. Még a nehézfémek is csak nagyon alacsony koncentrációban találhatók meg benne.)

A GRAF esővízgyűjtő rendszerek biztosítják a lehető legjobb vízminőséget.

Többlépcsős tisztítási folyamat:

 1. Szűrés
  Az esővizet először egy többmódon szabadalmaztatott szűrőrendszer segítségével tisztítják. A megtisztított víz befut a tartályba, és a szennyező részecskéket kis mennyiségű vízzel átkerül a csatornába.
 2. Csillapító befogadó edény
  Annak érdekében, hogy a legfinomabb szennyező részecskék megtelepedhessenek a tartály alján, a leszűrt vizet egy csillapító befogadó edényen keresztül juttatják a tartály aljába. Ez megakadályozza a víz felkavarodását és oxigént is vezet a tartály aljára. Ez azt jelenti, hogy a víz mindig tiszta és friss marad.
 3. Túlfolyó szifon
  A víz felszínén, az annál könnyebb szennyező részecskék (pl. Méh pollen) lebegnek. A tartály sima belső felületeinek köszönhetően ez a szennyeződés nem tapad a tartály falához. A tartályba helyezett túlfolyó szifon eltávolítja ezeket a szennyeződéseket, amikor a tartály megtelítődik. A tartály rendszeres megtelítődése fontos szerepet játszik az állandó vízminőség érdekében.
 4. Úszó
  Az összegyűjtött csapadékvizet a tartály felső területén lebegő úszóval nyerik ki. A legjobb vízminőség ezen a területen van (kb. 10 cm-rel a vízfelszín alatt).
 5. Még finomabb szűrés házi rendszer esetében
  Ha esővizet használnak WC-öblítéshez és mosógépekhez, kérésre további finomszűrő is beépíthető a rendszerbe, ugyanakkor az alap házi csomagok tökéletesen megfelelnek erre a célra. A legfinomabb szennyeződésrészeket visszatartja, és így biztosítja a kiváló vízminőséget.

A gyűjtőterületek minősége és állapota

Esővízgyűjtésnél érdemes odafigyelni a környező területekre, ahonnan hasznosítjuk azt. A sima anyagok, például a mázas agyagcserepek, pozitívan befolyásolják a tetőn lefolyó víz minőségét. Az érdes és viharvert felületek viszont általában fokozott porlerakódáshoz, valamint a moha és a zuzmó növekedéséhez vezetnek. Csakúgy, mint az ingatlan közvetlen közelében tapasztalható erős fák növekedése, ez is megnövelheti a szennyeződések arányát az esővízben. Ezt figyelembe kell venni az esővíz-elvezető rendszer karbantartásakor.

A tartályban lévő esővíz minősége

A tartályban tárolt esővíz minősége hosszú távon is megmarad, ha a vizet fénytől védett, hűvös helyen tárolják. Ez alapvetően egy földalatti tartállyal teljesül. A víz hőmérséklete nyáron sem haladja meg a 7 - 8 ° C-ot.

Tetőterületek, amelyek csak korlátozott mértékben alkalmasak esővíz használatra:

A rézből vagy cinkből készült fémtetők csapadékvize megnövekedett fémtartalommal rendelkezik, különösen az új épületekben. Ezt figyelembe kell venni, amikor esővizet használunk a kert öntözéséhez. A zöldtetők esetében a víz enyhén barnás színű és földszagú lehet hosszú távon, emiatt a zöldtetőkről származó csapadékvíz elsősorban a kertek öntözésére és korlátozásokkal a WC-k öblítésére alkalmas. A bitumen tetők biocideket szabadíthatnak fel. Az ezekről a területekről származó csapadékvizet, különösen a konyhakertek öntözésére, nem szabad felhasználni.

Gyakran felmerülő kérdések a földalatti esővíz hasznosításnál:

Mire lesz szükségem, hogyha az esővizet a kert öntözésére szeretném felhasználni?

Gyakran az egyszerű és jó ár-érték arányú rendszerek elegendőek a kertek esővízzel történő öntözéséhez, ilyenek a Cégünknél is vásárolható felszíni esővízgyűjtő tartályok – egyszerű és dekoratív kivitelben. Amennyiben nagy kerttel és vízigénnyel rendelkezik, úgy javasoljuk, hogy a könnyű kezelhetőség miatt telepítsen egy felszíni vagy földalatti műanyag tartályt. A tartályt ajánlott szűrővel ellátni. Amennyiben nem búvárszivattyút vásárol, úgy szüksége lesz kerti szivattyúra szívótömlővel (szívószett) a víz, tartályból való kivételezéséhez. A tartályokat és szűrőket télen ki kell üríteni, vagy le kell venni, hacsak nem a fagyhatár alá telepíti azokat. A szivattyúkat is el kell távolítani.

Miért válassza Ön a GARANTIA egybeöntött földalatti esővízgyűjtő tartályait?

A GARANTIA esővízgyűjtő tartállyal Ön szert tesz egy jövő orientált ökológiai megoldásra, amely Önnek az értékes ivóvíz tartós megspórolását teszi lehetővé. A föld alá beépíthető GARANTIA esővízgyűjtő tartályok varrat nélkül, rotációs eljárással – tehát fuga és hegesztési varrat nélkül – magas minőségű műanyagból (100% PE) készülnek és különösen hosszú élettartamúak. A tartályok anyagára a gyártó 15-25 év garanciát szavatol tartálytól függően. A garanciális időn belül a gyártó ingyenes anyagpótlást biztosít. A csekély súly és a hordófogantyús kiépítésnek köszönhetően a GARANTIA esővízgyűjtő tartályokat 4 személy probléma nélkül tudja vinni és beépíteni. Így az utólagos beépítés is minden nehézség nélkül megoldható. Egy 3000 literes tartály súlya mindössze 150 kg.

Milyen gyakran kell megtisztítanom az esővízgyűjtő rendszeremet?

A készüléket előszűrő, csillapított befolyás, valamint szagelzáróval kombinált túlfolyó alkalmazása esetén elegendő 10-15 évenként tisztítani. Ellenkező esetben a tartály alján lévő üledékréteget, amely nagyon fontos a vízminőség szempontjából, a gyakori tisztítás megsemmisítené. Az üledékréteg csak néhány milliméterrel „nő” évente. A tartályban lévő úszó anyagok (pl. pollen – mely egy vékony réteget képez a víz felszínén) rendszeresen megtisztításra kerülnek, köszönhetően a túlfolyó szifonnak.(Évente három-öt alkalommal, ha a tartályt megfelelően méretezik).

Ezenkívül a szennyvízcsatorna-hálózatra csatlakozó tartályokat szagelzáróval és kisállat-védelemmel kell ellátni, hogy elkerüljük az esetleges belső károkat.

A szűrő tisztításának gyakorisága főleg a szűrő típusától és a helyi körülményektől függ.Például az öntisztító SUPRA-szűrőnket általában évente egyszer vagy kétszer kell ellenőrizni.

Milyen vastagok a GARANTIA® esővízgyűjtő tartályok falai?

Földalatti tartályok a Columbus esetében pl: 9–21 mm (a tartály méretétől függően) Herkules tartály: kb. 6,5 mm

Ki kell ürítenem a GARANTIA® esővízgyűjtő tartályt télen?

Amennyiben télen is szeretné működtetni esővízgyűjtő rendszerét, vagy ha WC-öblítőt és mosógépet csatlakoztatna az üzemhez, akkor a földalatti tartályt, valamint a talajban lévő szűrőket és a talajban lévő vízszállító csöveket, a fagyhatár alatti mélységben kell elhelyezni. 60-100 cm – a helyi fagyhatártól függően.

Kérjük érdeklődjön a fagyhatárról a helyi építésügyi hatóságnál!

A pincetankokhoz hasonlóan a fagyhatár alá telepített földalatti tartályokat télen sem kell üríteni.

A szabadban a föld fölé telepített, felszíni tartályokat télen ki kell üríteni.

Mennyi a jótállási idő a GARANTIA® esővízgyűjtő tartályokra?

20 év garanciát adunk Cristall és Columbus sorozatú földalatti tartályainkra. Ezen időszakon belül az anyagcserét ingyenesen biztosítjuk. Az ezen túlmutató szolgáltatások nem tartoznak ide. A garancia előfeltétele a tartály megfelelő kezelése, összeszerelése és felszerelése az utasításoknak megfelelően.

A tartály várható élettartama azonban jóval hosszabb. Megfelelő telepítés esetén a tartály évtizedekig használható. Természetesen garanciát kap más alkatrészek, például szivattyúk és rendszer vezérlőkre is.

Szükséges esővíz szűrőt használni?

A csapadékvízgyűjtő rendszerbe legalább egy előszűrő bevan építve. Ez megtisztítja a vizet a szennyeződésektől még mielőtt az a tartályba kerülne (pl. levelek, homok és moha). Az előszűrők az esővízgyűjtő rendszer első tisztítási szakaszához tartoznak és nagyon fontosak az összegyűjtött víz minősége és a rendszer egészének működése szempontjából. Ezért csak olyan szűrőket használjon, amelyeket kifejezetten esővíz-gyűjtésre fejlesztettek ki, amelyek megfelelnek a következő követelményeknek: jó szűrőteljesítmény, magas vízhozam, könnyen tisztítható, alacsony karbantartás és garancia a DIN 1986-nak megfelelően.

Az alapválasztás a földalatti csövekbe, vagy a tartályba integrált szűrők között történik. A megfelelő variációk megválasztása a csapadékvíz szerkezeti jellemzőitől és felhasználási területétől függ.

A GARANTIA® különböző szűrő alternatívákat kínál Önnek, amelyek kielégítik a különböző igényeket.

Minden földalatti szűrőnk fagyálló mélységbe telepíthető. Mivel több bevezetési lehetőségünk van, így központilag képesek a tetőfelületekről áramló összes vizet megszűrni. A túlfolyó csatlakozás lehetővé teszi a felesleges vízmennyiség (erős esőzés során) távozását a csatornahálózatba.

Az öntisztító SUPRA-Szűrő szintén kevés karbantartást igényel. A földalatti finomszűrő 100% -os vízhozamot ér el, ugyanakkor időnként ezt is tisztítani kell. Nehéz telepítési helyzetekben javasoljuk a SUPRA-szűrőt is, mivel a legkisebb magasságú eltolást (mindössze 10 mm) kínálja a be- és kimenet között.

Ha az összegyűjtött csapadékvizet WC-öblítéshez és a mosógéphez is használni szeretné, javasoljuk, hogy a tartályába helyezzen be egy úszót is. Ez azt jelenti, hogy a vízkivétel mindig a legtisztább ponton, kb. 10 cm-rel a vízfelszín alatt történik.