Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

GYIK

SUNI TUDÁSBÁZIS

Gyakran Ismételt Kérdések

 • Csak online tudok vásárolni vagy üzlettel is rendelkeznek?

  Budapest 10. kerületi üzletünkben nyitvatartási időben tud vásárolni. A webáruházban jelölt akciós termékek csak online rendelés után vehetők át akciós áron.

 • Módosíthatom a rendelésem?

  A megrendelés utólagos módosítása e-mail, illetve telefon útján történhet.

 • Csak regisztrált vásárlóként tudok vásárolni?

  Nem, lehetőség van regisztráció nélküli vásárlásra is.

 • Az árak bruttó árak?

  Igen, áruházunkban feltüntet árak bruttó árak.

 • Miért szükséges megadnom az adataimat?

  Pontos és a valóságnak megfelelő adatokra van szükség ahhoz, hogy biztonságosan kézbesíteni tudjuk rendelését. Ha a rendelési név, vagy cím hibás, a rendelés késhet vagy meghiúsulhat. A helyes telefonszám kiemelten fontos, ugyanis a futárszolgálat ezen keresztül veszi fel a kapcsolatot Önnel.

 • Milyen szállítási módok közül választhatok?

  • Mpl házhozszállítás (szállítási idő: ~1-3 munkanap)
  • Suni házhozszállítás (szállítási idő: ~1-2 hét)
  • Személyes átvétel – 1103. Budapest, Noszlopy utca 2. (Murexin telephelyen belül)

 • Mennyi idő alatt kapom meg a kiválasztott terméket?

  Rendelését munkanapokon 2 órán belül feldolgozzuk, és a raktáron lévő termékeket másnap postára is adjuk.

 • Milyen fizetési módok közül választhatok?

  Jelenleg az alábbi fizetési módok közül választhat:

  • Előre utalás Díjbekérőn alapján
  • Utánvéttel futárnál, készpénzes fizetéssel
  • Utánvéttel futárnál, bankkártyás fizetéssel
  • Utánvétes készpénzes fizetés üzletünkben
  • Utánvétes bankkártyás fizetés üzletünkben

 • Lehet bankkártyával fizetni az üzletben?

  Az üzletünkben van lehetőség bankkártyás fizetésre.

 • Miért érdemes gyűjteni az esővizet?

  A víz Földünk legértékesebb erőforrása, ám sajnos évről évre egyre kevesebb áll az emberiség rendelkezésére. A tudatos vízgazdálkodás egyik leghatékonyabb módja az esővízgyűjtés. Az esővíz felhasználásával a kert öntözésekor lágy vizet juttatunk vissza a természetnek és a vezetékes vízre költött rezsink akár felét is megspórolhatjuk.

 • Mire használható az összegyűjtött esővíz?

  Számos olyan ház körüli tevékenység van, amire remekül felhasználható az összegyűjtött esővíz a vezetékes víz helyett, a megfelelő szűrési technika alkalmazásával. Az esővíz a növények öntözése mellett autómosásra és háztartási célokra (WC-öblítés, ruhamosás, takarítás) is alkalmazható. Ehhez oldalunkon esővízgyűjtő tartályokat és tartályrendszereket is tud rendelni. Földalatti esővízgyűjtő tartály

 • Mennyi vizet spórolhatunk meg az esővíz gyűjtésével?

  A klasszikus példa, hogy minden áltagos háztartásban naponta és személyenként kb. 150 liter ivóvíz szükséges. Ebből csupán 3-5 liter szükséges iváshoz és az ételkészítéshez. A háztartási vízszükséglet fele kerti öntözéshez, autómosáshoz, mosógép működtetéséhez és WC-öblítéshez szükséges. Erre a célra a lágy esővíz különösen alkalmas. Ezen vízszükséglet esővíz felhasználásával történő kiváltásával egy négytagú család évente mintegy 100 m3 ivóvizet spórolhat meg. Persze minden viszonylagos, hiszen ahány háztartás, annyi szokás. Hosszútávon mindenképpen az a cél, hogy az édesvíz készleteinkkel spóroljunk, az ivóvíz felhasználásával takarékosan bánjunk.

 • Mekkora méretű tartályt válasszak?

  Érdemes átgondolni, hogy a kerti öntözéshez vagy azon túl a mosáshoz, WC öblítéshez is az értékes csapadékvizet szeretnénk-e felhasználni, valamint a családban hány fő használná.

  Ennek megfelelően az esővízgyűjtő tartály nagysága alapvetően három tényezőtől függ:

  • Az épületben az üzemeltetés vízszükséglete
  • Az esővíz összegyűjtésére rendelkezésére álló tetőfelület
  • A helyi átlagos csapadékmennyiség

  Ezen adatok ismeretében ki tudjuk Önnek számítani mekkora tartályban érdemes gondolkodnia. Pl. Egy 150 m2-es tetőfelületről 700 – 800 mm-es éves csapadékszinttel kalkulálva kb. évi 90-100 m3 víz gyűjthető össze. E tetőfelületről egy 10-15 percig tartós heves zápor esetén kb. 3,6 m3 víz gyűjthető össze. Ha egy 21 napi tartalékkal számolunk, akkor min. egy 5 - 6 m3-es tartályra van szükség.

 • Hol érdemes esővízgyűjtő tartályt használni?

  Egyre több háztartásban jelennek meg az esővízgyűjtők valamilyen formában. Az udvarra kihelyezett hordók, vödrök azonban csak rövidtávon segítik a víz újra hasznosítását. A professzionális esővízgyűjtés és annak felhasználása egy minőségi esővízgyűjtő tartállyal és szűrő berendezéssel kezdődik, hiszen az erre a célra kifejlesztett termékek nem csak összegyűjtik a csapadékot, de lehetővé teszik annak megfelelő tárolását, tisztítását és hatékony felhasználását is.

 • Ki kell üríteni az esővízgyűjtő tartályt télen?

  Amennyiben télen is szeretné működtetni földalatti esővízgyűjtő rendszerét, vagy ha WC-öblítőt és mosógépet csatlakoztatna az üzemhez, akkor a tartályt, valamint a talajban lévő szűrőket és a talajban lévő vízszállító csöveket, a fagyhatár alatti mélységben kell elhelyezni, mely 60-100 cm – a helyi fagyhatártól függően. A szabadban a föld fölé telepített, felszíni tartályokat télen ki kell üríteni!

 • Hová érdemes telepíteni az esővízgyűjtő tartályt?

  Földalatti tartály esetén a tartályt érdemes a használati helyhez legközelebb eső területre építeni, így biztosítva a megfelelő vízelvezetést. Azonban mindig figyelembe kell venni az adott tartály telepítési útmutatójában foglaltakat.

  Felszíni esővízgyűjtés esetén a tartályt helyezzük közvetlenül az ereszcsatorna mellé, amelyhez használjunk esővízszűrőt, vagy esőlopót, mely egy tömlő segítségével a tartályba vezeti a vizet.

 • Mire van szükségem, ha a kert öntözése mellett autómosásra is használnám az összegyűjtött esővizet?

  Ebben az esetben elsősorban a földbe telepítendő esővízgyűjtő tartályainkat ajánljuk. Minél nagyobb kertet szeretnénk öntözni, annál nagyobb tartály beépítése szükséges. Így ez esetben az alábbi termékek beépítését javasoljuk:

  Esővízgyűjtő tartály
  Tartályba akasztható szűrőkosár
  • Egy professzionális Garden technikai csomag, mely lehet külső Jet szivattyús rendszer vagy búvárszivattyús rendszer

 • Ha nem csak öntözésre, de a háztartási célokra is használnám az esővizet, van szükségem kiegészítő alkatrészekre?

  Amennyiben az összegyűjtött esővizet a kert öntözésén túl mosásra és WC-öblítésre is szeretné használni, akkor mindenesetre szükséges egy házi rendszer telepítése.
  Fontos, hogy mielőtt a tartályba folyik az esővíz, előtte egy finom szűrés rendszeren menjen keresztül. Ehhez ajánljuk a Supra kiépítési csomagjainkat.
  Házi rendszer számára szükséges egy házi-vízmű automatika, ahol a fogyasztónak az esővíz számára egy külön vezetékes rendszer létrehozásáról kell gondoskodnia. Ha a tartály üres, a házi automatika automatikusan ivóvizet tölt a vezetékes hálózatba. A legjobb vízminősége elérése érdekében ajánlatos egy finom szűrővel ellátott visszacsapó szelepet beépíteni.

 • Friss marad az összegyűjtött esővíz az esővízgyűjtő tartályban?

  Egy földbe beépített tartály ideális az esővíz tárolására, mivel a föld a tartályt a fénytől és a melegtől védi. A víz hőmérséklete a tartályban egész évben mindössze 6 – 8 º C. A sötétségnek és az állandó alacsony hőmérsékletnek köszönhetően egyáltalán nincsenek algák, nem képződnek mikroorganizmusok. Így biztosított egy állandó vízminőség. A felszíni tartályoknál arra kell figyelni, hogy ezek lehetőleg ne legyenek fényáteresztők (fényzáróak legyenek). Az erős vízfelmelegedés elkerülése érdekében fényvédett helyen kell felállítani.

 • Hogyan kerülhettem el a víz algásodását?

  A földalatti tartályban az esővíz tárolása sötétben és hűvös helyen történik, illetve fontos a megfelelő szűrésre ügyelni. Fontos, hogy mind a földbe épített tartályoknál, mind a Felszíni tartályoknál szűrt víz menjen az esővízgyűjtőbe. Felszíni esővízgyűjtés esetén fontos árnyékos helyre telepíteni a tartályt, kerülve a napfényt, ezáltal tovább maradhat benne friss a víz. Ügyelni kell a tartály tartalmának cserélődésére.

 • Hogyan biztosíthatom a legjobb vízminőséget?

  A GARANTIA esővízhasznosító készülékekkel egy többlépcsős tisztítási folyamat eredményeként egy állandó magas vízminőség biztosítható. Ez igen fontos pl. házi rendszer működtetése esetén.

  1. Tisztítási lépcső
  Szűrőrendszer
  Az esővíz első tisztítása az integrált szűrőrendszeren keresztül valósul meg. A megtisztított (megszúrt) víz a tartályba folyik és a szennyező részek egy kis mennyiségű vízzel a túlfolyón át, vízelvezetőbe távoznak. A GARANTIA termékkörön belül minden beépítési szituációra megtalálható a legmegfelelőbb szűrési rendszer.

  2. Tisztítási lépcső
  Befolyást csillapító, ülepítő edény
  A legfinomabb homokszemcsék (< 0,35 mm) tartály aljára történő leülepítése céljából a megszűrt vizet egy befolyást csillapító, ülepítő edényen keresztül a tartály aljára vezetjük. A befolyó vízben még megtalálható apró homokszemcséket leülepíti a tartály aljára. Ezáltal a víz folyamatos felkavarodását lecsillapítja és a tartály alján lévő vízben (iszapban) pótlólagos oxigén termelődik. Ezáltal a víz mindig tiszta és friss marad.

  3. Tisztítási lépcső
  Tulfolyó szifon
  A víz fajsúlyánál könnyebb szennyező részecskék (pl. falevelek, virágporok) a víz felszínén úszó réteget képeznek és a túlfolyó szifonon át rendszeresen kiáramlanak. A tartályba integrált túlfolyó szifonon át az úszó réteg folyamatosan eltávozik. A tartályba egy folyamatos vízbeáramlás van, így igen fontos az folyamatos vízminőség elérése.

  4. Tisztítási lépcső
  Úszó vízkivétel
  Az úszó segítségével történő vízkivétel biztosítja, hogy a legtisztább esővíz kerüljön felhasználásra. A víz felszínétől számítva kb. 10 cm mélységből kerül az esővíz a rendszerünkben. A víz minősége mindig ebben a rétegben a legtisztább.

 • Miért kell szűrni az esővizet?

  Az esővizet minden esetben szükséges szűrni. Fontos, hogy mind a földbe épített, mind a felszínen elhelyezett tartályba szűrt esővíz kerüljön.
  Az esővízszűrők segítségével megakadályozzuk a falevelek, mohák esővízzel való bejutását a tartályba, így az kevésbé koszolódik és a tisztántartást is könnyebbé teszi. Mivel nem jut szennyeződés a tartályba, így nem kerül a tartályba olyan szennyeződés, ami lebomolhat, ami az algák képződését elősegítheti. A szűrő kiválasztja a különböző szennyeződéseket (pl. a virágokat, leveleket, gallyakat, mohákat stb.), amelyek az esővízgyűjtő készülék működését akadályoznák, ill. károsítanák.

 • Mi történik, amikor az esővízgyűjtő tartály megtelik?

  A földbe vagy a pincébe telepített tartályt el kell látni egy túlfolyóval, amelyen keresztül a víz egy elvezető csatorna-, vagy egy szikkasztó-rendszerbe tud folyni. A csatornarendszerben történő csatlakozásnál a csatornarendszer vízfelszínének szintje felett szükséges a túlfolyást biztosítani. Adott esetben egy visszacsapó-szelep beépítése szükséges.

  A felszíni tartályokat mindig egy ereszcsatorna szűrővel kell összekötni. Ez automatikusan biztosítja a túlfolyás gátlást. Amikor a tartály megtelt, a szűrő lezár, és a további víz automatikusan folyik le az ereszcsatorna rendszerünkön.

 • Milyen gyakran kell a földbe épített esővízgyűjtő berendezést tisztítani?

  A berendezést előszűrő, csillapított befolyás, valamint szagelzáróval kombinált túlfolyóalkalmazása esetén elegendő 10-15 évenként tisztítani. Az esővízgyűjtő tartály alján az idő folyamán finom üledékréteg képződik. Ez a víz minősége számára nagyon fontos. A túl gyakori tisztítás ezt tönkretenné.

  Az esővízgyűjtő tartály folyamatos túlfolyása által az úszó szennyeződések (pl. virágszirmok, virágporok) a túlfolyószifonon keresztül folyamatosan kiáramlanak, így a folyamatos tisztítás biztosítva van.

  A túlfolyó szifon a csatorna csatlakozásnál egy szagelzárást biztosít a csatornához, mely egyben kisállatvédelmi funkcióval is ellátott. Ez biztosítja, hogy az ereszcsatornáról befolyó szennyezett víz, folyamatosan kiáramoljon a túlfolyó nyíláson.

  A teleszkóp hosszabbításnál beépített öntisztuló szűrőt évente 1-2-szer ellenőrizni kell. A szivattyút és a nyomást évenként ellenőrizni kell.

 • Feltétlenül kell a talp a felszíni esővízgyűjtőkhöz?

  A felszíni esővízgyűjtők néhány típusához (pl: Esővízgyűjtő tartály kerek, 310 l, zöld) ajánlunk esővízgyűjtő talpakat. A talp használatának előnye, hogy megemelik a tartályt, így a csaphoz könnyebb a hozzáférés, megkönnyíti a vízkivételezést. Fontos, hogy a talp és a tartály is egyenletes felületen helyezkedjen el, ne tudjon elborulni.

  Természetesen ezek az esővízgyűjtők talp nélkül is használhatók. Ön dönthet úgy is, hogy nem fúrja ki a csap helyét, nem helyezi be a műanyag csapot, hanem egy búvárszivattyú segítségével vételezi ki a vizet.

 • Befér az autómba?

  Minden tartályunk méretezése megtalálható a termékhez kapcsolódó „Csatolt Dokumentumok” részen. Az adatok segítségével felmérheti el tudja-e szállítani a tartályt személyesen.

 • Miért jobb a szennyvíztartály az emésztőgödörnél?

  Egy emésztőgödör kialakítása bonyolult, hosszadalmas és igen költséges, míg szennyvíztartályaink beszerelése egyszerű és költséghatékony. A műanyag tartályok korrózióállóak, így éllettartamuk nagyobb, mint a vasbeton emésztőgödröké.

 • Mekkora szennyvíztartályt válasszak?

  Szükséges átgondolni az Önnel egy háztartásban élő személyek számát, ill. a használat gyakoriságát. Állandó használatról van szó, vagy hétvégi nyaralónál történő alkalmazásról.

 • Önök csak forgalmazzák a tartályokat, vagy akár be is építik őket?

  Cégünk a termékek forgalmazásával foglalkozik. A telepítési munkát egy kertésznek, egy fűtő- és vízvezeték-szerelőnek vagy egy építőipari cégnek ajánlatos elvégeznie. Az egyszerűbb, kevesebb földmunkát igénylő tartályok akár házilag is beépíthetők.

  Igény esetén természetesen tudunk kivitelezőt ajánlani, kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!
  A beépítési útmutatóban foglaltakat minden esetben szükséges betartani!

 • Előregyártott szikkasztó egyszerű felhasználása

  A műanyag elemekből álló szikkasztó előnye, hogy egységenként bővíthető, ezért bármilyen méretű megoldásra elérhető. Olyanok, mintha dobozokat pakolnánk egymásra, melyek egy 10-15 cm vastagságú kavicságyra kerülnek, ezeket pedig geotextíliával vesszük körül. Az elkészült gödör oldalát szintén kaviccsal kell feltölteni, ezt követően a kiásott föld egy részével szükséges befedni.

 • Milyen talaj esetén alkalmazható szikkasztás?

  Többféle talajszerkezetbe alkalmazható szikkasztás, a legjobb a kavics, a közepes finom homok, a finom homok, termőföld. Még az Agyagos talajba is szikkasztható nagyon kis mértékben. Amennyiben teljesen Agyag a talaj, abban az esetben nem lehetséges a szikkasztás.

 • Vajon alkalmas-e a talajszikkasztásra?

  A következő talajteszt segítségével nagyjából meg tudja állapítani, hogy az altalaj alkalmas-e esővíz elszikkasztásra:

  • Ásson egy 50 x 50 x 50 cm méretű gödröt úgy, hogy annak alja vízszintes legyen.
  • Tegyen a kiásott gödörbe 1-2 cm vastagságban kavicsot és rögzítsen egy mérőszalagot a földbe helyezett botra.
  • Öntözze a gödröt kb. 30 percig, hogy az kellőképpen átnedvesedjen. Ezt követően, a kísérlet megkezdése előtt a gödröt teljesen ki kell üríteni.
  • Töltse fel a gödröt vízzel kb. 20 cm-re, jegyezze fel az időt és a vízszint magasságát.
  • 30 perc múlva ellenőrizze a vízszint magasságát. Ha 2 cm-nél alacsonyabb az apadás, akkor ellenőrizze újra 120 perc múlva.
  • Végezze el a kísérletet másodszor is. Ha eltérések vannak az első mérés eredményétől, akkor egy harmadik teszt szükséges.

  A 30 perces teszt értékelése:

  • 0 - 2 cm szikkasztási magasság: nagyon alacsony talajáteresztő képesség (agyagos/ iszap)
  • 2 - 16 cm szikkasztási magasság: alacsony talajáteresztő képesség (finom homok)
  • > 16 cm szikkasztási magasság: közepes talajáteresztő képesség (közepes homok)
  • 20 cm < 3 perc alatt: jó talajáteresztő képesség (kavics).

  A 120 perces teszt értékelése:

  • < 4 cm szikkasztási magasság: elégtelen a talaj (agyag, elszikkasztás nem lehetséges)
  • 4-8cm szikkasztási magasság: nagyon alacsony talajáteresztő képesség (agyagos/iszapos)
  • > 8 cm szikkasztási magasság: alacsony talajáteresztő képesség (finom homok)

 • Milyen méretű, típusú csöveket tudok a szikkasztáshoz használni?

  Mivel több típusú szikkasztót is forgalmazunk, így a termékeknél található Beépítési útmutatók segítenek abban, hogy milyen vastagságú csöveket tud a rendszer kezelni. A kiépítéséhez a KG PVC csöveket ajánljuk, melyek strapabírók, ellenállnak a környezeti hatásoknak. PVC Csövek és idomok

 • Miért kell a szellőzőgomba a szikkasztóhoz?

  A rendszer szellőztetését biztosítja, valamint egy nagy esőzésben segíti a rendszer gyors feltöltését, vízminőség megőrzés.

 • Milyen vastag geotextília jó a szikkasztókhoz?

  Az általunk forgalmazott szikkasztókhoz 200gr/m2 sűrűségű geotextíl képez megfelelő védőréteget aszikkasztó köré, hogy abba szennyeződés ne kerüljön. Mindig a teljes rendszert be kell takarni, így ügyelni kell a megfelelően megválasztott mennyiségre.

 • Mi az esővízszikkasztás?

  A nagy esőzések következtében a lehulló esővíz ereszcsatornán, illetve a talajon megállt pocsolyákon keresztül lehetőségünk van egy földalatti szikkasztó rendszerbe vezetni. Ez a rendszer lényegében egy tároló, ahonnan a csapadékvíz fokozatosan szikkadással kerül a talaj mélyebb rétegeibe. Ezek a rendszerek megakadályozzák, hogy talajon megálljon a víz és károkat okozzon.

 • Milyen méretű szikkasztórendszert telepítsek?

  Fontos a megfelelő méretezés megválasztása a szikkasztó telepítését megelőzően. A méretet legtöbb esetben mindig a kert nagysága és a szikkasztandó vízmennyiség határozza meg. Az esőzés mértékétől függően érdemes 26-30 liter/m2 számítással kalkulálni, melyet a talaj szerkezet is nagyban befolyásol.

 • Mi a különbség a szikkasztók között?

  A kavicságy szikkasztókkal szemben a műanyag szikkasztók előnye, hogy megtartják a formájukat, kisebb a helyigényük, nagy a tartó szilárdságuk, és háromszoros a kapacitásuk. A kulé kavicságy szikkasztó az idő elteltével olyan lesz, mint egy homokkal megtöltött vizes zokni. Oldalfal hiányában, a geotextíliával körbetekert kőhalom alul összeáll gömbölyűvé. Az átázott geotextília nem tart eléggé, ezért a fölötte lévő föld folyamatosan süllyedésnek indul. ez a rendszer hajlamos az eltömődésre, még akkor is, ha több ponton vezetjük bele a vizet. Szikkasztó alagúta talajban egymás után kapcsolható, gyors és egyszerű telepítés jellemzik. A telepítés nehéz berendezések nélkül lehetséges, mivel az egyes elemek mindössze 11 kg súlyúak, tehát kisebb a telepítési költség. Az alagútmodulokat egyszerűen egy vonalban összekapcsolják és soronként 2 vég lezáróval látják el. „Twin” rendszerben az alagutak egymással szemben összeforgatva, majd ezt sorolva fektetik le, melyet 2 szett, azaz 4 darab vég lezáróval fejezik be. A rendszer tartósan cca. 3,5 t/m²-el terhelhető, így a fölötte lévő terület akár személygépkocsival történő parkolás, vagy parkosított területet kialakítására is alkalmas. Egy raklapra 40 db alagút is elfér (12 m3). Szikkasztó blokkokat több sor magasságban lehet egymás tetejére építeni. Telepítése komolyabbszaktudást nem igényel, valamint még szerszámra sincs szükség hozzá. Tökéletes megoldást nyújt a véges területtel rendelkező helyeken, ahol nagy mennyiségű esővizet szükséges elvezetni. Helytakarékossága a komplett kialakításnak, átgondolt formatervezésnek köszönhető. Akár 5 méter mély rendszer is kialakítható úgy, hogy egymásra helyezzük őket, mely például az alagutak esetében nem lehetséges. Teherbírása maximum 60 tonna EcoBloc light modulokat könnyen és gyorsan lehet telepíteni, szabadon választott módon. A rendszer nehéz gépek nélkül is telepíthető, egy EcoBloc Light elem mindössze 7 kg. Az EcoBloc alaplap képezi az egyes EcoBloc rendszerek alapjait. Legfeljebb 13 EcoBloc modul illeszthető egy alaplapra. Az oldalfelületek EcoBloc végzárókkal vannak lezárva. Az EcoBloc rendszer kialakítása révén könnyen alkalmazkodik az egyedi követelményekhez. EcoBloc Inspect Flex kiemelt előnye, hogy a szabványos ellenőrző csatorna lehetővé teszi a teljes szikkasztó rendszer hatékony ellenőrzését. Az EcoBloc Inspect rendszer képessége lehetővé teszi a piacon általánosan megtalálható ellenőrző kamerák számára a biztonságos hozzáférést, melyet több független vizsgáló hatóság is megerősített. A modulok könnyen szállíthatók és telepíthetők, a rendszer felépítése kevés kiegészítőt igényel. A rendszer gyors és hatékony megtisztítása nagynyomású vízsugárral a leghatékonyabb. Nagyon nagy terhelés mellett akár 5 méteres mélységben is beépíthető, azaz akár 14 rétegben is lehetséges.