Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A gyeprács előnyei

A gyeprács előnyei

Nem vitás, hogy füvesített kerttel egyenletes, esztétikus képet alkothatunk házunk körül. Füvünk szépségének és egészségének megőrzése pedig sok esetben nagy idő-, és energiaráfordítást igényel. A nyári szárazság, és az őszi csapadék egyaránt problémát okozhatnak, valamint a fizikai igénybevétellel is számolnunk kell. Cikkünkben egy olyan hasznos kerti kiegészítőt mutatunk be, amellyel megkönnyíthetjük a dolgunkat a gyep karbantartása során. Ismerje meg a gyeprács előnyeit!

Miért számít igazán hasznosnak a gyeprács?

A gyeprács előnyei, tulajdonságai

A gyeprács fontos előnyei

A gyeprács használatával nagymértékben növelhető a gyep teherbíró képessége, illetve az eszköz pozitív hatása egyben a talaj megerősítése is. A talajfelszín teherbírását megerősítő burkolatok építése egyúttal lehetővé teszi zöldfelületek kialakítását is. Alkalmazása különösen fontos olyan füves területeken, ahol autóval parkolnánk, hiszen a gépjárművek nagy súlya kárt tehet a fűben (esős, nedves időben különösen).

A gyeprács előnye tehát, hogy általa kevésbé fog károsodni a fű, hiszen a talaj szilárdabbá válik. A gyeprácstéglák jobban elosztják a terhet, így az autó súlya nagyobb esőzést követően sem fogja tönkretenni a füvet.

Az eszköz beszerzése kutya gazdiknak is kifejezetten ajánlott, hiszen az állatok az állandó szaladgálással könnyen széttúrhatják a gyepet. A gyeprács igénybevételével ez a probléma megelőzhető, hiszen mellette még a nagytestű kutyák sem tudnak kárt tenni a fűben, sőt, a vakondoknak sem lesz esélye feljönni.

A gyeprács lerakása

Bár a gyeprács lerakása nem bizonyul nehéz feladatnak, a tökéletes végeredmény eléréséhez érdemes tisztában lenni annak egyes műveleteivel. Első lépésként fontos, hogy sima, enyhén emelkedős alapot készítsünk, majd következhet a vízáteresztő sóder keverékkel való befedés. Ezek után simítsuk el 2-3 cm vastagon apró kavics és szubsztrátum keverékkel, így jutunk el az erősített gyeprács ráhelyezéséhez.

Az elhelyezés után a rácsot töltsük be a megfelelő földkeverékkel, és szórjuk rá a speciális fűmagot. Föld és fűmag helyett a feltöltéshez apró kavicsot, homokot, vagy törtkövet egyaránt alkalmazhatunk. Vegyük figyelembe, hogy a gyeprács a lerakás után azonnal terhelhető, nem kell várakozási időre számítanunk. Ülepedés esetén töltsük után a feltöltő anyagot, a fű rendszeres öntözéséről és kezeléséről pedig semmiképpen se feledkezzünk meg, enélkül ugyanis a végeredményünk nem lesz tartós.

A gyeprács fajtái

A gyeprácsok készülhetnek műanyagból vagy betonból, de keményfából előállított változattal is találkozhatunk. Bár a legtöbb udvarban a betonból készült megoldással találkozhatunk, napjainkban egyre elterjedtebb a műanyag, ez ugyanis anélkül rögzíti a talaj felszínét, hogy gátolná annak levegőhöz jutását. A műanyag gyeprács másik hatalmas előnye, hogy lerakása rendkívül gyors, a teherbírása pedig hatalmas: nyugodtan rá lehet állni autóval, mindemellett az időjárás viszontagságainak is kiválóan ellenáll. Nem utolsó sorban pedig a megoldás igazán csekély karbantartást igényel.

Erősített gyeprácsunk a talaj felső rétegének megerősítésére, egyenletessé tételére  szolgál. Termékünk segítségével olyan szerkezet alakítható ki, amely stabilizálja a talaj szerkezetét, megakadályozza az egyenletlenségek kialakulását, és a talaj esővíz általi kimosódását, valamint biztosítja a járhatóságot és a sportolási lehetőséget.

Gyeprácsunk szerkezetileg négy alaptestből és az azokat összekötő rugalmas elemekből áll, melyeknek peremes kialakítású talpfelülete biztosítja, hogy a szerkezet kevésbé legyen hajlamos az altalajba nyomódni.

Erősített gyeprács

Erősítse meg a talaj felső rétegeit, fedezze fel gyeprácsunkat!

Mivel a Suni Kft. magas hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, az általunk forgalmazott gyeprácsok környezetre ártalmatlan, újrafeldolgozható anyagból készülnek. Kerti kiegészítőnk megfelelő fagy-, hő-, és ütésállóságot biztosít, valamint a fény-, és UV-stabilitása is kiváló. Méretre vágása és beszerelése egyszerű, nem igényel szaktudást, sem speciális szerszámokat. A gyeprács fő alkalmazási területei közé sorolhatjuk a sport- és füvesített pályákat, a lovagló pályákat, a füvesített parkokat, a gépkocsi bejárókat, a kikötők vízpartjait, a parkolóhelyeket, az árokpartokat, az átjárókat, és a járdákat is.

Még több kertápolási tanácsot olvasna? Tekintse meg korábbi cikkeinket, melyekben tippeket hoztunk arra az esetre, hogyan spóroljunk a kerti locsolással, illetve mit tegyünk a gyomok ellen!

Következő cikkünk: 

Ötletek a stílusos kerti tó kialakításához

Tartalomhoz tartozó címkék: gyeprács kertápolás