Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Hogyan kezdjünk bele a komposztálásba?

Hogyan kezdjünk bele a komposztálásba?
A komposztálás egy természetes, környezetbarát folyamat, mellyel újrahasznosíthatjuk a háztartásunkban keletkező szerves hulladékot. A komposztálódás során a szerves anyagok oxidálódnak és lebomlanak, így keletkezik szén-dioxid, többféle ásványi anyag és humusz. A komposztálással igazán sokat tehet a környezetéért, mivel nem csupán a termelt hulladék mennyiségét és az ezzel kapcsolatos költségeket csökkentheti, de a növényei számára termékeny, tápanyagban gazdag táptalajt biztosíthat. Ismerje meg a komposztáláshoz szükséges lépéseket!

Csökkentse háztartása hulladékmennyiségét és élvezze a többi előnyt is!

Egy átlagos magyar hozzávetőlegesen 5-600 kilogrammnyi hulladékot termel évente. Ennek a 30%-a jellemzően a szerves anyagokból adódik össze. Ha a komposztálás mellett döntünk, költséghatékony módon juttathatjuk vissza a szerves anyagokat a természetes körforgásba. Évente fejenként ez körülbelül 180 kg, napi fél kg hulladék újrahasznosítását jelenti. Így az nem kerül az amúgy is túlterhelt hulladéklerakóba és nem égetik el. Fontos megemlíteni, hogy az égetéshez képest jelentősen kevesebb szén-dioxid termelődik a komposztálás során, és mivel több szén kerül vissza a földbe, így a komposztálással redukálhatjuk a légszennyezést és az üvegházhatású gázok mértékét egyaránt.

Komposztálás

A komposztálásnak további előnyei is vannak! A jól karbantartott komposzttal javíthatjuk a talaj minőségét, és kiváló tápanyagot biztosíthatunk a növényeink számára. A komposztálóból lecsapolható folyadékot amennyiben felhígítjuk vízzel, tápanyagban rendkívül gazdag öntözővizet kapunk. A komposztálással példát mutathatunk a családban és környezettudatosságra nevelhetjük gyermekeinket.

A komposztálás lépései: Hogyan kezdjünk bele?

  • Komposztálni egyáltalán nem nehéz feladat, de mielőtt neki kezdenénk a munkának, érdemes tájékozódnunk a folyamat lépéseiről és a szükséges feltételekről. A környezettudatos szemlélet elsajátítása mellett be kell szereznünk a megfelelő komposztáló ládát, valamint kijelölni annak az ideális helyét a kertben. Fontos, hogy egy félárnyékos, sík területet válasszunk. Ne állítsuk fel aszfaltra, vagy betonozott területre, hiszen elengedhetetlen, hogy a komposztláda a talajjal közvetlen érintkezzen, a mikroorganizmusok keletkezése miatt. Célszerű előtte a talajt fellazítani.

  • Biztosítsunk egy gyűjtőedényt a szerves hulladékoknak a konyhában, a komposztáláshoz pedig szükséges metszőolló, az aprításhoz kis balta, a forgatáshoz, átrakáshoz lapát vagy vasvilla, a nedvesítéshez öntözőkanna, a takaráshoz pedig lécek, fólia vagy textília.

  • A komposztálási folyamat során pedig ügyelni kell a megfelelő tápanyag, víz és oxigénellátottságra. Tartsuk szem előtt, hogy a jó komposztáló elég szellős és kellően nedves.

Mennyi idő alatt készül el a komposzt, és mire használható fel?

Nagyjából 3 hónap alatt keletkezik friss komposzt, és 12 hónapot kell várnia ahhoz, hogy érett komposztot kapjon. A friss komposzt még tartalmazhat a növények gyökérzetére és növekedésére káros anyagokat, ugyanis még nem alakult át teljesen. Ezzel szemben az érett komposzt már egy sötétebb, feketés barna, könnyen morzsálódó anyag, amelynek illata leginkább a tavaszi eső áztatta földre emlékeztet. A komposztot felhasználhatja ültetéskor a növények alá kerülő földhöz, a magaságyások földjéhez, és a lakásban a virágcserepekbe, balkonládákba is. Ezzel a zöldség- és virágágyások, szőlők, gyümölcsösök termékenységét segíthetjük elő természetes módon.

Hogyan komposztáljunk?

Fedezze fel a 400 literes Thermo-King komposztálót!

A Thermo-King komposztálók prémium termékek, amelyek különböző méretekben érhetőek el webshopunkban. Kialakításuk ideális komposztálási tulajdonságokat biztosít. A felhasználóbarát komposztálók 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek. 2 nagy betöltő és elvételi nyílással rendelkeznek a könnyű töltés és elvétel érdekében. A Thermolen® technológiának köszönhetően hatékonyabban és gyorsabban megvalósítható a házi komposztálás a levegős szerkezetű thermo falak által.

 

Következő cikkünk:

5+1 fontos érv a magaságyások mellett

 

Tartalomhoz tartozó címkék: komposztálás komposztáló