Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Hogyan komposztáljunk?

Hogyan komposztáljunk?
A hely kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy az könnyen megközelíthető legyen a házból, illetve a kertből, továbbá gondoljon szomszédjaira és telepítse legalább 0,5 méterre az ingatlanuktól. A komposztáló terület legyen könnyen megközelíthető talicskával, egyéb eszközzel.
A komposztálót közvetlenül a talajra helyezze el, ez lehetővé teszi a mikroorganizmusok számára a komposzthoz való hozzáférést
 1. A komposztálás helyének a kiválasztása
 2. Mivel kezdjem el a kezdeti feltöltését a komposztálómnak?
 3. Hogyan tudok a leghatékonyabban komposztálni?
 4. Miket rakhatok bele a komposztálómba?
 5. Miket nem rakhatok bele a komposztálómba?
 6. Komposztálhatok-e télen is?
 7. Hogyan tudom letesztelni a komposzt érettségét?

 1. A komposztálás helyének kiválasztása

A hely kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy az könnyen megközelíthető legyen a házból, illetve a kertből, továbbá gondoljon szomszédjaira és telepítse legalább 0,5 méterre az ingatlanuktól. A komposztáló terület legyen könnyen megközelíthető talicskával, egyéb eszközzel.
A komposztálót közvetlenül a talajra helyezze el, ez lehetővé teszi a mikroorganizmusok számára a komposzthoz való hozzáférést. A rágcsálókkal szembeni védelem érdekében lássa el komposztálójának alját ráccsal (kiegészítőink között megtalálja). A telepítés előtt lazítsa meg a talajt. Beton, kő és aszfalt alapok nem alkalmasak a komposztáló alá.

A komposztáló tartalma gyorsan rothadásnak indul amennyiben azt napra, vagy félárnyékba helyezi. A komposztálónak szüksége van napra, hogy a benne lévő víz eltudjon párologni, ugyanakkor nem szabad hagyni, hogy az teljesen kiszáradjon. Fontos továbbá, hogy olyan helyre tegyük le a komposztálót, ahol a nagy széltől védve van, ugyanakkor a levegő mozgása fontos a friss levegő bejuttatása szempontjából.

Cégünk különböző méretű komposztálókat kínál, kiváló minőségű UV-stabil és időjárásálló műanyagból!
Ezek két 
nagy betöltő és elvételi nyílással rendelkezik a könnyű töltés és elvétel érdekében

Komposztálóink szélálló fedéllel vannak ellátva, 100 %-ban újrahasznosított anyagból készülnek.

 1. Mivel kezdjem el a kezdeti feltöltését a komposztálómnak?

Az első feltöltéshez használjon nagyméretű, strukturált anyagot, például törött gallyakat az alsó réteg kialakításához. Ez megkönnyíti a levegőnek a komposzt alulról történő belépését, és a fölösleges víz jobban kiszivároghat. A következő rétegekben biztosítson a lehető legkevesebb kerti és konyhai hulladék keveréket. Ha aktív komposztja van, akkor azt hozzá lehet adni az alsó réteghez.

 1. Hogyan tudok a leghatékonyabban komposztálni?   

Minél jobb a komposzt keveredése, az annál könnyebben és gyorsabban indul rothadásnak. Nem szabad egyszerre megölteni a komposztálót, ehelyett lassan töltse fel azt a naponta keletkező szerves hulladékkal. A konyhai hulladék magas víztartalommal rendelkezik, gondoskodjon a megfelelő szellőztetésről - nagyon fontos a megfelelő oxigénellátás. A nedves anyagokat száraz anyagokkal, a durva anyagokat finom anyagokkal kell keverni. Ne felejtse el: A komposztáló nem hulladékgyűjtő, amibe bármilyen anyagot beledobálhatunk, funkciójának teljesítése érdekében szelektíven kell hozzáadnia a nyersanyagokat.

 1. Miket rakhatok bele a komposztálómba?

Gyümölcs- és zöldséghulladék, kávézacc, tealevél, tojáshéj (zúzott), cserepes növények, vágott virágok, töltött cserepes talaj, gyep dugványok és levelek. Tipp: A nedves anyagokat össze kell keverni a száraz anyagokkal, a durva anyagokat pedig a finom anyagokkal. Ha jól szellőzik, akkor semmi sem akadályozhatja meg a jó komposzt előállítását. Ügyeljen arra, hogy a komposzt nedves legyen, ugyanakkor figyeljen az arányokra, nem jó, ha túl nedves vagy száraz.

 1. Miket nem rakhatok bele a komposztálómba?

Húst, halat, maradék ételt, kenyeret, kolbászt, sajt héjat, csontokat, beteg növényeket, szén- vagy faszénhamut, cigarettát, porszívó zsákot, almot, gyógyszereket és dióhéjat nem szabad a komposztálóba dobni!

 1. Komposztálhatok-e télen is?

Télen is komposztálhat. A télen előállított nedves konyhai hulladékok tökéletes komposztálása érdekében az ősszel összegyűjtött száraz leveleket és aprított kerti hulladékokat hozzá kell adni a komposzthoz. A komposzt tartalma a hideg téli hónapokban lassabban bomlik.

 1. Hogyan tudom letesztelni a komposzt érettségét?

A zsázsateszt segítségével meghatározhatja, hogy elkészült-e a komposzt anyag.

 • Töltse meg egy befőttes üveg 1/3-át komposzttal, szórja rá a zsázsamagokat, kis vizet öntsön rá, óvatosan, majd tekerje rá a tetőt.
 • Nézze meg, hogyan nőnek a növények.
 • Ha a növények zöldes árnyalatúak lesznek és a gyökerek fehérek, a komposzt használatra kész. Ha a növények barnák, akkor még nem kész.