Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Hogyan működik az esővíz szikkasztó alagút?

Hogyan működik az esővíz szikkasztó alagút?

A globális felmelegedés növekvő mértéke miatt az ivóvízellátásunk folyamatosan korlátozódik, emiatt a csapadékvíz felhasználása egyre többet jelent és ad számunkra. Bölcsen cselekszünk, ha gyűjtjük és megbecsüljük ivóvíz készletünket, és a kerti öntözést, az autómosást, vagy más háztartási célú felhasználást a csapadékvíz segítségével oldunk meg. Ennek alapja a professzionális esővíz-elvezetés, amely nemcsak a környezetünket védi, hanem a csapadékvíz minden cseppjét a leginnovatívabb módon szállítja a megfelelő helyre.

Az esővíz szakszerű szikkasztása kulcsfontosságú része a csapadékvíz újrahasznosításának. Az esővíz szikkasztására többféle szikkasztó rendszeren keresztül van lehetőség. Cikkünkben most az esővíz szikkasztó alagutak előnyeit és működését mutatjuk be!

Esővíz szikkasztó alagút, 300 liter

Ismerje meg a 300 literes esővíz szikkasztó alagútat!

Miért fontos az esővíz szikkasztása?

Az esővíz szikkasztását számos esetben érdemes alkalmazni. Például akkor, amikor az intenzív esőzéseket követően a talaj nem képes elég gyorsan magába szívni a nedvességet, ezért segítenünk kell azon, hogy a hirtelen leeső, nagy mennyiségű csapadékvíz lassan, egyenletesen szivárogjon a talajba. Az esővíz szikkasztók pontosan ezen az elven működnek, ugyanis a lehulló csapadék egy lukacsos tároló rendszerbe kerül, majd onnan fokozatosan szivárog be a talaj rétegeibe. A minőségi csapadékvíz szikkasztóknál a kapilláris hatás érvényesül, tehát a felesleges vízmennyiség felfelé, lefelé vagy oldal irányba távozik a talajba. Ezek a földbe épített rendszerek megakadályozzák, hogy a víz megálljon a felszínen és károkat okozzon. Az esővíz megfelelő elvezetésével nem csak elkerülhetjük a károkat, de hozzájárulunk az értékes esővíz optimális felhasználásához, így megakadályozva annak pazarlását!

Esővíz szikkasztó alagút előnye

Szikkasztásra az úgynevezett esővíz szikkasztó alagút telepítése az egyik legjobb alternatíva. A szikkasztó alagút előnye, hogy háromdimenziós áramoltatásának köszönhetően nagy elszivárogtató teljesítményt nyújt. Az alagút esetén a helyi adottságoknak megfelelően a kívánt tárolókapacitás elérése érdekében a modulok száma szabadon bővíthető, így akár többlakásos házak, vagy ipari területek számára is hasznosítható. A modulok beépítése nagyon egyszerű, gyors és tetszés szerint variálható. Az egyes alagút-modulok sorban könnyen összeilleszthetők és soronként két végzáróelemmel kell ellátni azokat.

A szivárogtató alagutak nagy előnye, hogy súlyuk mindössze 11 kg, így telepítése sokkal kényelmesebb és egyszerűbb, mint a kavicsos és dréncsöves megoldás, amely hozzávetőlegesen 800 kg kavics és 37 méter dréncső megmozgatásába kerülne. Az esővíz szikkasztó alagutak nem csak kevesebb földmunkát igényelnek, de költségkímélőbbek is, mint a szikkasztás más lehetőségei. Továbbá, a hagyományos kavics és dréncsöves elszivárogtató csupán 30% vizet képes befogadni, míg a szikkasztó alagutak befogadóképessége 100%-os.

A megfelelő esővíz gazdálkodás jelentősége

A csapadék megfelelő összegyűjtésével, elvezetésével és tárolásával Ön is tehet környezete és Földünk egyik legértékesebb kincse, a víz megóvásáért! Egyrészt, a megfelelő vízelvezetéssel megkíméljük a talaj szerkezetét, így a kertben fellelhető növényeket is. Másrészt, a víz megfelelő elvezetése hozzásegít minket, hogy a lehető legoptimálisabban használjuk fel azt. Akkor tesszük a legjobbat, hogyha a különböző esővízgyűjtő tartályok, esővíz szűrő berendezések és vízszabályozó eszközök segítségével alternatív vízforrást alakíthatunk ki a háztartásunkban. A rendszer kiépítésével szabályozhatjuk kertünk nedvességét, hiszen a heves esőzésekkor könnyedén összegyűjthető és elvezethető a csapadék az egyenletes öntözés érdekében, tartós szárazság fennállásakor pedig egyszerűen felhasználható a tartályból az elraktározott esővíz.

Szerezze be Ön is a legkorszerűbb esővíz szikkasztó alagutak egyikét a Suni Kft. egyedülálló kínálatából, és tervezze meg kertjét a lehető legtudatosabban! Legyen Ön is felelős vízhasználó!

Következő cikkünk: 

Az esővíz földalatti elvezetése

Tartalomhoz tartozó címkék: esővíz szikkasztás otthon és kert