Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Magaságyások

Rendezés:

A magaságyás előnye, hogy nem a föld síkjában szükséges a növények gondozása, hanem kényelmes görnyedés mentes magasságban található. A kategóriában található magaságyások összeállítása rendkívül egyszerű, nem igényel szakértelmet. A magaságyások nem csak a kert látványát, esztétikumát adják, de fontos szerepük a növények termesztésében rejtőzik. Az ágyásban kialakított rétegrendnek köszönhetően sokkal jobb termésre számíthatunk, kevesebb idő alatt, mint egy normál ágyásban kialakított területen. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően sokkal előszeretetebben alkalmazzák palánták nevelésére. A legfontosabb, hogy kert nélkül a teraszon, balkonon is tudunk saját termesztésű palántákat, növényeket nevelni.

Mit is nevezünk magaságyásnak?

A magaságyás a földtől 60-80 centiméterre kiemelt ágyást nevezzük. Egy keret határolja az ágyást, melyben különböző minőségű talajok, komposzt rétegezéséből áll össze. Az ágyás elsősorban kis helyigényű, gondoskodást igénylő növények ültettetésre alkalmas. a rétegezésnek köszönhetően melegebb a talaj, így hamarabb lehet indítani az ültetést, a növényzet gyorsabban indul növésnek. 

Milyen méretűt választunk

A magaságyás magaságát tekintve ideális, ha a talajtól 60-80 cm-re helyezhető, a szélessége pedig a praktikusság szempontjából, amit könnyet át tudunk érni. Ez azért megfelelő, amikor a túlsó oldalt szeretnénk elérni akkor ne kelljen körbe menni a magaságyás körül.

Elhelyezés

Fontos szempont, hogy milyen nővény kerül majd a magaságyásba, milyen fényigénnyel rendelkezik.

Minden növény más igényt képvisel, így érdemes ennek tudatában kiválasztani a megfelelő helyet számára.

Rétegrend

A magaságyás megfelelő közegfeltöltése szintén fontos szerepet játszik az ideális termesztésben. A fontos réteg rendek feltöltésénél igyekezzünk megfelelő minőségű anyagokat kiválasztani.

Első réteg kialakítása szerves anyagok rétegezése. pl. kezeletlen ágak, gallyak. Az ágak képesek vizet felszívni, melynek segítségével nedvességet tudnak megtartani. Az ágakat összetömörítve kerüljenek a második réteg alá.

Második réteg nitrogénben gazdag legyen, mert a fa bomlása nitrogént von el, ezen anyagra viszont a legtöbb növénynek szüksége van. Ezt az anyagot a trágya, komposzt, levágott fű tartalmazza. Trágya esetén már komposztált trágyát használjunk, mivel a bennük lévő kórokozók az emberre veszélyesek.

A szerves anyagok bomlása hőt termel, mely segíti a növényeket a gyorsabb fejlődésben. Ez a hő segít, hogy akár hűvösebb időben is sokkal korábban elhelyezhetjük benne a palántákat, növényeket.

Harmadik rétegként jöhet a föld takarás. Feltölthetjük a kertből származó akár rosszabb minőségű földdel, hisz az ágyásban elhelyezésre került hasznos anyag javítja a minőségét.

 

A fedésére használhatunk szalmát vagy mulcsot, ez a takarás segíti a nedvesség megtartását, illetve a nem kívánt gyomoktól is segítséget nyújt.