Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Kertészkedés gyerekkel – 5 tipp a közös időtöltéshez!

Kertészkedés gyerekkel – 5 tipp a közös időtöltéshez!

A kertészkedés nemcsak a természet szeretetét és az egészséges életmód kialakítását segíti elő, hanem remek lehetőséget nyújt arra is, hogy a gyerekekkel közös időt töltsünk el. Izgalmas és tanulságos tevékenység, amely rengeteg örömet és hasznos tudást hozhat a család életébe. Ezért fontos, hogy a kertgondozás ne csak a felnőttek kiváltsága legyen, hanem bevonjuk a gyerekeket is ebbe a színes és inspiráló világba. Cikkünkben öt tippet mutatunk be arra vonatkozóan, hogyan tehetjük felejthetetlenné és élménydússá a kertészkedést a kicsik számára.

Kicsiknek szánt kertészeti eszközök és saját kis kert

A gyermekek számára készült, kisebb méretű kertészeti eszközökkel könnyedén be tudjuk vonni őket a kertészkedés világába. Ezek könnyebben kezelhetőek és biztonságosabbak a kicsik számára. Így megérinthetik a természetet, és rácsodálkozhatnak a növekedés csodáira. Ezen kívül, ha lehetőségünk van rá, hozzunk létre számukra egy saját kis kertet, vagy saját ágyásaink egy-egy részét nevezzük ki számukra. Engedjük, hogy válasszanak maguknak ide néhány növényt, amit ők szeretnének ültetni és nevelni. A kerti kiegészítők kiválasztásába is bevonhatjuk őket, így ők is izgatottá válnak egy-egy új eszköz beszerzésénél.

Kertészkedés gyerekkel

Extra tipp: válasszunk színes vagy mintás kiegészítőket a kertészkedéshez, ezzel meghozva a gyerekek kedvét a közös időtöltéshez! Válasszon például kerti kesztyűt, ami kifejezetten gyerekek számára készült!

Kerti kesztyű gyerek

Szerezzen be gyerekeknek szánt kerti kesztyűt a vidám időtöltéshez!

Játékos tanulás a kertben

A növényültetés, illetve nevelés remek lehetőséget ad a játékos tanulásra. Ismertessük meg a gyermekekkel a különböző növényfajtákat, beszéljünk a virágok és zöldségek gondozásáról, és mutassuk be, hogyan működik a természetes ökoszisztéma. Segítsünk nekik megérteni, hogy milyen fontos szerepe van a növényeknek az életünkben és a környezetünk védelmében. Például tanítsuk meg nekik, hogyan vonzzák be a méheket a kertbe, melyek a növények beporzásának elengedhetetlen segítői.

Magaságyás ültetés

Ültessünk együtt ehető növényeket

Az egyik legizgalmasabb dolog a gyerekek számára a kertészkedésben az, amikor azt látják, hogy amit ők ültettek el és gondoztak, az létrehoz egy később ehető élelmiszert. Ültessünk együtt olyan ehető növényeket, mint a paradicsom, paprika, saláta vagy cukkini. Tanítsuk meg nekik, hogy hogyan kell gondoskodni ezekről a növényekről, és örüljünk együtt a termés betakarításának. Ezáltal nemcsak a növények iránti tiszteletet és felelősséget sajátíthatják el, hanem az egészséges étkezés fontosságát is megérthetik. Illetve bevonhatjuk őket a kerti design alakításába is, amivel jobban a magukénak fogják érezni otthonunk ezen részét.

Gyógy- és fűszernövények, valamint zöldségek termesztéséhez érdemes kihasználni a magaságyások előnyeit. Segítségükkel kényelmes és esztétikus környezetbe nevelhetünk növényeket, egyszerűen és hatékonyan.

Kreatív kertészkedési projektek

A kertben való alkotás és kreativitás is megadhatja a gyerekeknek az örömöt. Bátorítsuk őket arra, hogy készítsenek természetes képeket a kavicsokból vagy a virágokból, vagy készítsenek saját dekorációt a kertbe. Próbáljuk ki a különböző kertészeti technikákat, mint például a cserepes kertészkedést, a bonszai nevelést vagy a komposztálást. Így mindig lesz új kihívás és újabb lehetőség a közös alkotásra. A komposztálás rendkívül környezettudatos, pénztárcabarát és egészséges gyakorlat, arról nem is beszélve, hogy a jó komposzt a növényekkel is csodát művel.

Komposztálás és magaságyás

Időtöltés a természetben

A kertészkedés remek lehetőség arra is, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn és a természetben. Járjunk sétálni az erdőben vagy a közeli parkban, ismerkedjünk meg a természet szépségeivel, és figyeljük meg az állatok és növények viselkedését. A közös természetjárás és kirándulások nemcsak megnyugtatóak, hanem közelebb hozzák egymáshoz a családot, és erősítik a gyerekek természet iránti érdeklődését.

Összességében a kertészkedés gyerekkel nemcsak szórakoztató, de fejlesztő és kötődést erősítő tevékenység is lehet. Hozzuk létre a családi kertészeti hagyományokat, adjunk lehetőséget a gyermekeknek arra, hogy a természet csodáit felfedezzék és átéljék a kert adta örömöket!

Következő cikkünk: 

Mi a teendő, ha elalgásodik a kerti tó?