Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Kertészkedési útmutató kezdőknek

Kertészkedési útmutató kezdőknek

Nemcsak kellemes, hanem egyben hasznos hobbi is a kertészkedés. A természet közelsége jó hatással van a hangulatunkra és egészségünkre, saját zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket termesztve pedig biztosíthatjuk, hogy mindig friss alapanyagok kerüljenek az asztalunkra, melyekből tápanyagdús ételeket készíthetünk. A színpompás virágok ugyancsak beragyogják kertünket és igazi díszévé válnak majd az otthonunknak. 
Ha még nem elég tapasztalt a kertészkedésben, de szeretné a saját kert csodás előnyeit élvezni, akkor olvassa el kertészkedés kezdőknek útmutatónkat!

Elhoztunk ugyanis néhány tanácsot, melyek segítenek, amennyiben nem elég jártas a témakörben!

Kertészkedés kezdőknek - tippek és trükkök

Kertészkedés kezdőknek: 7 tipp

Tervezzük meg, mi a célunk!

Virágoskert, fűszerkert, veteményes, gyümölcsfák - számos részre bontható és célra használható fel a kertünk. Válasszuk ki első lépésként, hogy mit szeretnénk megvalósítani, és pontosan mit ültetnénk, valamint hova. Az alapos tervezésnek köszönhetően sok időt és pénzt is megtakaríthatunk!

Ügyeljünk a locsolásra!

A leglényegesebb teendő a helyes és rendszeresen végzett locsolás. Kora reggeli, vagy késő esti időpontra érdemes időzíteni a tevékenységet, ha a lehető legjobban szeretnénk gondoskodni növényeinkről. Ha spórolnánk a vízzel, érdemes a szárazságtűrő típusokat előnyben részesíteni. Öntözéskor a talaj mélyebb rétegeit, a növények gyökereit érje a víz, lehetőleg ne áztassuk a felszínt!

Gondoskodjunk a megfelelő talajról!

A fény és víz mellett növényeink számára a jó minőségű talaj  is kulcsfontosságú a fejlődés szempontjából. Lazítsuk fel a talajt, távolítsuk el a gyomnövényeket és vegyszermentes komposzttal gazdagítsuk. A komposztálás egy kiváló alternatívát nyújt a talaj javítására. Hasznosítsuk újra a háztartásban és kertben keletkezett hulladékanyagokat, és gondoskodjunk növényeink egészséges fejlődéséről. Belevágna Ön is a komposztálásba? Tekintse meg komposztálás kisokosunkat!

Ültessünk egyszerűen gondozható növényeket!

Kezdő kertészek számára, vagy azoknak, akiknek viszonylag kevés idejük van a kertápolásra, mindenképpen érdemes palántáról ültetni a zöldségeket vagy egyes dísznövényeket. Ugyanis sokkal könnyebb ezeket felnevelni, mintha magról próbálnánk.

Emellett nem szabad elriadni a zöldségtermesztéstől sem. Vannak olyan növények, melyek viszonylag egyszerűen nevelhetőek, így például a paradicsom, saláta, paprika és retek. Néhány fűszernövény, mint a menta, bazsalikom vagy petrezselyem szintén könnyen termeszthetőek. Extra tipp: futtassuk fel a kerítésre a babot vagy a borsót!

Zöldfal elem_kertészkedés kezdőknek

Növénytartó zöldfal elemünk kiváló lehetőséget nyújt, hogy függőleges területeken termeszthessen zöldségeket, virágokat, gyógynövényeket!

 

Növénytermesztéshez kifejezetten javasoljuk a magaságyásokat, melyek a földtől 60-80 cm-re kiemelt ágyások. Ezen kiegészítőknél egy keret határolja az ágyást, mely különböző minőségű talajok, komposzt rétegezéséből áll össze.

Ergo Magaságyás rendszer

Ergo Magaságyás rendszerünk UV-stabil és időjárásálló tulajdonsága mellett, akár még komposztálóként is használható!

 

A magaságyások telepítéséhez nincs szükség szakértelemre, az ágyásban kialakított rétegrendnek köszönhetően pedig sokkal jobb termésre számíthatunk, kevesebb idő alatt, mint egy normál ágyásban kialakított területen. Segítségével akár a teraszon, balkonon is tudunk saját termesztésű palántákat, növényeket nevelni. Kezdő kertészként érdemes körülnézni és beszerezni tehát egy magaságyás rendszert!

Legyen könnyen átlátható a kertünk felépítése!

Maga a kertészkedés kezdőknek sokszor egy bonyolult folyamatnak tűnhet. Gyakran felmerül a kérdés, hogyan alakítsuk ki a kertünk felépítését, vagyis mi hova kerüljön? Egy klasszikus kert esetén általában a gyep található a középső részen, ezt pedig a dísznövények veszik körül a két szélén. Egyes területeken külön sávban található a veteményes és a virágoskert. A hobbi kertészkedés során kezdőként mi is törekedjünk arra, hogy hasonlóan egyszerű szabályok mentén alakítsuk ki a kertünk elrendezését!

Szerezzük be az alapvető kerti kiegészítőket!

Nem lehet elmenni szó nélkül a szerszámok mellett sem. Szükségünk lesz a következő eszközökre a kerti munkákhoz:

  • Ásószerszámok: ásó, kapa, gereblye
  • Talajlazító
  • Fűnyíró
  • Vágószerszámok: metszőolló, ágvágó olló

Kiegészítésképpen pedig érdemes beszerezni néhány egyéb eszközt:

Ne féljünk segítséget kérni!

Akár csak sok más feladat, úgy az otthoni kertészkedés is a folyamatos tanuláson alapszik. Biztos, hogy lesz olyan, ami nem fog elsőre sikerülni, ez azonban nem szabad, hogy kedvünket szegje! A tapasztalatokból fontos, hogy tanuljunk. Jegyzeteljük le, hogy mely növények igényelnek más és más gondozást, és próbáljunk meg javítani a technikánkon.

Beszéljünk tapasztaltabb kertészekkel, és bátran kérjünk tanácsokat tőlük. Manapság már sok kertészettel kapcsolatos közösség található, pláne online, így érdemes körülnézni és csatlakozni ezekhez. Ugyanakkor jó ötlet, ha kertészkedésről szóló könyveket, cikkeket olvasunk, ugyanis ezzel is remekül tudjuk bővíteni a tudásunkat! 

 

Végül pedig ne csak a végeredményre fókuszáljunk, hanem a folyamatra is!. Figyeljük, ahogy növényeink az alapos gondozásnak köszönhetően növekednek, és élvezzük a virágok finom illatát, valamint a friss gyümölcsök és zöldségek ízét. A kertészkedés sok egyéb előnye mellett kiváló stresszoldó hatással bír. Ha pedig betartjuk a legfontosabb szabályokat, és beszerezzük a legszükségesebb kerti kiegészítőket, akkor igazán sok örömet lelhetjük majd benne!

Következő cikkünk: 

A legszebb falikutak - ötletek a stílusos kerthez!