Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

A kerti tavak szigetelése geotextíliával

A kerti tavak szigetelése geotextíliával
Egy szépséges tó különleges vízi növényekkel mesebeli hangulatot varázsol a kertünkben. Ahhoz, hogy élővilágát fenntartsuk, és látványában sokáig gyönyörködhessünk, nagyon fontos a megfelelő kialakítás és a karbantartás. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a kerti tavak létrehozásához és megóvásához.

A kerti tó megfelelő kialakítása

Mielőtt belevágnánk a kerti tó építésébe, fontos figyelmet fordítanunk a megfelelő hely kiválasztására. A tavat célszerű az udvar olyan részébe telepíteni, ahol nincs a közvetlen közelében lombhullató fa, de azért félig árnyékolt, napsütés pedig naponta maximum 4-6 órán keresztül éri. A kialakítandó tó mérete természetesen függ a rendelkezésre álló helytől, és az anyagi ráfordítások mértékétől. A megfelelő vízminőség és az ökológiai egyensúly elérése érdekében viszont a vízfelület nagysága el kell érje a 3,5-4 métert.

Kerti tó geotextíliával

Amennyiben halakat telepítenénk a tóba, a vízmélység egy ponton legalább 1 méter legyen, hiszen ez szükséges a biztonságos telelésükhöz. Miután meghatároztuk a tó helyét az udvarban, a területet jelöljük ki slag vagy madzag segítségével, majd a tó legmélyebb pontjától kiindulva kezdjük el kiásni a földet. Fontos, hogy távolítsunk el minden követ és gyökeret. Ezután a tófólia védelme érdekében helyezzünk el egy réteg homokot és geotextíliát a tófenéken. Következhet a tófólia gyűrődésmentes leterítése: a vízpumpát érdemes a tó közepére helyezni, ezzel hozzájárulva a kívánt vízkép eléréséhez. Végezetül feltölthetjük a tavat vízzel, valamint telepíthetjük a kívánt vízinövényeket. Az egészséges élővilág megteremtésének és fenntartásának elengedhetetlen feltétele az ültetőzónák kialakítása. 

A geotextília fontossága

A geotextília sokszínű felhasználása végett egy igazán hasznos termék, mely különböző méretben és sűrűségben kapható. A kisebb sűrűségű darabok remek megoldást nyújtanak a talaj takarására és fedésére. Kövek, murva, vagy fenyőmulcs alá terítve képesek növelni a talaj vízmegtartó képességét, valamint segítenek a gyomok elleni védelemben. Kerti tó szigetelése esetén nagyobb sűrűségű anyag javasolt, hiszen ez védi a fóliát a kiszakadástól és a gyomoktól. Extra sűrű geotextíliák is léteznek, melyeket szikkasztó rendszerek védelmére érdemes alkalmazni, használatuk pedig roppant egyszerű és praktikus. A Suni Kft. kínálatában lévő geotextília tartós, nem bomlik, és vízáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik. Az anyag webshopunkban tekercses formában és csomagban egyaránt elérhető. 

geotextília

Ismerje meg geotextília tekercsünket!

Vízinövények ültetése

Mindamellett, hogy a vízinövények a tóba ültetve esztétikus látványt nyújtanak, az állóvíz biológiai egyensúlyának létrehozásában és megőrzésében is fontos szerepet töltenek be. Ügyeljünk arra, hogy ne ültessünk túl sok növényt, hiszen ezek később elszaporodhatnak, és belephetik a tó teljes felületét. A kínálatunkban található ültetőkosarak megkönnyítik a növények ápolását, és a föld kiömlését is megakadályozzák a tó vizébe, sőt, alkalmazásukkal a növények ellenőrizhetetlen elburjánzását is megelőzhetjük. Az ültetéshez használhatunk tavi földet, kavicsos földet, vagy nagy szemű kavicsot.

Algásodás

Az algásodás olyan probléma, amellyel minden kerti tó tulajdonosnak szembe kell néznie, hiszen a tavak egyik legnagyobb ellensége az alga. Ezen élőlények okozzák a víz zöld színét, ami a biológiai egyensúly felborulását jelenti. Megszüntetésük rendkívül fontos, ugyanis az algák jelenléte amellett, hogy nem túl esztétikus látvány, mérgező is lehet a tó élővilágára. Amennyiben hosszútávú megoldást keresünk az algásodás kezelésére, érdemes  algamentesítő granulátumot használni, amely anyag hatásosan megvédi a víz alatti felületet, és elpusztítja a kifejlődött algákat. A Biobird algamentesítő mind a két típusú alga, így a zöld és fonal alga megjelenése esetén használható, valamint a tó vizére 90 napos lefedettséget biztosít. Fontos, hogy a kezelés ideje alatt a tóban nem szabad UV-C készüléket működtetni, mivel az UV-C fénysugarak akár teljesen elpusztíthatják az algamentesítő szerben lévő, általa elszaporodó algamentesítő baktériumokat.

 

Következő cikkünk: 

Tények és tévhitek az esővízgyűjtéssel kapcsolatban