Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 hasznos kerti trükk, amivel sokat spórolhat!

5 hasznos kerti trükk, amivel sokat spórolhat!

Egy saját kert nagyszerű lehetőséget biztosíthat arra, hogy kiszakadhassunk a mindennapok rohanásából és több időt tölthessünk a szabadban. A háztartásunkban való spórolás különösen aktuális és sokakat foglalkoztató téma manapság, nem kivétel ez alól a kertünk sem. Ideális megoldásként szolgálhat egy fenntartható kert kialakítása, mellyel nem csupán környezetünknek kedvezünk, hanem pénztárcánknak is jót tehetünk!

Ismerje meg a leghatékonyabb tippeket, amelyeket megfogadva Ön is jelentős mennyiségű pénzt takaríthat meg kertjében!

1. Tervezzük meg kertünket!

Akárcsak a bevásárlásnál, úgy a kertészkedésnél is érdemes előre megtervezni, mire lehet szükségünk! Gondoljuk át, mit szeretnénk ültetni az egyes helyekre, valamint pontosan hol és milyen színeket szeretnénk látni a kertünkben. A vetőmagok és egyéb növények beszerzésénél így nemcsak a túlköltekezést előzhetjük meg, hanem a felesleges stresszt is!

2. Növényültetésnél is gondoljunk az újrahasznosításra!

A növényeink ültetésénél néhány praktikus tanácsot betartva rengeteget spórolhatunk. Érdemes például tőosztással szaporítani az évelő növényeket, illetve az is jó ötlet lehet, ha leárazva veszünk növényt. Ugyan sokan ódzkodnak tőle, azonban megfelelő gondozás mellett könnyen újraéleszthetjük az elsőre elvirágzott növényeket is.

Egy másik tipp, hogy burgonyaültetés során elég, ha egy fél gumót helyezünk csak a földbe, ami fontos, hogy a megfelelő növekedéshez minden darabon legyen csíra. Végül pedig a virágtálcákat, műanyag növényjelölőket, karókat ne dobjuk ki egy használat után, hanem lehetőség szerint hasznosítsuk őket újra!

3. Csökkentsük a vegyszerek használatát!

A vegyszerezés igencsak környezetkárosító hatással van kertünkben, azonban fontos, hogy anyagilag is nagyobb beruházást jelent számunkra. Ahol csak lehet, érdemes inkább természetes módszereket keresni a kártevők elleni védekezésre. Ha pedig mindenképpen szükséges a növények permetezése, akkor természetes anyagokkal, mint például a szappanos vízzel vagy a borsmentaolajjal lehet megoldani a problémát.

4. Komposztáljunk a kertben!

A komposztálás az egyik legegyszerűbb kerti trükk, amellyel nem csak sokat spórolhatunk, hanem a környezetünknek is nagyon jót teszünk. A folyamat során ugyanis a szerves hulladék lebomlik, belőle ásványi anyagok és humusz keletkeznek. Azáltal, hogy a szerves hulladékot nem a szemetesbe dobjuk, hanem visszajuttatjuk a természetes körforgásba, jelentősen csökkenthetjük a Földet terhelő hulladékmennyiséget. Mindemellett a komposzt kiváló tápanyagot biztosít növényeink számára, bedolgozás után hamar észrevehető lesz gyors növekedésük, egészséges fejlődésük.

Amennyiben a komposztálás mellett döntünk, fontos figyelembe vennünk, mi kerülhet a komposztálóba, és mi nem. Bátran tehetünk a komposztba gyümölcs-, és zöldségféléket, kávé-, és teazaccot, aprított tojáshéjat, cserepes növényeket, vágott virágokat, valamint használt virágföldet. Kerüljük viszont a húskészítményeket, a halat, a maradékokat, a kenyeret, a sajtot, a beteg növényi részeket, a szenet, a hamut, és az egyéb utcai szemetet.

Ahhoz, hogy a komposztálás hatékony legyen, fontos, hogy megfelelő anyagokat használjunk. Az ideális arány körülbelül 50% zöld anyagok és 50% barna anyagok. A zöld anyagok közé tartoznak például a friss konyhai hulladékok, és zöld növényi részek, mint például a fű, a levelek vagy a gyomok. A barna anyagok közé tartoznak az ágak, a száraz levelek, a fűrészpor és a papír. Fontos, hogy a komposztba kerülő anyagok ne legyenek túl nagyok, hiszen így nehezebben bomlanak le.

Kerti trükkök, amivel spórolhat - komposztálás

Ismerje meg 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült komposztálónkat!

A Suni Kft. kínálatában megtalálható komposztálók remek megoldást nyújtanak a komposztálás feladatának ellátására. Termékeink magas minőségű, 100%-ban újrahasznosított műanyagból készültek, a rajtuk található praktikus nyílások pedig egyszerű használatot biztosítanak. Összeszerelésük rendkívül egyszerű, nem igényel szaktudást, sem különleges szerszámokat.

5. Hasznosítsuk az esővizet!

Az esővízgyűjtés lényege, hogy a tetőről lezúduló csapadék nem vész kárba, hanem egy tartályba folyik, ott várva további felhasználását. A módszerrel rengeteg vizet takaríthatunk meg, mellyel nem csak környezetünknek kedvezünk, de jelentős pénzösszegeket takaríthatunk meg. Az összegyűjtött csapadékot használhatjuk locsolásra, takarításra, autómosásra, vagy WC öblítésre, a vízszámlánk pedig garantáltan alacsonyabb lesz.

Ne feledkezzünk meg növényeinkről sem! Köztudott, hogy a növények sokkal jobban kedvelik a lágy esővizet, mint a kemény csapvizet, így amennyiben ezzel locsoljuk őket, gyors növekedésük és egészséges fejlődésük hamar szemmel látható lesz. Nem utolsó sorban az esővízgyűjtéssel megakadályozhatjuk, hogy a nagy mennyiségű csapadék az épületek alá folyva károkat okozzon, valamint a talaj minőségét is megvédhetjük.

Antik Amfora esővízgyűjtő tartály

Fedezze fel Antik amfora esővízgyűjtő tartályunkat!

A folyamat során két különböző módszert különböztetünk meg. Választhatunk felszíni esővízgyűjtő tartályok és földalatti esővízgyűjtő tartályok között. A felszíni megoldás előnye, hogy a tartály könnyen beszerelhető, beszerzése pedig nem igényel magas anyagi ráfordítást.

Kínálatunkban felszíni esővízgyűjtő tartályok széles választéka található meg: az egyszerű tartályokon kívűl dekoratív tartályokat is ajánlunk, melyek változatos színben és formában a praktikus funkció ellátása mellett a kert díszét is képezhetik.

A felszíni esővízgyűjtő tatályokkal ellentétben a földalatti esővízgyűjtő rendszer kiépítése magasabb anyagi ráfordítással és energiabefektetéssel jár. A beruházás viszont megtérül, egy ilyen rendszer ugyanis képes akár egy egész háztartás vízfelhasználását fedezni, amely a számlák jelentős csökkenéséhez vezet. A megoldás másik nagy előnye, hogy a tartály földalatti elhelyezkedésének köszönhetően láthatatlan, és nem foglal helyet a kertben.

Ha szeretné elkezdeni az esővízgyűjtést, akkor figyelmébe ajánljuk továbbá esővízgyűjtő tartály csomagjainkat, melyekben az Ön által választott kapacitású esővízgyűjtőt tartály és egyéb kiegészítők kapnak helyet. Gazdaságos és praktikus megoldás a csapadékvíz gyűjtésére és újrahasznosítására!

Törekedjen Ön is a fenntartható kertre, és spóroljon tippjeink segítségével!

Következő cikkünk: 

Az esővíz elvezetés szabályai