Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A komposztálás legfontosabb szabályai

A komposztálás legfontosabb szabályai

A komposztálás a szerves hulladékok és maradékok biológiai lebontását és átalakítását jelenti.  Az eljárás eredménye a komposzt, amelyet talajjavítóként és műtrágyaként használnak fel. A komposztálás során tehát a konyhai és kertészeti hulladékokat mikroorganizmusok segítségével lebontjuk, és ezzel természetes tápanyagforrást hozunk létre a növények számára.

A komposztálás fontossága

Gondolta volna, hogy a háztartási hulladék mintegy 50%-a szerves hulladék, amely komposztálással újrahasznosítható?

A komposzt az általunk ismert legrégebbi és legtermészetesebb műtrágya és talajjavító. A szerves háztartási és kerti hulladékból készülő anyag jelentősen hozzájárul a talaj egészségének megőrzéséhez és a növények táplálásához. Minden kert tulajdonosának érdemes tehát komposztálnia.

Thermo King 400 l komposztáló

Ismerje meg a 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült komposztálónkat!

Hogyan komposztáljunk konyhai és kerti hulladékokat?

Főzés vagy kertészkedés során megannyi szerves hulladék keletkezik: zöldségek, gyümölcsök héja, kávézacc, vagy akár elhalt levelek. Az így keletkezett hulladékokat komposzttá lehet alakítani, mely során műtrágyát és talajjavítót nyerhetünk. A házi komposzt elkészítése nem egy bonyolult feladat, ennek elsajátításával pedig egy újabb szintre léphetünk a környezettudatos életvitelünkben.

Komposztálható anyagok - mi kerülhet a komposztba?

Nem minden hulladék alkalmas a komposztálásra. Milyen hulladékot lehet a komposzt halomra vagy a komposztálóba tenni?

●   Konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafű, tojáshéj (összetörve), papírszűrők, kenyér;

●   Háztartási hulladékok: kezeletlen papír, fahamu, fűrészpor, szobanövények;

● Kerti hulladékok: gallyak, falevelek, sövények, bokrok nyírásából származó nyesedékek - melyeket a gyorsabb komposztálási folyamat érdekében célszerű apróra vágni.

Egyéb szabályok

A komposztálás szabályai szerint ne komposztáljunk olyan hulladékokat, amelyeket szennyező anyagokkal kezeltek. A nyomtatott kartont például nem szabad komposztálni, ahogyan az előzetesen kezelt fát sem.

Továbbá elengedhetetlen, hogy megfelelő helyet válasszunk komposztáláshoz a kertünkben. Fontos, hogy árnyékos helyre tegyük a komposztálót, ezzel megakadályozva a túlzott párolgást, és megelőzve azt, hogy túl száraz legyen a komposzt.

Ügyeljünk az arányokra is: a zöld anyagok magasabb nitrogéntartalommal rendelkeznek, míg a barna anyagok magasabb széntartalmúak. Az optimális arány 3:1 a barna anyagok és a zöld anyagok között.

Végül ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a komposzt, a benne lévő mikroorganizmusoknak ugyanis mindenképpen szüksége van vízre. Emellett a komposztálóban lévő anyagokat időnként fordítsuk át, hogy a levegő bejuthasson a komposzt középső részeibe is.

Ha egyéb tippek érdeklik a komposztálással kapcsolatban, olvassa el korábbi cikkünket, melyben felfedtük, mit tehetünk bele a komposztálóba és mit nem!

A megfelelő hely és ideális komposztálók

Alapvetően két különböző megoldás közül választhat a komposzt létrehozásához: építsen komposzthalmot vagy állítson fel egy komposzttartályt!

A Thermo-King komposztálók szerszám nélkül, egyszerűen összeállíthatók. Az eszközökbe a nagy töltő fedélnek köszönhetően kényelmesen bele lehet tölteni a hulladékot, a szélvédelmet pedig zárható fedél biztosítja. A gyors komposztálást a szellőztető rendszer és a habosított innovatív műanyagból készült falak teszik lehetővé. A habosított falnak köszönhetően a komposztban keletkező hő nem tud elszökni, ezáltal felgyorsítja a bomlás folyamatát. A 100%-ban újrahasznosított, időjárásálló műanyag hosszú élettartamot ad a terméknek. A komposzt elhelyezésénél fontos a talajjal való érintkezés, valamint a talajszerkezet meglazítása. A szerkezetet ne helyezzük aszfalttal, betonnal fedett területre, ehelyett válasszunk szélvédett, részben árnyékos helyet!

Thermo King Komposztáló

Thermo-King hőkomposztálónk egész évben kiváló minőséget biztosít az optimalizált szellőzőrendszernek és termofalnak köszönhetően!

A  komposztálók  különösen alkalmasak kisebb kertekbe. A tökéletes eredmény érdekében számításba kell vennünk az időjárási viszonyokat: a túl sok napsütés kiszárítja a komposztot, folyamatos eső esetén pedig a komposzthalmot le kell védeni a túl sok nedvességtől.  

Az Eco-Master komposztálók  gyorsan, szerszám nélkül összeállíthatók. A 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült eszköz egy nagy töltő nyílással van ellátva a tetején, mely biztosítja a hulladék egyszerű betöltését.

Kezdjen bele Ön is a komposztálásába a kertjében, mellyel nem csak a keletkező hulladék mennyiségét csökkentheti, hanem egyben tápanyagban gazdag talajt biztosíthat növényeinek is!

Következő cikkünk: 

Szépítsük meg a kertet! Környezetbarát tereprendezés kisokos