Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Komposztálás ősszel - Hogyan komposztáljunk?

Komposztálás ősszel -  Hogyan komposztáljunk?
Amint a napok rövidebbé válnak és a hőmérséklet csökkenni kezd, a lombhullató fák levelei is ritkulni kezdenek. Noha nem a legegyszerűbb feladat a lehullott levelek gereblyézése és összegyűjtése, jó ha tudjuk, hogy a komposztálónk imádni fogja ezt a fajta hulladékot. Várjuk meg, míg a levelek megbarnulnak, kiszáradnak és halmozzuk őket egymásra. A száraz levelek kiváló szénforrást jelentenek a komposzt számára. A kiszáradás elkerülése érdekében, tegyen vékony fű réteget a komposztjába.

Komposztálás ősszel – hogyan komposztáljunk?

A sikeres komposztálás kulcsa a nitrogénben gazdag „zöld” és a szénben gazdag „barna” anyag egészséges egyensúlyának fenntartása. Komposztálóinkhoz  3:1 szén / nitrogén arányt javasolunk.

A téli, tavaszi és nyári hónapokban rengeteg „zöld” anyaggal találkozunk, például ételmaradékkal vagy fűvel, a fűnyírások után, ugyanakkor nincs elég „barna” anyag. A szén a komposzthalom energiaforrása és életet ad a komposztáló mikroorganizmusoknak a komposzttartályban. A bomlás megkönnyítésére szolgáló szén jelenléte nélkül az élelmiszer-hulladék rothad, büdös komposztot és nemkívánatos kártevőket okozva.

Az ősz remek alkalom a komposztálásra, mert rengeteg zöld és barna anyag keletkezik, amit hozzáadhatunk a komposztunkhoz. Az őszi kerttisztítás és a száraz levelek között rengeteg szén dús, szerves anyag áll rendelkezésére, hogy a komposzt kiegyensúlyozott maradjon.

Miért érdemes komposztálni?

komposztálás - sunikft.hu

 

Amikor az élelmiszer-hulladék hulladéklerakókba kerül, a környezetében lévő levegő hiánya miatt a bomló anyag metángázt termel (az üvegházhatású gáz nagyjából 25-ször erősebb, mint a hő-megtartó szén-dioxid).

A sikeres komposzt halom a szén és a nitrogén mellett nedvességet és levegőt is igényel. A házi komposztálás megfelelő környezetet teremt a szerves hulladék lebomlásához.  A komposztálás egyben környezettudatos, továbbá tápanyagokban gazdag műtrágyát biztosít a kertjéhez. Íme néhány tipp, amely végig vezeti Önt az őszi komposztálás útján.

Őszi komposztálási tippek

1. Őszi levelek komposztálása

Amint a napok rövidebbé válnak és a hőmérséklet csökkenni kezd, a lombhullató fák levelei is ritkulni kezdenek. Noha nem a legegyszerűbb feladat a lehullott levelek gereblyézése és összegyűjtése, jó ha tudjuk, hogy a komposztálónk imádni fogja ezt a fajta hulladékot. Várjuk meg, míg a levelek megbarnulnak, kiszáradnak és halmozzuk őket egymásra. A száraz levelek kiváló szénforrást jelentenek a komposzt számára. A kiszáradás elkerülése érdekében, tegyen vékony fű réteget a komposztjába.

2. Gyűjtse a száraz leveleket, hogy később fel tudja használni komposztálójához

Hasznos, hogyha van száraz levél félrerakva, összegyűjtve a komposztjához azokban a hónapokban, amikor nehezebb szén dús anyagokat beszerezni. A leveleket elkülönített kukában, vagy fém hálóval elkerített részen tárolhatja és szükség szerint töltheti fel vele a komposztálót. Mint minden szerves anyag, a levelek is elkezdenek lebomlani, ugyanakkor a nitrogén jelenléte nélkül ez hosszú ideig tart.

3. Az egészséges kert, egészséges talajjal kezdődik

Mivel a vegetációs időszak egyszer véget ér, érdemes megtisztítania kertjét és felkészítenie azt a következő évre. Távolítsa el az egészséges, növényi anyagokat, és tegye a komposztgyűjtőbe. A bomlás megkönnyítése érdekében a növényi anyagot kisebb darabokra szükséges szétszedni, vagy felaprítani. Hacsak nem meleg komposztál, el kell kerülnie, hogy beteg növények a komposztálóba keveredhessenek. Ezeket a növényeket ki kell dobni, vagy el kell égetni, attól függően, hogy az adott időszakban milyen tűzgyújtási rendelkezések vannak érvényben a lakóhelyének megfelelően.

Mikor elkészült, vagy részben lebomlott a komposzt, helyezze azt a kerti ágyások aljára, még mielőtt a talaj megfagy. Javasoljuk, hogy gereblyével, vagy vasvillával bontsa meg a talajt, majd adjon hozzá 7-10 cm-es komposzt réteget.

Komposztálás - sunikft.hu

4. Figyeljen a komposzt nedvességszintjére

Az őszi hónapokban megnövekedett csapadék miatt olykor előfordul, hogy a komposzt túl nedves lesz, akárcsak egy vízzel átitatott mosószivacs. Amennyiben ez megtörténik, úgy megszűnik a komposzt átlevegőzése, ami a szerves anyag lebontásához nélkülözhetetlen fontosságú, ráadásul az egész komposztunknak záptojás szaga lesz. Több barna anyag komposztba való bekeverésével tudjuk orvosolni a problémát, hiszen az felszívja a felesleges nedvességet. Ehhez száraz leveleket, kartont vagy fűrészport ajánlunk.

 

5. A Halloweeni tök is mehet a komposztba!

Magyarországon is egyre több faragott töklámpást láthatunk kiakasztva, vagy a ház előtti teraszon sorakozva. A Halloween időszaka október végére esik, ezért cikkünkben felhívjuk a figyelmet, az esetlegesen fennmaradó hulladék hasznosítására.

Évente 1 milliárd font (453millió kilogramm) tököt dobnak ki a szemétbe, amik végül Amerika hulladéklerakóiba kerülnek. A többi élelmiszer-hulladékhoz hasonlóan a hulladéklerakókban felgyülemlett, rothadni hagyott sütőtök metángázt termel. A sütőtök kiváló kiegészítője a komposztjának, ezért ahelyett, hogy a kukába dobná őket, törje szét és halmozza azokat is a komposztba.

 

További komposztálási tippekért és trükkökért olvassa el további cikkeinket a témában: 

https://sunikft.hu/hogyan-komposztaljunk-84