Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

A kültéri vízelvezetés titkai

A kültéri vízelvezetés titkai

A változó időjárási viszonyokat és az egyenlőtlen csapadékeloszlást figyelembe véve sokak számára fejtörést okozhat a kültéri vízelvezetés. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani: bemutatjuk a vízelvezetés fontosságát, valamint cikkünkből a legfontosabb eszközöket is megismerheti, melyek megoldást nyújtanak a nedvesség elleni védelemben és megóvják otthonát!

Miért fontos a kültéri vízelvezetés?

Napjainkban egyre gyakoribbak a víz okozta károk az épületekben, ezért kiemelten fontos, hogy az építkezés során körültekintően járjunk el, és fektessünk kellő figyelmet a vízelvezetésre.  Ennek oka, hogy a csapadék minden irányból, így kívülről, belülről, felülről és alulról is támadhatja az épületet, valamint visszavonhatatlan károkat képes okozni: a nem megfelelően elvezetett esővíz többek között a falak penészedéséhez is hozzájárulhat.

Fontos tudni, hogy a legnagyobb problémát a felszíni vizek jelentik, így a felszínen összegyűlt csapadék elvezetése komoly feladat, nem csak a ház körül, hanem a teraszoknál, az erkélyeknél és a garázsoknál is. Ha nem gondoskodunk az esővíz elvezetés folyamatáról, abban az esetben a csapadékvíz nemcsak a saját, hanem akár a szomszédos telkek épületeit is képes lehet megrongálni, a termőföld minőségét jelentősen rontva.

Szeretne képbe kerülni a tevékenységet érintő szabályozásokkal? Olvassa el korábbi cikkünket esővíz elvezetés szabályaival kapcsolatosan!

Esővíz szikkasztás

Maga az esővíz szikkasztás során a lehulló csapadék egy lukacsos tárolórendszerbe kerül, mely biztosítja, hogy fokozatosan szivárogjon be az esővíz a talaj rétegeibe. Léteznek kifejezetten erre a célra kiépített rendszerek, melyek a föld alá telepítve látják el a kültéri vízelvezetés feladatát. Esővíz szikkasztásra számos módon van lehetőség: egy hagyományos szikkasztó blokk és szikkasztó alagút kiváló alternatívát nyújtanak. A korszerű és innovatív Ecobloc Light és Ecobloc Inspect Flex szikkasztó blokkok egyszerű és könnyed telepítést biztosítanak, illetve tartós termékkialakításuknak köszönhetően hosszútávon megtérülő befektetésnek számítanak!

EcoBloc Inspect Flex szikkasztó blokk

EcoBloc Inspect Flex szikkasztó blokkunk könnyen tisztítható, emellett maximálisan 60 tonnával terhelhető!

Kültéri folyókák

A kültéri folyókák olyan eszközök, amelyek a felszíni vizek elvezetésére alkalmasak. Ezek készülhetnek öntöttvasból, horganyzott acélból vagy rozsdamentes acélból, a lefedő rács pedig polimerbetonból vagy kompozitból áll. A szerkezet előnye, hogy a felszínen csupán egy könnyed rács látható, így esztétikus megoldást nyújt. A Suni Kft. kínálatában horganyzott acél-, és műanyag fedráccsal ellátott folyókák egyaránt megtalálhatók, amelyek egyszerű beépítést, magas minőséget és időtálló használatot ígérnek.

Kültéri víznyelők

A kültéri víznyelők az ereszcsatornához csatlakoztatható eszközök, amelyek a lezúduló csapadék megfelelő elfolyásának feladatát látják el, ezáltal megakadályozzák, hogy a víz az épületek alá kerülve károkat okozzon. Webshopunkban öntöttvas, és műanyag ráccsal készült kültéri víznyelők egyaránt elérhetők, illetve forgalmazunk szűrőkosárral ellátott darabokat egyaránt.

Esővízgyűjtés mint kiegészítő módszer

A vízelvezetés módszereivel kapcsolatban nem mehetünk el szó nélkül az esővízgyűjtés mellett sem. Különösen egy nagyobb esőzés esetén érdemes minél több vizet összegyűjtenünk. Egyrészt ezzel részben megoldhatjuk a vízelvezetés problémáját, másrészt környezettudatosan cselekedhetünk, hiszen megóvhatjuk az egyik legértékesebb erőforrást, a vizet.

Egy esővízgyűjtő tartály segítségével manapság már egyszerűen összegyűjthetjük a csapadékvizet, melyet később felhasználhatunk különféle otthoni teendőkhöz - akár locsoláshoz, autómosáshoz, vagy WC-öblítéshez. Így jelentősen csökkenthetjük a vezetékes vízfogyasztásunkat,  hozzájárulva a fenntartható vízgazdálkodáshoz, komoly pénzösszeget megtakarítva a havi számlánkon.

Ha szeretnénk kiaknázni az esővízgyűjtésben rejlő nagyszerű lehetőségeket, akkor megéri fontolóra venni egy esővízgyűjtő tartály telepítését a kertünkben. Választhatunk felszíni- , illetve földalatti megoldást is. A döntést nagyban befolyásolja, hogy mekkora terület áll rendelkezésre, illetve elsődlegesen milyen célra használnánk fel az esővizet. Felszíni megoldásként többféle űrtartalmú és megjelenésű berendezés közül válogathat: egyszerű illetve dekoratív esővízgyűjtő tartályokat is találhat kínálatunkban.

Vaso duplafunkciós esővízgyűjtő tartály

Vaso duplafunkciós esővízgyűjtő tartályunk nemcsak könnyen telepíthető és esztétikus megjelenést nyújt, hanem még a virágültetés funkcióját is ellátja!

Ugyanakkor egyes szennyvízgyűjtő tartályok univerzális megoldásként egyaránt alkalmasak lehetnek az esővíz tárolására. is. Azonban amennyiben szennyvíztárolóként használjuk, fontos, hogy a szennyvíztároló tartály telepítését a helyi önkormányzat rendeletek és szabályozások betartásával kell elvégezni. Így mindenképpen érdeklődjünk ezekről a telepítés előtt!

Amennyiben szeretne gondoskodni az esővíz szakszerű elvezetéséről, akkor javasoljuk, hogy böngéssze át weboldalunkat, hiszen nálunk számos eszközt megtalál, amelyre szüksége lehet a kültéri vízelvezetés és esővízgyűjtés során!  A Suni Kft. által forgalmazott praktikus eszközök hatékony megoldást nyújtanak: webáruházunkban kültéri folyókák és víznyelők széles választéka lelhető fel, valamint magas minőségű esővízgyűjtő tartályokat és szikkasztó blokkokat is kínálunk Önnek!