A legideálisabb növények magaságyáshoz
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

A legideálisabb növények magaságyáshoz

A legideálisabb növények magaságyáshoz

A kertészkedés sok szempontból ideális időtöltés. Az ember idejéhez és igényeihez szabható, hiszen kevesebb és több gondoskodást igénylő növényeket is nevelhetünk. A magaságyás pedig a háztáji kertészek egyik legjobb barátja. Segítségével sokkal hatékonyabb körülmények között, egyszerűbben, kevesebb fáradtsággal termelhetünk. Azonban mit érdemes ilyen körülmények között nevelni? Cikkünkben magaságyás ötletek kaptak helyet!

Ismerje meg, milyen előnyöket tartogat a magaságyás használata a növénytermesztés során, illetve milyen növényeket lehet, és mit nem érdemes nevelni benne!

Magaságyás ideális növényei

Ezért döntsünk a magaságyás mellett!

Korábban már hoztunk 5+1 fontos érvet a magyaságyások mellett, most álljanak itt a legfontosabbak. Egyrészt elősegíti a növények fejlődését azzal, hogy behatárolt, könnyen kontrollált területen neveljük őket. Egyszerűbb a kártevők, illetve gyomnövények kordában tartása. Mivel magasabban van, ezért nekünk is kevesebbet kell hajolgatni és a végeredmény is látványosabb, jobban szem előtt van. A kertes házakban is érdemes magaságyások mellett dönteni, de az Urbán Balkonláda segítségével a városi környezetben sem kell lemondanunk a kertészkedésről.

A magaságyás lényege, hogy 60-80 centiméterrel kiemeli a növényeket a talaj síkból. A magaságyás készítése házilag is lehetséges, azonban ez komoly idő-, energia- és pénz befektetéssel jár. A Suni Kft. kínálatában elérhető, minőségi anyagból készült, esztétikus magaságyások segítségével viszont gyerekjáték a kertészkedés elkezdése.

Mit érdemes nevelni benne?

A magaságyás a legtöbb hobbikertész számára ideális. Egyedül a nagy mennyiségben termelt növények esetén nem ajánlott. Ide tartozik például a napraforgó, a búza, a rozs, az árpa, vagy éppen a burgonya. Azonban a magaságyás ideális növényei között megemlíthetjük a mindennapokban fogyasztott zöldségeket, illetve fűszer- és gyógynövényeket. Valamint  a magaságyás virágok nevelésére is tökéletes!

Zöldségek közül a paprikafélék, a paradicsom, a retek, a saláta, a borsó, vagy az uborka is kifejezetten kedveli a magaságyást. Arra kell figyelni csak, hogy a borsó, illetve az uborka intenzív növekedésbe tud kezdeni, tehát érdemes felfelé futtatni. Illetve, ha színes, több növényt tartalmazó kultúrát szeretnénk kialakítani, akkor inkább ajánlott elkerülni őket.

Ergo Quadro M magaságyás rendszer

Gyógy- és fűszernövények közül a rozmaring, bazsalikom, menta, kakukkfű, illetve levendula a legnépszerűbb választások. Ezek minimális törődés mellett rendkívül szépek és kellemes illatot árasztanak. Arról nem is beszélve, hogy a friss bazsalikom, vagy éppen menta mennyire hasznos egy háztartás életében.

A gyümölcsökről sem kell lemondani, az eper, illetve szamóca számára is tökéletes körülmények uralkodnak a magaságyásban. Természetesen a virágok is jól érzik magukat ilyen helyen, a kövirózsa, a csarab, vagy éppen a citrom muskátli is tökéletes választás.

Így kezdjünk neki!

Az első lépés eldönteni, hogy mit, illetve hol szeretnénk termeszteni. Érdemes világos, de időnként árnyas területet választani, hogy növényeink ne égjenek meg, illetve ne kelljen annyit locsolni.

Ezt követően a magaságyás típusát kell kiválasztanunk. Az Ergo magaságyás hatszögletű, az Ergo Quadro magaságyás pedig négyszögletű. Mind a két típus kapható több méretben, így mindenki megtalálja a számára legalkalmasabbat.

Ergo magaságyás

Ezután már nincs más dolgunk, csupán feltölteni a megfelelő minőségű földdel és már mehetnek is bele a növények. A termelést már akár március, áprilisban elkezdhetjük a borsóval, répával, petrezselyemmel, illetve salátával. Azonban ilyenkor még előfordulhat, hogy a fagyok ellen kell védekeznünk. Dönthetünk későbbi vetés mellett is, az Ergo Quadro növekedést elősegítő modul segítségével pedig könnyen behozhatjuk a lemaradást.

A paprika, paradicsom, uborka, cukkini palántákat május környékén érdemes kiültetni. Minden növény esetében dönthetünk úgy, hogy magról neveljük, azonban ez több időt, energiát és odafigyelést igényel, palántákat pedig minden tavasszal könnyedén szerezhetünk.

A gyógynövényeket, illetve virágokat gyakran közvetlenül az ágyásba vethetjük, nincs szükség külön palántanevelésre, többszöri átültetésre.

Amennyiben kedvet kapott a cikkben szereplő magaságyás ötletek által a kertészkedéshez, nézzen körül webáruházunkban és szerezze be az igényeihez illő magaságyás rendszereket és egyéb kerti kiegészítőket!

Következő cikkünk: 

Kertészkedés gyerekkel - 5 tipp a közös időtöltéshez!