Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Locsoljunk okosan!

Locsoljunk okosan!
Locsolás tudatosan? Több okból is érdemes elgondolkodni azon, hogy miként tudunk a legtöbbet spórolni, amikor a kertünket öntözzük. A növekvő rezsi költségek, az egyre forróbb nyarak, a kiszámíthatatlan egyszerre nagy mennyiségben lezúduló esőzések, a globálisan csökkenő ivóvízkészlet mind-mind kihívás elé állít minket, amikor kertünk és a növények gondozásáról van szó. Íme, néhány hasznos tipp, hogy tudatosabb legyen a locsolás!

Gyűjtse az esővizet öntözéshez!

Öntözés esővízzel? Kifejezetten ajánlott! Ha a kert gondozásáról van szó, kétségtelenül az esővízzel való locsolás az egyik legjobb megoldás, hogy jelentős mennyiségű vizet spóroljunk. Az esővíz tudatos összegyűjtésével, annak megfelelő elvezetésével és optimális tárolásával nem csak környezetünkért teszünk, de jelentős pénzösszegeket takaríthatunk meg. Ráadásul a lágy esővíz a kemény csapvízzel szemben kifejezetten jót tesz a növényeknek is. Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan valósítható meg ez a gyakorlatban?

Locsolási tippek, kertgondozás

Hogyan gyűjtheti az esővizet a lehető leghatékonyabban otthonában?

Ahhoz, hogy az esővízgyűjtés valóban hatékony és időtálló legyen, az erre a célra kifejlesztett esővízgyűjtő rendszerek kialakítása a kulcs. Ezek a berendezések ugyanis nem csak az esővíz összegyűjtését, de annak szűrését, bizonyos tekintetben tisztítását, és tárolását is támogatják.  

Maga a folyamat a következőképpen zajlik: 

  • A csapadék lefolyik a háztetőről és az ereszcsatornánk keresztül az esővízgyűjtő tartály(ok)ba gyűlik össze, majd onnan a felesleges víz túlfolyik az ereszcsatornán amennyiben föld feletti tárolásról  beszélünk. Amennyiben föld alá helyezhető rendszerben gondolkozunk, úgy a tetőről az ereszcsatornán keresztül csövek és idomok segítségével vezetjük bele a csapadékvizet a föld alatti tártály/ok/ba, illetve onnan kerül az esővíz elszikkasztásra amikor a tartály eléri kapacitásának maximumát. 

  • A tartályba érkező víz már az ágaktól, levelektől és egyéb szennyeződésektől szűrve érkezik az esővíz gyűjtőbe, amennyiben a megfelelő szűrőberendezést választjuk, hiszen vannak termékek melyek szűrővel vannak ellátva (esővízszűrők) és vannak, melyek csak az esővíz túlfolyásáról gondoskodnak (esőlopó). 

  • A tartályban összegyűjtott vizet igényünk, és a felhasználási cél szerint használhatjuk fel akár a kert, a veteményes  öntözésére akár más célokra. 

A locsolás esővízzel tehát roppant egyszerű, tudatos megoldás! A SUNI Kft. weboldalán pedig minden eszközt megtalál, ami egy professzionális esővízgyűjtő rendszer kiépítéséhez szükséges! Fedezze fel az esővízgyűjtő tartály csomagokat is, és szerezze be a csapadékvíz gyűjtéshez elengedhetetlen eszközöket egy helyen! 

Földalatti esővízgyűjtő tartály előnyei

Ismerje meg a különböző földalatti tartályainkat!

(Kérjük, tájékozódjon az egyes föld alatti tartályokhoz választható, szűrőkről, illetve technikai csomagokról, vagy válasszon csomagajánlataink közül!) 

 

További hasznos tippek a tudatos kertgondozáshoz

  • A talaj minőségét is vegye figyelembe!

A kert öntözésekor tanácsos figyelembe venni az alábbiakat: Minden növénynek más-más az vízigénye, és a talaj állapota/minősége is fontos szerepet játszik amikor optimális öntözésről beszélünk. Az agyagos talajok jobban tartják a nedvessége még nyáron is, így ritkább öntözést igényelnek. A homokos talajban viszont a víz gyorsan elszivárog, így javasolt a gyakoribb öntözés. 

  • A locsolás időpontja is számít! 

A rutinos kertgondozók már biztosan tudják, hogy a legoptimálisabb időpont a locsolásra a kora reggel és a késő este. De vajon miért? A nap ezen időszakaiban jóval gyengébb napsütésnek vannak kitéve a növények, valamint a hőmérséklet is alacsonyabb, ami megakadályozza a gyors párolgást. Ennek köszönhetően nagyobb arányban jut el a víz a növények gyökeréhez.

  • Csökkentse a párolgást!

Az előző pontot folytatva, a párolgás megakadályozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy takarékoskodjunk a vízzel. Ezt megtehetjük egy mulcsréteggel, ami megakadályozza az alatta lévő talaj felmelegedését és kiszáradását. A mulcsréteg lehet fakéregből, fűnyesedékből, forgácsból, vagy fűrészporból, valamint választhatjuk a fekete gyomfóliát is megoldásnak, ami ugyancsak gátolja a nedvesség elpárolgását a talajból.

  • Ritkábban, de alaposabban! 

Az öntözéssel kapcsolatban az bizonyul a hatékony eljárásnak, ha ritkábban (nagyjából 3 naponta) locsolunk, de alaposabban! Ha ugyanis gyakran, de keveset öntözünk, akkor a növények a fenti talajzónában tartják majd gyökereiket, ahol könnyebben kiszáradnak. Ezzel ellentétben, a kevesebb, de alaposabb locsolás hatására mélyebbre engedik a gyökereiket, így jobban viselik a forró nyári napokat is. 

 

Következő cikkünk:

Miért és hogyan gyűjtsük az esővizet?