Magaságyás kialakítása ősszel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

Magaságyás kialakítása ősszel

Magaságyás kialakítása ősszel

Az ősz beköszöntével a természet kissé elcsendesedik: lehullanak a levelek, hűvösebb idők jönnek és ezzel együtt véget ér a betakarítási időszak is. Azonban ez nem jelenti azt, hogy le kell mondania a kertápolásról. Főként, ha megismeri a magaságyások előnyeit és az őszi időszakban is kihasználja azokat! Cikkünkben összegyűjtöttük a legjobb őszi kerti tippeket a növényültetéssel kapcsolatban. Bemutatjuk, hogy mihez kezdhet a magaságyásokkal a legszínesebb évszakban!

Magaságyás ősszel? Miért ne?

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ősszel megszűnnek a kerti munkálatok és a hidegebb hónapokban inkább érdemes visszahúzódni a természettel együtt. Attól függetlenül, hogy a kert a melegebb hónapokban virágzik, a tél beköszönte előtt rengeteg teendő van az udvar és akár a magaságyások tekintetében is. Sőt, a legjobb, ha már ősszel nekikezd a munkálatoknak, így a tavaszi időszak biztosan gyümölcsöző lesz a kertjében!

Magaságyás kialakítása ősszel

Az ősz az egyik legjobb időpont a magaságyások kialakításához, ugyanis a tavaszi szezon előtt még van idejük ülepedni az ágyás rétegeinek. Ha a magaságyást házilag készítené el, akkor még inkább indokolt, hogy a főszezon előtt kialakítsa azt. Célszerű már ebben az évszakban ültetni is bele, ugyanis vannak olyan növények, amelyek ősszel is ugyanúgy helyet kaphatnak az ágyásban.

Ősszel sem kell üresen hagynunk a magaságyást!

A magaságyások előnye, hogy használatukkal jóval meghosszabbíthatjuk a vetési időszakot, hiszen vannak olyan télálló zöldségfélék, amelyek egy ilyen ágyásban a hidegebb hónapokban is megteremnek. A rukkola, a madársaláta, a petrezselyem, a fűszernövények vagy a hagymafélék például mind olyan növények, amelyek helyet kaphatnak ősszel vagy akár télen is egy emelt ágyásban. Az ősszel elültetett borsó, a sárgarépa, a sóska, a spenót, a mák, a metélőhagyma vagy a fokhagyma kiválóan fogja hasznosítani a tél folyamán gyűjtött csapadékot tavasz elején. Ezek a korán elvetett növények hamarabb is takaríthatók be: nagyjából két hetet nyerhetünk vele a tavasz folyamán, ha időben elvetjük és a tél folyamán gondosan nevelgetjük azokat.

Dekoratív magaságyás

Fedezze fel kínálatunkban a dekoratív magaságyásokat!

Menjen biztosra – avagy hogyan téliesíthető a magaságyás?

A magaságyás egy hagyományos ágyással szemben sokkal egyszerűbben téliesíthető méretéből és kompakt szerkezetéből adódóan. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a hideg évszakokban lefedjük a tetejét, így megvédhetjük növényeinket a fagyoktól és a szélsőséges időjárási viszonyoktól. Erre a célra tökéletes lehet a magaságyáshoz tervezett,  növekedést elősegítő keret tetővel, mely védelmet nyújthat a mínuszok ellen és nagy fényáteresztő képességének köszönhetően elősegítheti a gyors, egészséges növekedést.

Előre legyártott magaságyás, akár a teraszra is

Habár a magaságyás készítése házilag is lehetséges, ugyanakkor az előre legyártott típusok nagyban megkönnyítik a dolgát! Szerencsére már különböző formákban, méretekben, színekben és kialakításokban beszerezhetőek ezek a praktikus darabok. Egy előregyártott magaságyás megvásárlásával Önnek már csak a talajrétegezéssel és az ültetéssel kell törődnie, hiszen a szakértők által tervezett keret kényelmes és könnyen használható alapot ad. Nem beszélve arról, hogy ezeket a termékeket könnyedén elhelyezheti akár a teraszon is, így a hidegebb hónapokban védettebb helyen lehetnek. Gondosan termesztett növényei így nagyobb eséllyel maradnak épek szélsőségesebb időjárás idején is.

Urbán Balkonláda magaságyás

Urbán Balkonláda magaságyásunkban akár az erkélyén is nevelheti növényeit!

Szeretne még többet tudni arról, miben rejlik a magaságyás haszna? Nézzen bele korábbi cikkünkbe, melyben felsoroltunk a magaságyások legfontosabb előnyeit!

Látható tehát, hogy a magaságyás ősszel is rendkívül hasznos eszköz, melynek érdemes ott lennie a kertjében! Ha pedig kedvet kapott a növényültetéshez, a Suni Kft. weboldalán beszerezheti a legdekoratívabb magaságyásokat, de érdemes felfedezni a virágláda és kaspó kínálatunkat is! Használja ki az emelt ágyások előnyeit és hosszabbítsa meg a vetési időszakot!

Következő cikkünk:

6 tipp az őszi kert gondozásához