Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

MEGA BLASTER PRO madárelriasztó cserélhető chip-el, napelemmel 12 ha védelmére

1.242.000 Ft
Menny.:db
Gyártó cikkszám: MBP / 220 V
Elérhetőség: Rendelésre (2-4 hét)
Nem értékelt

Rendkívül erős Hanghatással 
működő, BIRD-X USA gyártmányú
MADÁRELRIASZTÓ KÉSZÜLÉK
szőlő- gyümölcs- illetve agro gazdaságok beli, valamint ipari- kommunális felhasználásra.
MEGA BLASTER PRO™

Hatékonysági terület: 12 hektár

Leírás és Paraméterek

Rendkívül erős Hanghatással
működő, BIRD-X USA gyártmányú
MADÁRELRIASZTÓ KÉSZÜLÉK
szőlő- gyümölcs- illetve agro gazdaságok beli, valamint ipari- kommunális felhasználásra.
MEGA BLASTER PRO™

Hatékonysági terület: 12 hektár

Hatásmechanizmusa:
A készülék-szett 20 db, mintegy 360 fokban működő hangsugárzót működtet. Az elriasztandó madarak fajtái szerint megválasztott „hanghatásokat generáló, cserélhető CHIP” -kártyával működik. Egy-egy CHIP-kártya – melynek mindegyikén nyolc madárelriasztó hang van - a kártevő madarakat fajspecifikus segélykérő, kínzó, valamint a ragadozó madarak kibírhatatlan hangkombinációval riasztja. A készülék nyolc szabályzó billentyűje lehetőséget kínál a napszakok, a riasztási időtartamok, illetve a támadó madárfajok specifikus elhárítására.
NEM TARTOZÉKAI:
== a 12 Volt / min. 100 Amper (ólom-savas) akkumulátor
== a szerelvényekkel szerelt tartó oszlop földbe süllyesztéséhez vagy fix tartó-talpas kialakításához szükséges termékek / eszközök, valamint
== a szélnyomás ellen szükséges merevítő-fixen tartó huzalok!
Hanghatás Erőssége

Az emberi fül számára közelről nehezen elviselhető 125 dB
A BIRDX Co. Chicago által gyártott 12 hektár területi hatókörű MEGA BLASTER PRO madár elriasztó készülék, részletes ÖSSZESZERELÉSI és HASZNÁLATI UTASÍTÁSA:
1.A termék bemutatása: a termék összetevői:
1.1. 20 db hangsugárzót tartalmazó „HANG-TORONY”,
1.2. egy 40 Watt teljesítményű „napelem-panel”,
1.3. a „vezérlő egység”,
1.4. egy db – az elriasztandó madarak szerint megválasztott -- CHIP-kártya,
1.5. a napelemhez kapcsolódó akkumulátor-tartó doboz (az akku nem tartozék!)
1.6. valamint kétszer 160 cm hosszú tartó oszlop, és a szerelvények rögzítéséhez szükséges 4 db „U” -alakú bilincs. (Lásd: a MATERIAL-LIST táblázatot) A MEAGA BLASTER PRO (továbbiakban: MBP-jelölésű) terméknek.

Figyelmeztetés:
a MEAGA BLASTER PRO készülék által kibocsátott madár-elriasztó hangok elérhetik a 125 decibel hangerősséget!!! ezért a készülék beüzemelésekor ill. működésének – későbbeikben leírásra kerülő – szabályozásakor HANG-ELLENI FÜLVÉDŐT kell alkalmazni!!!

2.Tájékoztatások – tanácsok a készülék használatba vétele előtt:
A madarak ragaszkodnak a már megszokott „élő-helyük” -höz, így nagyon következetesen végre kell hajtani a készülék hatékony működésére vonatkozó gyártóművi utasításokat! A madarak rendszerint olyan élő-helyet választanak, ahol megtalálják a táplálékaikat. Ha madarak már „birtokba vettek egy számukra alkalmas élő helyét” akkor a legtöbb esetben több hétre van szükség ( a készülék előírás-szerinti működtetésére, időnkénti átszabályozására) hogy az odatelepedett madarak elhagyják a védendő környezetet!

A legjobb elriasztó hatás érdekében: rendkívül fontos, hogy a készülék hatóköre kissé túlfedje a védendő területet (figyelembe véve a készülék hatását korlátozó geográfiai és növényzeti hatásokat is!) ! Ha ez nem történik meg akkor a (védelem nélküli területi határnál betörnek újra a madarak és méterről-méterre hatolva / megszokva az immár ártalmatlan környezetet) újra elfoglalhatják a régi előhelyüket.
A készüléket lehetőleg 2-3 héttel AZ ELŐTT KELL KIHELYEZNI, mielőtt a madarak visszatérnének a korábban már „belakott” helyre, vagy elfoglalnák a védendő területet!
A legtöbb madár először az élőhely széleitől „befelé terjeszkedve” veszi birtokba a területet. Ezért NAGYON FONTOS A VÉDENDŐ TERÜLET TÚLFEDÉSE a MBP készülékkel!
A legtöbb madár leginkább a magasabb fákon pihen-figyeli a környezetet. Ezért, ha a védendő területen van/nak ilyen fás terület/ek, akkor a „MBP-hangtornyát ezek és a védendő terület alakzatainak figyelembevételével, kell pozícionálni”, hogy az elriasztó hangeffektusok ezeken a helyeken is erőteljesen hassanak!
A MBP – készülék kihelyezése / pozicionálása akkor optimális, ha a „HANGTORONY” legalább 150 – 200 cm-el fölötte van a védendő területen lévő növényzet vagy tárgyak / építmények felett. A MBP készülék által kibocsátott hangok terjedését (pld.) magas fák lombozata gátolja, míg esetleges a területen lévő sima felületek (üveg, fólia, fém stb.) hatni engedi. Ezért fontos a készülék helyének (ill. a hatás-vizsgálat szerinti „át pozícionált) megválasztása.
A MBP készülék vezérlő egységét a napelem-tábla alatt kell elhelyezni, törekedve arra, hogy ne legyen kitéve erős napsütésnek. A napelem-táblát viszont déli irányban, a nap által jól besütött, árnyék mentes módon kell pozícionálni!
A MBP készülék akkor fejti ki legerősebb elriasztó hatását, ha a hangerő MAXIMUM-ra és a hatás pedig RÖVIDRE van beállítva. A hangerő nagyobb csökkentése és a hanghatás idejének hosszabbítása jelentősen csökkentheti a készülék hatékonyságát!
Ajánlott, ill. igen célszerű az MBP készülékhez két, akár három különféle CHIP-kártyát venni / használni – ezek időszakon kenti cseréjével – a készülék hatékonyságét növelni!
Az MBP (vagy más BIRDX madárelriasztó) készülék kihelyezését követően folyamatosan vizsgálni (naplózni!!!) kell a madárelriasztó hatást, és a tapasztaltak szerint változtatni a készülék helyét ill. a beállításokat!
A készülék szisztematikus ellenőrzésébe bele tartozik az akkumulátor állapotának az ellenőrzése is! El kell kerülni (pld. Tartósan kedvezőtlen időjárás miatt) az akkumulátor lemerülését, vagy más okból történő sérülését!
A madarak elriasztására szolgáló készülék/ek „technikai eszközök”, amelyek „synergia” -i kölcsönhatásban érik el a legjobb elriasztó hatást. A „synergia” érdekében a BIRDX készülékekkel együtt NAGYON AJÁNLOTT MADÁRELRI-ASZTÓ BALLON-ok, (a védendő területen lévő épületek esetén, MADÁRELRI-ASZTÓ TÜSKÉK), REFLEXIÓS SZALAGOK stb. alkalmazása. Előfordulhat/nak olyan természeti helyzetek amikor a madarak nem jut/hat/nak máshol eleséghez, csak a védeni kívánt területen, s ilyenkor a „túlélési ösztönük” meghaladja a félelmüket és a készülék/ek csak csökkent hatásfokkal, vagy kisebb területre korlátozódva tudják a funkciójukat érvényre juttatni!!!

3. A MBP készülék összeszerelése: Célszerű a készüléket NEM A KIHELYEZÉSI HELYSZÍNEN, hanem azt megelőzően egy arra alkalmas helyen összeszerelni!
3.1. a VEZÉRLŐ- Ellenőrző egység felszerelése a tartó oszlopra (Lásd: Figure 1.)
3.11. Helyezze „nyitó-ajtóval” lefelé a VEZÉRLŐ DOBOZT és a szállítási egységet képező 2 db BILINCSET HELYEZZE RÁ.
3.12. Csavarja ki-vegye le a 4 db Z-alakú bilincset, mert ezekre nincs szükség!

3.2. a NAPELEM-TÁBLA/PANEL felszerelése:
3.21. Illessze be a két db U-bilincset a napelemet tartó karon kialakított furatokba (Lásd: 2 Figure)
3.22. meg kell lazítani (de nem kicsavarni!!!) a Figure 2-ön szemléltetett helyeken lévő szorító-csavarokat.
3.23. helyezze a napelem-táblát „az üveglappal lefelé” egy sima felületre.
3.24. helyezze rá a napelem-tábla hátuljára a Figure 3A szerint felerősítő kart,
3.25. a helyesen felszerelt tartókar ide-oda mozgatható. Ellenőrizze, hogy mozgatás közben a kart felerősítő alkatrész fixen a helyén maradjon. (Figure 3B).

4. A MBP készülék helyének megválasztási szempontjai: A MBP készülék hatóköre (optimális terepviszonyok esetén) 190-200 méter sugarú kör.
A legtöbb madár először az élőhely-széleitől „befelé terjeszkedve” veszi birtokba a területet. Ezért NAGYON FONTOS A VÉDENDŐ TERÜLET TÚLFEDÉSE a MBP készülék – terepviszonyok által befolyásolt -- hanghatásaival!
Dombos – völgyes területen a készüléket a domb tetején célszerű elhelyezni (ha ez a hatókör középpontjába esik!).
Amennyiben a készüléket szélnek állandóan (rendszeresen) kitett helyen kell felszerelni akkor a készüléket (jobban a szél ellen) kell pozícionálni, hogy a szél magával vigye a hangot ne pedig „gátolja a terjedését”!
Amennyiben a védendő területen vannak fás területek, akkor a MBP-készüléket cca 90-100 méterre ehhez / ezekhez a területekhez kell felállítani és éjjel-nappali üzemmódban működtetni!
A MBP –készülék erős (Max 125 decibel) hangerővel működik, ezért tekintettel kell lenni a szomszédságban élő emberekre / családokra! Egyébként az erős hangok (nem kívánt irányokba történő) terjedését lokalizálni lehet „hanggátló panelek kihelyezésével”

5. A MBP készülék szerkezeti egységeinek a tartó-oszlopra történő felszerelése:

Figyelem: a készülékhez szükséges magas/hosszú tartó oszlop súlyos ezért veszély-forrrást képez!!! A szerelésnél körültekintően kell eljárni! SEM A GYÁRTÓ SEM A FORGALMAZÓ NEM VÁLLAL FELELŐSSÉGET A VIGYÁZATLANUL VAGY SZAKSZERÚTLENŰL TÖRTÉNŐ SZERELÉSBŐL EREDŐ BALESETÉRT!!!

5.1.) A KÉSZÜLÉK KIHELYEZÉSÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ MEGGONDOLÁSOK:
5.1/1. Általános esetekben a készülék tartó oszlopát célszerű 300 cm-re méretezni. Ezzel a hangsugárzók 2,5-3,0 méter magas sávban adják le az elriasztó hangokat. Ilyen telepítés célszerű repülőterek és szőlők ill. bokrokkal / bokor-szerű termést hozókkal tarkított árugazdasági területekké (úgymint kukorica, napraforgó, dinnye, stb) esetén.
5.1/2. A telepítési hely ill. a termések betakarításától függően a készüléket csak az év bizonyos időszakaiban kell okvetlenül működtetni, így a készülék élettartama (a zord időjárás elkerülhetősége miatt) több évvel hosszabbodik!

5.2.) Amennyiben a HANGTORNYOT 10 méter magasra, vagy még ettől is magasabbra kell pozícionálni akkor a következőket kell meggondolni:
5.2/1. A HANGTORNYOT és a NAPELEM-panelt egy cca. 160-200 cm hosszú tartárodra szerelni, amely rúdnak az alsó vége vagy menetes toldással (vagy a célszerűen csőből kialakított tartó oszlop legalább két helyen történő átfúrásával) hosszabbítható legyen.
5.2/2. Az így előkészített „hangsugárzóval és napelemmel szerelt” egységet, a szükséges méretű tartóoszloppal kiegészíteni, úgy, hogy a „kezelő egység” a talpazattól, cca. 150 cm magasságban kerülhessen felszerelésre!
5.2/3. A hat méternél hosszabb tartó rúddal történő MBP-készülék kihelyezés esetén, számítani kell a SZÉLERŐ-NYOMÁSRA-BEHATÁSRA!!! Ezért a nemcsak a készüléket tartó „talapzatot” kell erre figyelemmel megválasztani (pld. helyszínen öntött beton-tuskóval, vagy legalább 150 x 150 cm x 0,5-0,8 cm méretű vaslappal) hanem a készüléket 3 – 4 irányban lecövekelt oldaltartó huzalokkal is gondosan rögzíteni kell!!!
5.2/4. A hat métert maghaladó tartó-oszloppal szerelt készülék esetén a szélnyomás erős, de ez == azaz a tartó-oszlop esetleges „billegése” == nem zavarja a készülék megfelelő működését, hatékonyságát! (Visszautalunk a 4.pont-ban leírtakra, hogy: Amennyiben a készüléket szélnek állandóan (rendszeresen) kitett helyen kell felszerelni akkor a készüléket (jobban a szél ellen) kell pozícionálni, hogy a szél magával vigye a hangot ne pedig „gátolja a terjedését”!

6.) A készülék összeszerelésének – kihelyezésének metódusa:
Figyelmeztetés: általános eset/ek/ben a tartó oszlopnak cca. 300 – 350 cm hosszúnak kell lenni (beleértve a HANGTORONY méretét is!) Visszatérően felhívja a Gyártó a figyelmet arra, hogy a MBP – készülék kihelyezése / pozicionálása akkor optimális, ha a „HANGTORONY” legalább 150 – 200 cm-el fölötte van a védendő területen lévő növényzet vagy tárgyak / építmények felett. A MBP készülék által kibocsátott hangok terjedését (pld.) magas fák lombozata gátolja, míg esetleges a területen lévő sima felületek (üveg, fólia, fém, tó vízfelület stb) hatni engedi. Ezért fontos a készülék helyének (ill. a működtetés közbeni hatás-vizsgálati tapasztalat/ok szerinti „át pozícionált) megválasztása.
6.1. A tartó-oszlop talapzatának, talajra / terepszintre rögzítésének előkészítése: Mielőtt a készüléket tartó oszlopra/rudazatra felszerelésre kerülnének a „napelem és vezérlő fődarabok” körültekintően el kell készíteni (az 5.2.22. pontban leírtak szerint) tartó-talapzatot és a szélnyomás elleni „kábeles” rögzítési elemeket, annak érdekében, hogy a HANGTORNYOT és NAPELEM-táblát magában foglaló összeszerelt rudazatot bele tudjuk helyezni a talpazatba.
6.2 Legelőször a 20-hangszórós „HANGTORNYOT” kell „rátolni” összevezetni a 25-26 mm külső átmérőjű tartó csőre/csővel. (Lásd Figure 4A és Figure 4B) úgy, hogy az oszlopcső teljesen „ütközésig” betolásra kerüljön!!! A HANGTORONY alsó részén van 2 db rögzítő csavar, amelyeket szorosra húzva a tartó oszlopon megfelelően rögzíthető a HANGTORONY. Ezt követően a HANGTORNY-ból kivezetett kábelt be kell kötni a tartóoszlopra, a talapzattól cca. 150 cm-re felerősített vezérlő egységbe (ahol van hely az esetleges „többlet-kábel” elhelyezésére is).
6.3. A napelem-tábla/panel felszerelése a tartó oszlopra.
6.3.1 Illessze be a két db U-bilincset a napelemet tartó karon kialakított furatokba (Lásd: előzőek szerint a Figure 2-t) úgy, hogy a tartókar mozgatható maradjon! Miután felszerelte („az üveglappal lefelé” egy sima felületre helyezett) napelem tábla hátuljára a Figure 3A és 3B szerint felerősítő kart, illessze be az U-bilincseket (a tartó oszlop odafogásával) a tartó-konzol alacsonyabb végén lévő nyílásokba, majd rögzítse a panelt olyan pozícióban, hogy a napelem-tábla legalább 220-250 cm-re legyen a talajszinttől. (Lásd Figure 5A.)
6.3.2 A rögzítő bilincsek meglazítása után hajtsa fel a napelem-táblát a tartókonzol segítségével a HANGTORNY FELÉ és 45 fokos szögben rögzítse véglegesen (Lásd Figure 5 B)
6.3.3 A napelem-táblának okvetlenül DÉL-felé kell mutatnia és ne vetülhessön rá árnyék (akár növényzettől-akár műtárgyaktól), mert csak így lehetséges az akkumulátor megfelelő töltését biztosítani. (Lásd Figure 5B)
6.4. A VEZÉRLŐ EGYSÉG felszerelése a tartó oszlopra: (Lásd Figure 6)
6.4.1. A vezérlő egységet a napelem alatt ==olyan magasságban, hogy azt kezelni lehessen == kell felszerelni a tartó rúdra. Erre szolgál a készülék tartozékaként szállított „tartó konzol”.
6.4.2. Vezesse be a HANGTORONY-ból jövő kábelt (az erre, vízzáró módon) kialakított nyíláson át a dobozba. (Lásd Figure 6) és rögzítse a SPEAKERS feliratú .kapcsoló-aljzathoz.
6.4.3. Vezesse be a ( az erre, vízzáró módon) kialakított nyíláson át a dobozba a szürke színű, két-eres kábelt és rögzítse az erre szolgáló aljzatokhoz.
6.4.4. Ezután az akkuhoz vezető kábel PIROS eret erősítse a 12 Volt BATTERY „+” jellel jelölt aljzathoz, majd a FEKETE eret a „ - ” jellel jelölt aljzathoz
6.4.5 Figyelem: mielőtt összekötné ezt a PIROS-FEKETE kábelt az AKKUMULÁTOR pólusaival, GYŐZŐDJÖN MEG ARRÓL, HOGY A VEZÉRLŐ EGYSÉGEN LÉVŐ On/OFF kapcsoló (kikapcsolt = OFF) állásban legyen!!!
6.4.6 Ezután kösse rá az „akku-kábelt” a 12 Volt min 100 Watt akkumulátorra. (Figyelem: az akkumulátor NEM TARTOZÉKA a szállítási egységnek, azt a Felhasználónak kell beszereznie!!!). Először az akku-kábel PIROS eret erősítse az akkumulátor „+” –al jelölt pólusához, majd a FEKETE eret az akkumulátor „ - ” jellel jelölt pólusához!
6.4.7. Végezetül „rendezze el” a vezérlő dobozban rögzített kábeleket és a kábeleket bevezető nyíláson lévő szigetelő gyűrű deformitása nélkül zárja be a fedelet (biztosítva ezáltal azt, hogy a vezérlő egység vízmentes legyen és ne tudjanak bogarak bemászni az egységbe!)

6.5. A NAPELEM-TÁBLA / PANEL összekötése az akkumulátorral:(Lásd Figure 7)
6.5.1.Válassza le a NAPELEM-TÁBLA / PANEL hátuljára gyárilag szerelt / felerősített (a napelem és az akkumulátor, vagyis a MBP készülék megfelelő működését ellenőrző „SOLAR CONTROLLER” egységből kiinduló PIROS és FEKETE színű kábel-végeket és erősítse / rögzítse azokat az akkumulátorhoz! Először az akku-kábel PIROS eret erősítse az akkumulátor „+” –al jelölt pólusához, majd a FEKETE eret az akkumulátor „- ” jellel jelölt pólusához!

6.5.2. FIGYELEM: A Gyártó ismételten felhívja az üzemeltető figyelmét arra, hogy a MBP készülék, ill. a készülék tartozékait jelentő NAPELEM-TÁBLA / és „SOLAR CONTROLLER” megfelelő működéséhez u.n.: mély ciklusú 27. termék-csoportba tartozó, ÓLOM-SAV akkumulátor VAN ELŐÍRVA!!!Amennyiben u.n. „ZÖLD-GÉL „típusú akkumulátor kerülne használatra, akkor át kell szerelni a SOLÁR CONTROLLER egység == belső oldalán lévő == mély-ciklusú adaptert, az alkalmazott akkunak megfelelő szabályozó-töltő adapterre!!!
6.5.3. A SOLAR CONTOLLER által adott jelzések:
== piros fény azt jelzi, hogy a NAPEÉEM-hibásan van bekötve! Át kell szerelni a ékítéseket!
== a töltés-jelző fény kék színben világit: akkor a töltés megfelelő
== a töltés jelző zöld színben világit, akkor az akku teljesen fel van töltve! Részletes leírás az 1.sz. mellékletben!!!
Figyelmeztetés:
a MEAGA BLASTER PRO készülék által kibocsátott madár-elriasztó hangok elérhetik a 125 decibel hangerősséget!!! ezért a készülék beüzemelésekor ill. működésének – későbbeikben leírásra kerülő – szabályozásakor HANG-ELLENI FÜLVÉDŐT kell alkalmazni!!!

7. a Mega Blaster Pro készülék működtetése – beállítása:

A beállítások részletezése előtt a Gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy a madarak (elriasztó eszközökkel történő) elriasztása-távoltartása állandó és aktív ellenőrzést, az alkalmazott eszköz/ök rendszeres karban tartását igényli a madarak rendkívül intelligens és tanulékony állatok, így nemcsak létrehozni, hanem folyamatosan fenn kell tartani a számukra elviselhetetlen hang- és vagy ultrahang(adott esetekben fény-) hatásokkal történő elriasztó környezetet”! ennek érdekében a MEGA BLASTER PRO készüléket állandóan magas hangfrekvenciával és módszeres beállításokkal kell működtetni!
a Gyártó az alábbiak szerinti beállításokat javasolja, amikor egy MBP-készülék előszőr kerül kihelyezésre.
7.1. A HANGHATÁSOK beállítási lehetőségei és fontosságuk:
A MBP készülék – a Felhasználó által megnevezett kártevő madarakat elriasztó – CHIP-kártyával működik. Ezen a (cserélhető) CHIP-kártyán nyolc madárelriasztó hang van. A készülékkel eladott CHIP-kártyára felvett elriasztó hangok felsorolása a jelen Használati Utasítás mellékletét képezi, abban a sorrendben, ahogy a CHIP-kártyán angol nyelven van/nak megnevezve. A sorrend szerinti „kapcsolók első 3-4 billentyűje” az elriasztandó madár / madarak segélykérő hangját imitálja”. A többi 4-8 billentyű pedig az Őt/Őket „támadó ragadozó madarak süvöltését imitálja”. Ezért egyszerre kell működtetni legalább egy-egy segélykérő hangot és legalább két ragadozó madárhangot beállító billentyűt ON állásban!!! A készüléket ALAPHELYZET-ben úgy kell beállítani, hogy mind a nyolc „kapcsoló-billentyű” On (működő) állásban legyen!
A készülék működtetésének első idejében célszerű 5-8 naponta úgy váltogatni a hanghatásoknak megfelelő „billentyűket”, hogy a leginkább távoltartani kívánt madár segélykérő hangja MINDIG beMegjegyzés: a legcélszerűbb a működésre mindig a rövid (SHORT) beállítást alkalmazni! Ez a beállítás imitálja a legnagyobb veszélyt és távolítja el a leggyorsabban a nem kívánt madarakat! A működési

Természetesen a 24-órás működést kell választani, ha vannak éjjel is tanyázó madarak.
A Gyártó ajánlása szerint a készüléket folyamatosan „RANDOM OPERATION” (vagyis állandóan változó hanghatás-sorrend) beállítással kell üzemeltetni!

A hangerő beállítása:
A MBP készülék maximális hatóköre elérésére a hangerőt folyamatosan a MAGAS (HIGH) pozícióba kell állítani!

1.sz. melléklet: a NAPELEM-TÁBLA / Panel bemutatása:
A NAPELEM-TÁBLA / Panel teljesen időjárás álló kivitelben, fém kerettel, fém felerősítő tartó-karral és üveg-fedőlappal készült. A panel megfelel a vonatkozó környezetvédelmi előírásoknak és áram-leadása a 12 Volt-os akkumulátorhoz van passzítva. A csatolt „angol nyelvű termék-bemutató lap” -on lévő szövegek a HASZNÁLATI UTASÍTÁS megfelelő pontjaiban lefordításra, ismertetésre kerültek.
A napelem 12 Volt-áramot és ad le a „ZAMP” -solar márkanevű akku-töltő adapteren keresztül.
E dokumentumban is felhívva a Gyártó a figyelmet arra, hogy a MBP készülék, ill. a készülék tartozékait jelentő NAPELEM-TÁBLA / és „SOLAR CONTROLLER” megfelelő működéséhez u.n.: mély ciklusú, a 27. termék-csoportba tartozó, ÓLOM-SAV akkumulátor szükséges!
A készülék működését biztosító fődarabok (SOLAR PANEL, vezérlő egység és AKKU) összekapcsolását úgyszintén a HASZNÁLATI UTASÍTÁS részletezi.
A NAPELEM-PANEL KARBANTARTÁSA:
A napelem-panel/tábla nem igényel különleges karbantartást. Szükséges azonban időnként (az időjárás és helyi körülmények szerint) a napelem üveg-borításának letisztítása, lehetőleg igen enyhe kevés vízzel elegyített mosogató szerrel, majd puha ruhával tisztára törölten. El kell kerülni az érdes szivaccsal-anyaggal történő piszok letörlést, hogy az üveglap meg ne karcolódon, vagy elrepedjen. Az üveglap elrepedése estén a lapot, vagy (adott esetben) a napelem panelt ki kell cserélni!
Az üveglap tisztításán kívül, időről-időre ellenőrizni kell a készülék vezetékei fémes kapcsolódásait, adott esetben után húzni vagy/és korrózió elleni spray-el kezelni.
A napelem-tábla / panel legmegfelelőbb működését a beeső napsugár-hoz viszonyított 45 fokos szögben történő kihelyezés biztosítja. Ellenkező eset/ek/ben a táblázat szerinti (alacsonyabb) teljesítmény adódik.
Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Mások ezt vásárolták még mellé