Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Mi a teendő, ha elalgásodik a kerti tó?

Mi a teendő, ha elalgásodik a kerti tó?

Egy pompás kerti tó kialakítása mesés hangulatot kölcsönöz kertünknek. Szépségének és egészséges élővilágának fenntartásához viszont fontos megfelelő figyelmet fordítanunk a karbantartására. Bizonyára minden tulajdonos számára ismerős, és nagy bosszúságot okozó jelenség a kerti tó algásodása. Vajon milyen módszerekkel vehetjük fel a harcot az algásodás ellen? Mutatjuk mi a teendő a probléma gyors, és hatékony orvoslása érdekében!

Az algásodás folyamata

Köztudott, hogy a kerti tavak legnagyobb ellensége az alga. Ezen élőlények okozzák a víz zöld színét, mely amellett, hogy nem túl esztétikus látvány, minden esetben a biológiai egyensúly felborulását jelenti. Az algák megszüntetése rendkívül fontos feladat, hiszen ezek nem csak a tó összképét rontják, hanem mérgezőek lehetnek annak élővilágára.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az algák jótékony hatással is bírnak, ezáltal fontos, hogy ne pusztítsuk el őket teljesen. Ezen élőlények ugyanis oxigént termelnek a növények számára, valamint eltávolítják a felesleges tápanyagot. Tudnunk kell, hogy az algák elpusztulásukkor megbarnulnak, ebben az esetben el kell őket távolítani a tó vizéből, megakadályozva a bomlásnak induló tápanyagot a vízben. 

Az algák szaporodását számos tényező befolyásolhatja. Amennyiben sok hal van a tóban, az algák számának növekedését nagymértékben elősegítheti az ürülékük, és a feleslegesen megmaradt táp is. További kiváltó ok lehet a növények ültetéséhez használt humusz, vagy ásott föld, valamint az esővíz, amely a tetőről vagy a talajszintről kerülhet be a tó vizébe.

Kerti tó algásodás ellen

Az őszi lombhullás során fontos fokozott figyelmet fordítani a kerti tó vizének tisztán tartására, a lehulló falevelek ugyanis a vízbe érkezve hamar bomlásnak indulnak, ezzel hozzájárulva az algák szaporodásához. Algásodást okozhatnak továbbá a foszfor tartalmú, kerti tóba telepített kövek, és a nem megfelelő gépészet is: a szivattyú túl erős működése éppen olyan nagy probléma, mint az alulműködés.

Algásodás elleni szerek

Algamentesítő granulátum

Az algamentesítő granulátum egy természetes anyag, amely kizárólag olyan biológiai összetevőkből áll, mint az élő organizmusok, az enzimek, és a nyomelemek. Termékünk hatásosan és hosszan tartóan védi meg a kerti tó vizét az algásodástól, alkalmazása pedig roppant egyszerű. A granulátumot egyenletesen kell a tó vizébe szórni, mely a tó fenekére süllyedve fejti ki hatását. Fontos, hogy a tó vizének megfelelő mennyiségű algamentesítőt juttassunk az állóvízbe. Valamint használat előtt rövid időn belül kerüljük a klór-, réz-, illetve egyéb mikroorganizmusokra káros adalékokkal való kezelést.

Algamentesítő granulátum

Ismerje meg algamentesítőnket, mely 90 napos adagban 10.000 L tóvízhez elegendő!

Algamentesítő UV-C szűrő

Az algamentesítő UV-C szűrő megfelelő és hosszútávú megoldást kínál algásodás ellen, és egyéb baktériumok kiszűrésére. Használat előtt az UV-C szűrőt vízszűrővel, és szivattyúval kell összekapcsolni, ezzel biztosítva a tökéletes működést. A készülék az UV-C lámpa segítségével megöli az algákat, a szűrő segítségével pedig megszűrt víz kerül vissza a tóba.

Kerti tó karbantartásához szükséges eszközök

Vannak olyan eszközök, amelyek nélkülözhetetlen kellékei a kerti tó gondozásának. A kerti tó karbantartása során kiemelt figyelmet kell fordítanunk a megfelelő termékek beszerzésére. 

A kerti tó tisztító háló hosszú, bambusz nyelének segítségével könnyedén elérhetőek a tó belsejében található úszkáló szennyeződések, falevelek vagy más, oda nem illő tárgyak.

A megfelelő ápolás érdekében egy kerti tó tisztító lapátot is érdemes vásárolnunk. Az eszköz ugyanis lehetővé teszi a tó alján leülepedett szennyeződések egyszerű tisztítását. A vízinövények gondozása emellett elképzelhetetlen a vízinövény ültető tasak nélkül! Ezek az eszközök ugyanis megnehezítik az elburjánzásokat, meggátolva a föld kimosódását a tó vizébe.

Nézzen körül weboldalunkon, hiszen nálunk minden terméket megtalál, amelyre szüksége lehet a kerti tó karbantartása és algamentesítése során. Gondoskodjon Ön is kerti tava szépségéről és tisztán tartásáról!

Következő cikkünk: 

Professzionális kiegészítők esővízgyűjtő tartályokhoz

Tartalomhoz tartozó címkék: algamentesítő kertitó