Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Miért és hogyan gyűjtsük az esővizet?

Miért és hogyan gyűjtsük az esővizet?
A víz minden élőlény számára értékes elem bolygónkon. Az emberi vízfogyasztás nagy mértékben növekszik, miközben a rendelkezésre álló források csökkennek. Ebből kifolyólag elengedhetetlen az édesvíz használatának optimalizálása és kiváltása.

Az emberi felhasználásra alkalmas édesvíz a Föld összes vízkészletének mindössze 1%-át teszi ki, de ha figyelembe vesszük, hogy az édesvíz mennyiségének jelentős része (kb. 80%-a) a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5 %-a. Sokat tehetünk tehát a saját és gyermekeink, unokáink jövőjéért, amennyiben tudatosan gazdálkodni kezdünk vele, például esővízgyűjtés és felhasználás formájában.

Miért gyűjtsük az esővizet?

A háztartásokban felhasznált víznek minimális hányadát fordítjuk főzésre, ivásra, szemben a takarításra, öntözésre vagy higiéniára használt mennyiséggel. A vízfogyasztás átlagosan 40%-a pótolható lehetne esővízzel. Egy esővízgyűjtő rendszer alkalmazásával tehát a környezetünk védelme mellett az éves vízszámla és csatornadíj 40-50%-os csökkenése is várható. Tehát az esővíz újrahasznosításával sokat tehetünk a környezetünkért és a pénztárcánkat is megkímélhetjük.

Esővízgyűjtés, földbe építhető szűrőakna
Ismerje meg földbe építhető szűrőaknánkat!

Milyen felhasználásra alkalmazható az esővíz?

Az összegyűjtött esővizet különféle célokra használhatjuk, otthonunkban és a kertben egyaránt. Az esővíz a növények öntözése mellett autómosásra és háztartási célokra (WC-öblítés, ruha mosás, autómosás, takarítás) is alkalmazható. Vízszükségletünk a felhasználástól függően változhat. 

A kertünk ápolásához / vízigényének kiszolgálásához például elegendő lehet egy felszíni esővízgyűjtő tartály is.  A kapacitásuk típustól függően a pár száz literestől az 2600 literes űrtartalomig terjed. Még ha a kerti öntözés a napi vízfogyasztásnak csak körülbelül 6%-át is teszi ki, ez az egyik legegyszerűbb módja az esővíz felhasználásának. Ha az egész kertet vezetékes vízzel locsoljuk, az a hatalmas mennyiségű vízfelhasználás mellett jelentős költséggel is jár, nem beszélve az aszályos időszakokról mikor akár vízkorlátozást is bevezethetnek egyes területeken. Megéri?

  • 17 liter/m² víz a kert öntözéséhez,

  • 40-60 liter víz a mosógép működtetéséhez,

  • 11 liter víz a WC öblítéséhez,

  • 190 liter víz szükséges az autó mosásához.

Ezen költségek könnyen redukálhatók az esővízgyűjtés céljából beüzemelt esővízgyűjtő tartályokkal.

Az esővízgyűjtés folyamata

Az esővíz gyűjtésének legegyszerűbb és legelterjedtebb módja, amikor egy ereszcsatornához csatlakoztatott tartályban gyűjtjük és tároljuk a vizet. Általánosságban elmondható, hogy az esővízgyűjtők kapacitása típustól (föld feletti vagy föld alá süllyeszthető) függően 200 és 10 000 liter között változhat. 

Felszíni esővízgyűjtők széles választéka áll rendelkezésünkre, a felhasználási igénytől és a vásárló igényétől függően eltérő térfogattal. A megvásárolt vízgyűjtőt a ház mellett, árnyékos, hűvös helyen érdemes elhelyezni, ezáltal minimalizálhatjuk a víz algásodását. A tartályt mindig szűrővel ajánlatos hozzákötni az ereszcsatornához, ezáltal szűrt víz kerül bele, valamint a túlfolyás is megoldott, hiszen az ereszcsatorna szűrők egyik fontos funkciója a tartály túlfolyásának biztosítása. Ha megtelik a tartály, az esővíz szűrő/esővíz lopó egyszerűen lezár, a felesleges víz pedig tovább folyik a csatornán.

Amennyiben nagyobb mennyiségű víz összegyűjtése és felhasználása a cél, úgy tanácsos föld alatti rendszer/ek/ben gondolkodni. Mielőtt belevágunk a föld alatti rendszerek telepítésébe, érdemes átgondolni, hogy a kerti öntözéshez vagy azon túl a mosáshoz, WC öblítéshez is az értékes csapadékvizet szeretnénk felhasználni. Döntésünktől függően rendelkezésre állnak a piacon kerti és házi rendszerek is.   A szóban forgó tartályok földfelszín alatti esővízgyűjtésre lettek kifejlesztve, akár 10 000 liter űrtartalmúak, szivattyúval, illetve további szükséges kiegészítőkkel vannak felszerelve, amely kiegészítők segítségével történik a víz kinyerése, és/vagy kijuttatása a felhasználás helyére. A föld alatti esővízgyűjtők a rendelkezésre álló telepítési útmutatók iránymutatását követve könnyedén telepíthetők, valamint hosszabb távon mindenképpen megtérülő beruházást jelent. A csapadék föld alatti tárolása más szempontból is előnyös: sokkal tovább képes elállni az esővíz a tartályban, mivel a felszín alatt állandó hőmérséklet és UV védelem is biztosított. 

 

Következő cikkünk:

A finoman szűrt esővíz titka