Miért is esik az eső?
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

Miért is esik az eső?

Miért is esik az eső?

Bár az eső mindannyiunk számára egy megszokott jelenség, melynek a talaj, a növények, és a termések szempontjából nagy haszna van, sokan viszont nincsenek vele tisztában, miért is esik. Cikkünkben a csapadék kialakulását és fajtáit, valamint hatékony felhasználásának lehetőségeit ismertetjük. Mutatjuk, pontosan miért esik az eső, illetve hogyan érdemes hasznosítani!

Miért esik az eső?

Ahogyan azt mind tudjuk és tapasztaljuk, az esőzés gyakorisága és az időjárási viszonyok változása nagymértékben függ attól, hol is vagyunk. A földrajzi fekvésekből kifolyólag léteznek olyan éghajlati övek, ahol nagyobb csapadékmennyiségre kell számítani. Emellett a tengerszint feletti magasság is befolyásolhatja az esőzést.

Az eső a csapadéknak egy olyan formája, amely vízcseppek formájában, folyékony halmazállapotban hullik a Föld felszínére. Az eső a kondenzációs folyamat következtében jön létre, amely a levegő túltelítettségének köszönhető. Ahogy a felhők emelkednek, a vízkiválás folytatódik, a cseppek pedig növekszenek. Mivel a felhajtóerő egy bizonyos nagyságot elérve már nem egyenlíti ki a Föld vonzását, a cseppek lehullásával eső keletkezik. Annak ellenére, hogy a felhőszakadás sokszor bosszúságot okozhat az embereknek, az eső rendkívül fontos szerepet játszik a víz körforgásában. A körforgás során az állóvizek (tengerek, tavak) párolgásnak indulnak, mely folyadék a felhőkbe tömörül, eső formájában visszakerül a felszínre, majd a patakok és a folyók segítenek visszajuttatni a kiindulási helyére.

Az eső típusai

Az esőnek több típusát különíthetjük el, melyek a kicsapódó vízcseppek méretének és alakjának függvényében jönnek létre. Beszélhetünk szitálásról, melynek során a csapadék gyenge, és nagyon kicsi, egyenletesen lehulló cseppek jellemzik. Záporok során nagy vízcseppekre kell számítani, melyek rövid idő alatt, de annál hevesebben esnek. Jégeső és hópelyhek abban az esetben jönnek létre, ha a felhők fölötti hőmérséklet nagyon alacsony, ám előfordulhat, hogy ezek a földi melegebb hőmérséklet hatására folyékony formában landolnak.

Az esővíz hasznosítása

Bár az esővíz hasznosításának különböző módszerei egyre elterjedtebbek a kerttulajdonosok körében, sokan még mindig nem tudják, mennyi pénzt spórolhatnak az esővíz felhasználásával, miközben környezettudatosan cselekszenek.

Az esővízgyűjtés az a módszer, melyet minden kertben érdemes alkalmazni, hiszen egy ereszcsatorna ejtőcsövéhez csatlakoztatott tartály segítségével könnyen összegyűjthetjük a lezúduló csapadékot, majd különböző területeken felhasználhatjuk azt.

Az esővízszűrő segítségével megtisztított víz tökéletesen alkalmas autómosásra, takarításra, WC-öblítésre, és locsolásra. Az esővízgyűjtés környezettudatos cselekedet, mivel segítségével kevesebb vizet fogyaszthatunk, ezzel csökkentve bolygónk erőforrásának terhelését. Ezen kívül a pozitív változás a vízszámlánkon is érzékelhető lesz.

Mindemellett az esővízgyűjtő tartállyal megakadályozhatjuk, hogy a lezúduló csapadék az épületek alá folyva károkat okozzon. Nem utolsó sorban pedig a lágy esővízzel való öntözés sokkal kedvezőbb feltételt biztosít növényeink számára, mint a kemény csapvíz: gyors növekedésük és egészséges fejlődésük hamar szemmel látható lesz.

Esővízgyűjtő tartály

Egyszerű megoldást keres az esővízgyűjtéshez? Tekintse meg könnyen beszerelhető esővízgyűjtő tartályunkat!

Az esővíz felhasználásának másik módja az esővíz szikkasztó blokk telepítésében rejlik. A szikkasztás lényege, hogy a lehulló csapadék egy föld alá épített tárolórendszerbe kerül, majd onnan fokozatosan szivárog be a talaj rétegeibe.  A berendezés megakadályozza, hogy a felgyülemlett esővíz károkat okozzon a felszínen, miközben egyenletesen látja el a talajt a szükséges vízzel.

Esővíz szikkasztó blokk

Ismerje meg esővíz szikkasztó blokkunkat!

Akármely esővízgyűjtési vagy esővíz elvezetési módszer mellett dönt, egy biztos: környezete és pénztárcája is meg fogják hálálni döntését!

Olvassa el korábbi cikkeinket, ha belekezdene az esővízgyűjtésbe és esővíz szikkasztásba, de nincs tisztában az esővíz elvezetés szabályaival, vagy az esővízgyűjtésről tájékozódna bővebben!

Következő cikkünk: 

A kültéri vízelvezetés titkai