Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Milyen esővízgyűjtő tartályt válasszak?

Milyen esővízgyűjtő tartályt válasszak?

Az esővízgyűjtés napjainkban egyre nagyobb teret hódít világszerte. Hazánk éghajlata tudná fedezni a legtöbb, kertünkben termesztett zöldség- és gyümölcsfajta vízigényét. Ez viszont a csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt nehéz feladat, hiszen növényeinknek a tavaszi-nyári időszakban egyenletes időközönként lenne szükségük az öntözésre. A problémára ideális megoldásként szolgál, ha a csapadékos időszakokban összegyűjtjük az esővizet, és szárazság idején felhasználjuk azt növényeink öntözésére!

Ön is eldöntötte, hogy belekezd az esővízgyűjtésbe? Amennyiben bizonytalan benne, hogy milyen méretű vagy típusú esővízgyűjtő tartályra van szüksége, olvassa el cikkünket, és ismerje meg az ilyenkor átgondolandó szempontokat!

Mennyi esővizet gyűjthetek össze?

Először számítsa ki a tető „lapos területét”, amely általában megegyezik az alatta lévő ház alapterületével, majd szorozza meg a csapadék átlagos mennyiségével. A következőkben vonjon le 20%-ot a párolgásért, a túlcsordulás pedig megadja a szükséges értéket. Különböző tanulmányok alapján egy 100 nm-es háztetőről éves szinten mintegy 50-60 m3 esővizet lehet összegyűjteni. 

Mire lehet felhasználni az esővizet? 

Az összegyűjtött csapadékvíz számos célra felhasználható a háztartásunkban és a kertünkben. Átlagosan 35-60%-nyi vezetékes víz spórolható meg a csapadékvíz újrahasznosításával.

Az esővíz tipikus háztartási felhasználásai:

  • Kerti öntözés

  • WC öblítése

  • Autómosás

  • Mosógéphez való felhasználás 

Legfontosabb tudnivalók az esővízgyűjtő tartályokról

Az esővízgyűjtő tartályok szerves részét képezik minden esővízgyűjtő rendszernek. Ha esővízgyűjtő tartályt vagy tartályokat szeretne otthonába, két nagy kategória közül választhat: a felszíni esővízgyűjtő tartály vagy a földalatti esővízgyűjtő tartály között.

Cristall esővízgyűjtő tartály

Tekintse meg a 2650 literes Cristall esővízgyűjtő tartályt!

Ahogy a nevük is sugallja, a felszíni esővízgyűjtő tartályokat a föld felszínén helyezik el, akár az otthona mellett, vagy távolabb a telken, de minden esetben fontos, hogy az ereszcsatorna ejtőcsövéhez közel helyezkedjenek el. A földalatti esővízgyűjtő tartályokat pedig a föld felszíne alá telepítik. A telepítés helyszínét minden esetben a telepítési útmutatóban foglaltak betartásával kell kiválasztani. 

A kétféle típus közötti választás számos tényezőtől függ. Az alábbiakban megvizsgáljuk a kulcsfontosságú különbségeket, valamint azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a választást.

A felszíni esővízgyűjtő tartályok

A felszíni esővízgyűjtő tartályok telepítése meglehetősen gyors és egyszerű, különösen azért, mert nem szükséges helyet kiásni nekik. Ezen megoldás viszonylag alacsony költségű lehetőséget kínál az esővíz tárolására. A föld feletti tartályok könnyen ellenőrizhetők esetleges sérülések esetén.

esővízgyűjtő tartály design

Ismerje meg fali esővízgyűjtő tartályunkat!

Funkcionalitás vagy a design? Akár mindkettő!

Válogathat egyszerű, klasszikus formákkal kivitelezett felszíni esővízgyűjtők között: a kerek és szögletes esővízgyűjtő tartályok különféle színben megfelelő kiegészítői lesznek kertjének. A dekoratív felszíni esővízgyűjtő tartályok rengeteg féle színben, kivitelben és formában elérhetőek: például az amfora tartály a régi görög váza pontos mása, amely a műanyag nyújtotta előnyökkel rendelkezik; de emellett fahordó mintára készült esővízgyűjtőket is talál a Suni Kft. kínálatában, amelyek megtévesztésig hasonlítanak az eredeti faanyagra. Végül pedig a  kő burkolatra hasonlító tartályokat is érdemes megnéznie - a Rocky, Mauer és Slim tartályok ugyanis bizonyára elnyerik tetszését. Mindig javasolt esővízszűrőt vásárolni a tartály mellé, amivel biztosítja a megfelelő vízminőséget és egyszerű összekötést nyújt az esővízgyűjtő és az ereszcsatorna között.

Földalatti esővízgyűjtő tartályok

Földalatti esővízgyűjtésre jellemzően 1000 l feletti űrtartalommal rendelkező tartályokat használnak. A földalatti tartályok megerősített polietilénből (műanyagból) készülnek, melyek kiváló stabilitással rendelkeznek, sőt, némelyik tartály még a talajvízzel is megbirkózik. A földalatti esővízgyűjtő tartályok legnagyobb előnye a helytakarékosság. Olyan kisebb területekre is beépíthetők, ahol a felszínen nincs elegendő hely tartály felállítására. Sokan a földalatti esővízgyűjtő tartályokat részesítik előnyben, hiszen ezek nem befolyásolják az ingatlan esztétikáját.

Telepítésük egyszerű, komolyabb szakértelmet nem igényelnek, ráadásul kiválóak egy hosszabb, szárazabb nyári időszak átvészelésére. Segítségükkel ugyanis a felgyülemlett és összegyűjtött esővizet bármikor felhasználhatjuk. Spórolás szempontjából is kiváló választás, hiszen éves szinten nagyobb összegeket takaríthatunk meg egy ilyen rendszer telepítésével, ezzel jócskán csökkentve a vízszámlánkat. 

A megfelelő esővízgyűjtő tartályok az Ön számára

A felszíni, vagy a földalatti esővízgyűjtő tartály kiválasztását nagymértékben meghatározza a költségvetés és a rendelkezésre álló hely. Bárhogyan is dönt, ne felejtse el kiegészíteni a kiválasztott tartályokat a megfelelő berendezésekkel és eljárásokkal, hogy az esővízgyűjtő rendszere tiszta és elegendő mennyiségű esővizet biztosítson Önnek.

Ismerje meg a Suni Kft. nagyszerű termékkínálatát, amely tartalmazza a legfontosabb eszközöket a szakszerű csapadékvíz felhasználáshoz. Fedezze fel a webáruházunkban található esővízgyűjtő tartályokat, valamint szűrő- és szikkasztó rendszereket!

 

Következő cikkünk:

2023 legnagyobb trendjei a kertgondozásban és a kert kialakításában

Tartalomhoz tartozó címkék: esővízgyűjtés esővízgyűjtő