Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Milyen otthoni teendőkre lehet felhasználni az esővizet?

Milyen otthoni teendőkre lehet felhasználni az esővizet?

Az esővíz kincs, ne hagyjuk elfolyni! A tudatos vízgazdálkodás egyik leghatékonyabb módja az esővízgyűjtés. Habár maga a vízgyűjtés az emberiség egyik legősibb gyakorlata, mégis elmondható, hogy még nem kap akkora hangsúlyt Európában az egyéb újrafelhasználási törekvések mellett. Pedig az esővíz felhasználásával akár a tiszta vízre költött rezsink felét is megspórolhatjuk, ami nem csak környezetünknek, de pénztárcánknak is szembetűnő változást hozhat. 

Locsolásra, WC-öblítésre, és mosásra körülbelül 65-70 liter vizet használunk naponta, amely mennyiség sok esetben begyűjtött és hasznosított esővízzel fedezhető lenne. Összegyűjtöttük, hogy milyen otthoni teendőkre használható fel a csapadékvíz, hogy Ön is tudatosabb vízfogyasztó lehessen!

Ezekre a teendőkre tökéletes megoldást nyújt az esővíz!

Számos olyan ház körüli tevékenység van, amire remekül felhasználható az összegyűjtött esővíz a vezetékes víz helyett, a felhasználáshoz megfelelő módon kezelve. Lássuk, melyek azok a otthoni tennivalók, amiket egyszerűen válthatunk ki az esővízzel!

Esővíz használata otthoni teendőkre

  • Kerti locsolás

Főként a melegebb hónapokban használhatunk el sok vizet a locsolással. Ilyenkor a növényeknek is nagyobb a vízigényük, nem beszélve arról, hogy ha rossz időpontban öntözünk, a víz nagy része el is párolog. Az locsoláshoz tökéletes vízforrás a csapadékvíz, hiszen a növényeknek élettanilag is sokkal előnyösebb, ha a kemény ivóvíz helyett a lágyabb csapadékvíz jut vissza hozzájuk. 

  • Takarítás/ autómosás

Legyen szó felmosásról, autómosásról vagy az ablakok takarításáról, a megtisztított esővíz sokféle ház körüli munkára megfelelő. Sokan akár mosogatáshoz is felhasználják azt, hiszen már olyan hatékonyan működő szűrő berendezések érhetőek el a piacon, amelyek lehetővé teszik az esővíz optimális tisztítását. 

  • WC-öblítés

Ha jobban belegondolunk, igazi luxus, hogy a WC-t is ivóvíz tisztaságú vízzel öblítjük. A WC-öblítések esővízzel való kiváltásával rengeteget spórolhatunk, hiszen nagyjából a vízfelhasználás harmadát a mellékhelyiségben pazaroljuk el. Nem csak az esővíz, de akár a kútvíz vagy a szürkevíz felhasználása is megfelelő lehet a vezetékes víz kiváltására.

  • Mosás

A mosás kifejezetten egy olyan tevékenység, amihez előnyösebb lenne a csapadékvíz használata. Ennek oka, hogy a vezetékes víz jóval keményebb, mosógépeink védelme érdekében pedig érdemes lenne lágy vizet használni. 

Esővízgyűjtés professzionálisan, esővízgyűjtő berendezésekkel!

Egyre több háztartásban jelennek meg az esővízgyűjtők valamilyen formában. Az udvarra kihelyezett hordók, vödrök azonban csak rövidtávon segítik a víz újrahasznosítását. A professzionális esővízgyűjtés és annak felhasználása egy minőségi esővízgyűjtő tartállyal és szűrő berendezéssel kezdődik, hiszen az erre a célra kifejlesztett termékek nem csak összegyűjtik a csapadékot, de lehetővé teszik annak megfelelő tárolását, tisztítását és hatékony felhasználását is. 

Esővízgyűjtő tartály csomag

Lanzerote 300 literes esővízgyűjtő tartály csomag, az egyszerű kivitelezésért!

A legjobb, ha a csapadékvíz gyűjtéséhez szükséges kiegészítőket egy csomagban szerezzük be, így praktikusan és egyszerűen alakíthatjuk ki otthonunkban a saját esővízgyűjtő rendszerünket. A tartályok beszerzése csomagban ráadásul sokkal költséghatékonyabb, és így biztosak lehetünk abban, hogy minden szükséges tartozékot megvásároltunk ami a felszíni esővízgyüjtő optimális működéséhez szükséges. A SUNI Kft. kínálatában többféle esővízgyűjtő tartály csomag közül is válogathat, így eldöntheti, hogy melyik méret, forma illik legjobban az Ön stílusához.

 

Következő cikkünk:

Minőségi kártevőriasztók egy helyen