Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Mit jelent az esővíz szikkasztás?

Mit jelent az esővíz szikkasztás?
Az esővíz-elvezetés a vízgazdálkodás fontos része, amelynek az egyik legkorszerűbb módja az esővíz szikkasztása. Az esővíz szikkasztás a csapadékvíz összegyűjtését, valamint annak a föld alatt történő elszivárogtatását jelenti. De vajon miért van szükség az esővíz szikkasztására és hogyan érdemes nekikezdeni? Cikkünkben választ adunk a kérdésekre!

Miért fontos az esővíz szikkasztása?

Az intenzív esőzéseknél a talaj nem képes elég gyorsan magába szívni a nedvességet, így olyan módszerekhez kell folyamodnunk, amely a hirtelen nagy mennyiségű víz talajba szivárgását lassítja, kiegyenlíti. Az esővíz szikkasztó pontosan ezen az elven működik, ugyanis a lehulló csapadék egy tároló rendszerbe kerül, majd onnan fokozatosan szivároghat be a talaj rétegeibe. A jól kialakított csapadékvíz szikkasztóknál a felesleges vízmennyiség felfelé, lefelé vagy oldal irányba távozik a talajba. Ezek a földbe épített rendszerek megakadályozzák, hogy a víz megálljon a felszínen és károkat okozzon. Az esővíz megfelelő elvezetésével nem csak elkerülhetjük a károkat, de hozzájárulunk az értékes esővíz optimális felhasználásához, így megakadályozva annak pazarlását! 

Szikkasztás csomag

Fedezze fel a 150 m2-es tetőfelületű esővíz elszikkasztás csomagot!

Hogyan érdemes csapadékvíz szikkasztó rendszereket kiépíteni?

A kifejezetten erre a célra kiépített rendszereket a föld alá szükséges telepíteni előre meghatározott módon és technológia szerint. A folyamat fontos része az esővíz megfelelő szűrése, valamint a rendszer védelme, amit különféle speciális szűrő berendezésekkel és magas minőségű geotextília alkalmazásával támogathatunk. A szikkasztó rendszerek tervezésénél és kiépítésénél figyelembe kell venni a tetőfelület nagyságát, a lehulló csapadékvíz mennyiségét, valamint a talaj minőségét annak érdekében, hogy a kiépített szikkasztó működése a lehető leghatékonyabb legyen. A csapadékvíz elvezetés esetén a talajmélység is fontos tényező, ezért annak pontos meghatározását is a megfelelő módon kell kalkulálni a szikkasztórendszer telepítése során. Általánosságban megállapítható, hogy egy szikkasztó elem 300 liter víz befogadására alkalmas, az egységek pedig a kapacitásigénynek megfelelően egymással összekapcsolhatók.

Az esővíz elvezetése többféle szikkasztó elem segítségével működhet. A Suni Kft kínálatában fellelhető esővíz szikkasztó berendezések között vannak hagyományos esővíz szikkasztó blokkok, esővíz szikkasztó alagút elemek, valamint különféle szikkasztó csomagok is. A választékban megtalálható EcoBloc Light és EcoBloc Ispect Flex rendszerek kifejezetten kényelmes és korszerű alternatívát kínálnak a szakszerű, otthoni rendszer kiépítéséhez.

Szikkasztó alagút

Ismerje meg a 300 literes szikkasztó alagútat! 

Az esővíz szikkasztás szabályai  

Az esővíz szikkasztó rendszer megtervezése előtt nem szabad elmennünk annak törvényi szabályozása mellett sem. Az esővíz elvezetésének szabályait a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről határozza meg. 

A rendelet előírja, hogy a telkek és területek csapadékvíz-elvezető rendszerét úgy kell megtervezni, hogy a víz ne okozzon kárt a terepen, az építményekben és az épületekben – vagyis ne mossa ki a talajt, ne áztassa el a területet és ne okozzon korróziót a szomszédos telkeken és építményeken, valamint a közterületeken. A jogszabály emellett azt is szabályozza, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszert úgy kell kialakítani, hogy az esővíz ne akadályozza az épületek és területek megfelelő használatát. Az esővíz-elvezetés szabályait részletesen az OTÉK 47. §-a tartalmazza. Ez a paragrafus kimondja, hogy a csapadékvíz a telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti. 

Az esővíz szabályozó és szikkasztó rendszereket tehát a fentebb említett keretek között szükséges kialakítani!

Szerezze be a legkorszerűbb csapadékvíz szikkasztó berendezéseket a Suni Kft. oldaláról, és óvja meg a kertjét a heves esőzések okozta károktól! 

 

Következő cikkünk:

A kerti tavak szigetelése geotextíliával

 

Tartalomhoz tartozó címkék: esővízgyűjtés