Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

Mit tegyünk a kullancsok ellen?

Mit tegyünk a kullancsok ellen?

A kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, köztük a közismert Lyme kórt hordozzák, mely egyes esetekben halálos kimenetelű lehet. Ezek a kártevők ugyanakkor háziállataink számára is veszélyforrást jelentenek, így mindenképpen fontos, hogy a nyári időszakban megfelelően védekezzünk ellenük. Ennek érdekében cikkünkben néhány hatékony módszert és riasztó eszközt hoztunk Önnek a kullancsok ellen!

Ön tudta? Manapság mintegy 20-féle kullancsfaj található Magyarországon, melyek közül a legnagyobb veszéllyel a közönséges kullancs bír. Hazánkban főként három megye számít a leginkább veszélyeztetettnek a kullancsok szempontjából: Vas, Zala és Somogy megye.

Kullancsok ellen: ezek a legjobb módszerek

Viseljünk megfelelő ruházatot! Első lépésként ha a természetben tartózkodunk, viseljünk hosszú ujjú inget vagy pólót, illetve hosszú szárú nadrágot. Akár érdemes lehet betűrni a nadrágunk szárát is a zokniba. Így megelőzhetjük, hogy hozzáférhessenek bőrünkhöz és megcsípjenek.

Használjunk különféle illóolajokat! Az eukaliptusz, levendula, valamint citromfű és rozmaring illata is taszítja a kullancsokat. Érdemes ezekből a növényekből készült illóolajokat beszerezni, majd pár cseppet összekeverni vízzel. Ebből permetezhetünk ruháinkra és bőrünkre is!

Kullancsok elleni védekezés

Készüljünk fel kullancsriasztóval! Ha előre tudjuk, hogy túrázni, piknikezni, táborozni készülünk, legyen nálunk riasztó spray, amivel befújhatjuk a szabad bőrfelületeket. Keressük a boltok polcain a kifejezetten kullancsok ellen kifejlesztett készítményeket. Ezen kívül érdemes tudni, hogy  manapság már kullancs elleni karkötők is léteznek!

Tartsuk rendben a kertet! Nem feledkezhetünk meg a kertünkről sem: hasznos lehet, ha minél kedvezőtlenebbé tesszük udvarunkat az élősködők számára. A tévhitekkel ellentétben, elsősorban nem a fáról esnek le a kullancsok, hanem sokkal gyakrabban bújnak meg a magas fűben. Éppen ezért rendszeresen nyírjuk és tartsuk röviden a füvet, így kevésbé telepednek meg benne. Emellett rendszeresen távolítsuk el az elhullott leveleket és szemetet is az udvarról.

Vizsgáljuk át magunkat és háziállatainkat! Még idejében kiszűrhetjük a bajt, ha a szabadban töltött idő után alaposan átnézzük magunkat. A kullancsok elsősorban a vékonyabb bőrfelületeket kedvelik, így ne tévesszük szem elől a kar, térdhajlat, nyak és a hónalj területét sem. Emellett időnként háziállatainkat is muszáj átvizsgálnunk, ugyanis rájuk is veszélyes kórt terjeszthetnek a kullancsok. Nem beszélve arról, hogy kisállataink behozhatják akár a házba is ezeket az élősködőket. A csipeszes eltávolítás mellett, érdemes kullancs elleni cseppet vagy nyakörvet alkalmazni kiskedvenceinken!

Egyéb tanács: A kullancsok jelenlétén túl sokat bosszankodik a növényeket ellepő levéltetvek, krumplibogarak és egyéb élősködők miatt? Rendszeresen megrongálják terméseit különböző kártevők? Vannak bizonyos növények, melyeket elültetve hatékonyan védekezhetünk ellenük - korábbi cikkünkből kiderül, milyen rovarok elleni növényeknek érdemes ott lenniük a kertünkben!

A hatékony kártevő riasztás eszközei

A felsorolt módszereken túl érdemes lehet speciális rovarriasztó készüléket is igénybe venni. Ez különösen igaz abban az esetben, ha nem csak kullancsriasztó megoldást keresünk, hanem a különféle rágcsálók, rovarok ellen is védekeznénk.

A beltéren használható ultrahangos riasztó kiválóan alkalmas patkány, egér, bolha, pók, kullancs és csúszómászók ellen. Hatása abban rejlik, hogy megzavarja az élősködők biztonságérzetét, ezzel távol tartva őket a védett területtől. Elhelyezése konyhában, nappaliban, garázsban és padláson egyaránt lehetséges - általában érdemes olyan helyre tenni, ahol a nem kívánt élőlények fészkelhetnek. A készülék természetesen nem gyakorol káros hatást az emberre és más háziállatra sem. Ahogy említettük, a rágcsálókon kívül a rovarok ellen is véd, így igazán praktikus megoldás a háztartásba!

Ultrahangos kullancsriasztó

Ultrahangos riasztó készülékünk patkányok, egerek, pókok, bolhák és kullancsok ellen is hatékony védelmet nyújt!

 

Kifejezetten apró kártevők irtására alkalmas készüléket keres? Tekintse meg ultrahangos riasztónkat, mely a garázsból, padlásból is távol tartja a nemkívánatos élőlényeket, 72 óra után fejtve ki hatását. A készülék megzavarja a kártevők hallását, hatására nem érzik biztonságban magukat, és néhány nap múlva elhagyják a védett területet.

Tartsa be tippjeinket a kullancsok ellen, és élvezze a nyári vakáció varázsát felhőtlenül, az élősködők miatti aggodalmaktól mentesen! Ha pedig kíváncsi rá, milyen módszerekkel űzheti el a szúnyogokat és legyeket, érdemes tovább olvasnia!

Következő cikkünk: 

Ezeket a növényeket ültethetjük el nyáron a kertben!

Tartalomhoz tartozó címkék: kártevő riasztás ultrahangos riasztó