Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Mit tegyünk a rágcsálókkal a lakásunkban és a kertünkben?

Mit tegyünk a rágcsálókkal a lakásunkban és a kertünkben?
Ön is gyakran bosszankodik a rágcsálók miatt otthonában, valamint kertjében? Folyton felbukkannak az egerek vagy patkányok, melyek nemcsak az éléskamráját teszik tönkre, hanem egyéb tárgyakat is megrongálnak, mivel szétrágják az útjukba kerülő kábeleket, vagy a garázsában lévő szerszámokat?

Rágcslálómentesítés

Esetleg a kerti veteményest sem kímélik a kártevők? Ezekkel a problémákkal nincs egyedül, ugyanakkor fontos, hogy kellő figyelmet fordítson a megoldásra. Ennek oka, hogy a rágcsálók nem csupán azért veszélyesek, mert komoly tárgyi és pénzügyi károkat okozhatnak számunkra, hanem egyes fajok súlyos betegségek terjesztői is lehetnek.

Mit érdemes tudni a rágcsálókról? 

A téli időszakban különösen a lakásban, hétvégi házakban, garázsban, pincékben vagy kamrákban jelennek meg. A házi egér leggyakrabban ősszel bukkanhat fel a lakóépületekben, de a hideg ellen a kamrákba és terménytárolókba is behúzódhat. Főleg éjszaka aktív, és magvakat, gabonaféléket vagy egyéb élelmiszereket dézsmálhat meg, de a fogak koptatása miatt szinte bármilyen tárgyat szétrághat.

A vándorpatkány gyorsan képes szaporodni, és rendkívül tanulékony, így nagyon nehéz kiirtani. Elegendő élelem, víz és hideg elleni búvóhely mellett szinte bárhol képes megélni, és a házi egérrel együtt betegségeket terjeszthet. 

Hatékony módszerek a kártevők ellen

Az első és legfontosabb szabály, hogy minél kevesebb kemikáliát használjon a rágcsálók irtására, mivel ezzel könnyen kárt tehet a hasznos élőlényekben is. Amennyiben kártevőriasztó megoldásra van szüksége, leginkább csapdák és különféle riasztó készülékek közül választhat. 

A rágcsáló csapda már régóta elterjedt eszköz a kártevők elleni védekezéshez, ugyanakkor hatékonyabb és gyorsabb megoldás lehet a rágcsáló riasztó, melynek előnye, hogy távol tartja a lakásunktól és kertünktől a kisállatokat, anélkül, hogy elpusztítaná őket, így kímélőbb megoldás lehet a csapdához képest. Az ultrahangos típusú riasztók olyan frekvencián bocsátanak ki hangokat, ami az emberi fülnek nem észrevehető, viszont a rágcsálóknak már hallható. Az ultrahang hatása pedig abban rejlik, hogy az állat számára érzékelhető hang befolyásolja a bioritmusát, ezáltal megakadályozza az általános életvitelben (így tehát szinte lehetetlenné teszi számára a táplálkozást vagy szaporodást). Ennek következményeként az ultrahangos berendezéssel védett területet elhagyja a kisállat, legyen szó akár a garázsról, kertről, pincéről vagy a lakóterület egyéb részéről. 

Az ultrahangos kisállat riasztó berendezésekről

Ha az ultrahangos riasztó berendezések használata mellett döntöttünk, lényeges, hogy a készüléket az állat mozgásteréhez helyezzük. Így tehát ha egérrel van dolgunk, ne a plafonra kerüljön fel, hanem abban a magasságban legyen, ahol az egér alapvetően mozog. Emellett érdemes bizonyos időközönként (akár havonta) megváltoztatni a készülék pozícióját, hol az ajtó jobb, hol a bal oldalára helyezve a berendezést. Mindezt legalább néhány hónapig tartsuk fenn a hosszabb távú rágcsálóriasztás érdekében.

Ezek az eszközök hosszabb élettartamúak, így tehát nem kell attól tartania, hogy minden egyes szezonban újat szerezzen be. Emellett nem szükséges a csapdába került állatok eltávolításával foglalkoznia, hiszen saját maguktól távoznak. Az egyes rágcsáló riasztó típusok eltérhetnek egymástól például a hangnyomásban vagy frekvenciában, valamint abban, hogy mekkora területen használhatóak. Emellett már napelemes verziók közül is választhatunk. 

Kültéri és beltéri kártevő riasztáshoz webáruházunkban egyaránt széleskörű termékpalettával állunk rendelkezésére. Amennyiben kifejezetten beltéri használatra keres rágcsáló riasztót, akkor figyelmébe ajánljuk 140 m²-nyi területen alkalmazható, ultrahangos riasztó készülékünket, mely kiváló megoldás lehet otthonában egerek és patkányok ellen is. Előnye, hogy emberek és háziállatok számára teljesen veszélytelen, a rágcsálókkal szemben azonban már 72 óra után kifejti a hatását. Emellett fedett kültéren is használható a készülék.

Ha kültérre keres igazán hatékony kártevőriasztó megoldást, abban az esetben válassza napelemes, mozgásérzékelős, vízálló kivitelű, multifunkcionális készülékünket, mely egerek, pockok,  és patkányok ellen is használható kertjében.

Kártevő riasztó

Válassza a 460 m² terület hatókörű, 

napelemmel és mozgásérzékelővel felszerelt DL-126-ot!

Amennyiben pedig nagyobb területen használná a riasztó berendezést, akkor figyelmébe ajánljuk DL-309 készülékünket, mellyel 900-940 m²-nyi területet is védelembe helyezhet a rágcsálók ellen. Vízálló kivitelének köszönhetően egész évben, különféle időjárási viszonyok mellett is használható. Napeleme és mozgásérzékelője az egyedülálló PIR funkció által kiváló megoldássá teszi a kártevőriasztás terén.

Esetleg ragaszkodik a csapdákhoz? Nézzen körül rágcsáló csapdáink között és, válassza ki az Ön számára legmegfelelőbb típust. Szabaduljon meg Ön is a kellemetlen rágcsálóktól otthonában és kertjében egyaránt!

 

Következő cikkünk:

Hogyan gondozzuk a kertünket télen?