Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

A növény átültetése lépésről lépésre

A növény átültetése lépésről lépésre

A nappalok rövidebbek, a napsütéses órák száma csökken, a levegő hűvösebb, kezdődnek a reggeli fagyok: beköszöntött az ősz, az évszak, amely rengeteg teendőt követel meg a kerttulajdonosoktól. Az őszi kertápolás során fontos feladat a talaj gondozása, a gyomok irtása, valamint a kerti növények átültetése, amely teendőt célszerű ezekben a hónapokban elvégeznünk. Cikkünkben ehhez hoztunk segítséget: bemutatjuk a növény átültetés lépéseit!

 

Miért szükséges átültetni a növényeket?

A kerti növények átültetésére több okból kifolyólag is szükség lehet. Előfordulhat, hogy fejlődésük és növekedésük az adott helyen gátolt, vagy megeshet, hogy jelenlétükkel túlságosan beárnyékolnak más növényeket, helyeket.

Ahhoz, hogy az említett növényeket a megfelelő helyre helyezzük át, fontos, hogy körültekintően járjunk el, fordítsunk kellő figyelmet a terület kiválasztására. Sok növény számára az egész év ideális időszak az átültetésre, léteznek viszont olyan fajták, amelyeknek kizárólag az őszi időszak kedvez: a fákat és cserjéket érdemes a levélhullás után, a föld fagyása előtt átültetni. Kivételt képeznek az örökzöldek, melyeket már nyár végén, ősz elején új helyükre kell vinni. Bár a fagytűrő lombhullatók remekül viselik az átültetést, megszenvedik, ha a gyökérfejlődés időszakában ültetjük át őket, erre érdemes figyelni.

Növény átültetés lépései

Átültetés előtt

Ahogy az átültetés folyamata, a munkálatot megelőző teendők is rendkívül fontosak. Ahhoz, hogy az átültetés megfelelően menjen végbe, elengedhetetlen, hogy a növény gyökere ne száradjon ki, melyet bőséges beöntözéssel érhetünk el (az átültetést megelőző napokban). A sérülések elkerülése érdekében kiásás előtt kössük fel a földig hajló ágakat. Érdemes megjelölnünk a növény eredeti tájolását a törzsön, ezzel biztosítva, hogy ugyanolyan helyzetbe ültessük. Az átültetéshez éles ásóra lesz szükségünk, így mielőtt belevágnánk a munkába, győződjünk meg róla, hogy szerszámunk alkalmas a feladatra.

Kiásás 

Miután elvégeztük az átültetés előtti teendőket, a kiásással kell kezdenünk a munkálatot. Kis törzsátmérőjű növények esetében eldönthetjük, hogy földlabdával, vagy anélkül ültetünk, vastagabb törzsűek esetén viszont minden esetben szükségünk lesz földlabdára. A kiásás során figyeljünk arra, hogy minden gyökeret átvágjunk, mielőtt kiemelnénk a növényt. A folyamat alapvető feltétele, hogy a kiásott növényt a lehető leggyorsabban átültessük. A hősokk és a gyökérfulladás elkerülése érdekében védjük a földlabdát zsákvászonnal, biztosítva a nedvesség megtartását. Amennyiben kénytelenek vagyunk a kiásott növényt tárolni, fontos, hogy óvjuk a szélsőséges időjárási viszonyoktól, a széltől, és az erős napsütéstől.

Szállítás

A kiásott növény szállításának módja attól függ, milyen távolságra van a terület, ahova ültetni szeretnénk. Kis távolság esetén elvonszolhatjuk a növényt kézzel vagy talicskával, fontos viszont, hogy fóliát csúsztassunk a földlabda alá. Amennyiben a szállítást járművel oldjuk meg, a sérülések elkerülése érdekében válasszunk fedett rakterűt, vagy takarjuk le a növényt ponyvával.

Ültetés

Az ültetés során először is érdemes figyelembe vennünk az ültetőgödröt. Fontos, hogy ennek nagysága a gyökérlabda méretének legalább két- háromszorosa legyen. Mindemellett ügyeljünk az előzetes beöntözésre is, hiszen enélkül a víz a nedves gyökérlabdából a talaj szárazabb részeibe vándorolhat. Ültetés során távolítsuk el a sérült gyökereket, az ültetés mélysége pedig egyezzen meg a növény előző helyén található gödör mélységével.

Ön tudta? Bizonyos növényfajtákat érdemes a hűvösebb hónapokban elvetni - olvassa el cikkünket, melyben felsoroltunk 10 ősszel ültethető zöldséget!

Color Virágkaspó

Fedezze fel Color virágkaspónkat!

Amennyiben szüksége lenne a legfontosabb eszközökre, a kínálatunkban található virágládák és kaspók remek kiegészítők lesznek a növény átültetés során. Ha pedig belevágnánk az őszi növényültetésbe, a magaságyások segítenek abban, hogy rövidebb idő alatt, hatékonyabban tudjuk nevelni a palántákat, megkímélve minket a hajlongás okozta derék- és hátfájdalmaktól. Nézzen körül weboldalunkon, ahol kertápolással kapcsolatos termékek széles választékát találhatja meg!

Következő cikkünk: 

A szikkasztó alagutakról