Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Öntözési tippek nyári kánikulához

Öntözési tippek nyári kánikulához

Minden kerttulajdonos számára az egyik legfontosabb feladat a nyári kertápolásban a növények öntözése. A hőség igazi kihívást jelenthet a növények számára, hiszen könnyen kiszáradhatnak, így ilyenkor sokkal nagyobb figyelmet érdemes szentelni rájuk. Néhány egyszerű praktikát betartva ugyanakkor biztosíthatjuk, hogy növényeink egészségesen fejlődhessenek és kertünk gyönyörű színekben pompázhasson még a legforróbb napokon is. Íme néhány öntözési tipp, melyek jól jönnek majd a nyári kánikulában - ismerje meg a nyári öntözés praktikáit!

Nyári öntözés - ezekre érdemes figyelni!

Alaposan locsoljunk!

Először is fontos tisztázni, hogy amennyiben gyakran, de kevesebb vizet juttatunk növényeink számára, úgy inkább a talaj felső rétegeit áztatjuk, ez pedig nem juttat elegendő vizet a növények gyökeréhez. A tápanyagok felszívódása és hasznosulása érdekében az első szabály, hogy a gyökérzetet érje leginkább a víz locsoláskor. A nyári öntözés egyik legfontosabb praktikája tehát, hogy érdemes lassabban locsolni és hosszan adagolni a vizet növényeinkhez, hiszen így juthat el a nedvesség a talaj mélyebb rétegeibe.

Nyári öntözés - ezekre figyeljen!

Reggel vagy este öntözzünk!

A nyári kánikulában érdemes a kora reggeli vagy esti órákra időzíteni a locsolást, mivel ilyenkor alacsonyabb a hőmérséklet. Ezáltal lassabban párolog el a víz és sokkal hatékonyabban tudják hasznosítani a növények. A déli órákban kifejezetten kerüljük az öntözést, hiszen az erős napfény hatására a víz még azelőtt elpárologhat a növényekről, mielőtt hasznosítani tudnák.

A gyepet lehetőleg ne naponta locsoljuk, sokkal inkább javasolt heti egyszer-kétszer beiktatni ezt a feladatot. Szintén heti kétszer öntözzük meg alaposan a gyümölcsfákat, örökzöldeket, rózsákat és egyéb vízigényes növényeket.

Alkalmazzuk a talajtakarót!

A talajtakarás, vagy más néven mulcsozás nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy megőrizhessük a talaj nedvességét, mivel segít megakadályozni a talaj kiszáradását és a víz elpárolgását. Így a locsolás nyáron sokkal hatékonyabb lesz a mulcsozás által. Leginkább fűnyesedéket, szalmát vagy kéregdarabokat használhatunk erre a célra.

Használjunk öntözőrendszereket!

Egy automata öntözőrendszer telepítésével anélkül gondoskodhatunk növényeink locsolásáról, hogy aggódnunk kellene a túlöntözés vagy túl kevés öntözés miatt, hiszen beállíthatjuk, hogy mikor és mennyit adagoljon a rendszer.

Manapság az egyik leghatékonyabb módszer a csepegtetéses öntözőrendszerek használata, melyek csekély vízmennyiséget igénybe véve gondoskodnak a növények vízellátásáról. Ügyeljünk rá, hogy öntözőrendszerünk megfelelően működjön, ne legyenek benne szivárgások vagy csöpögések, melyek hozzájárulnának a vízpazarláshoz.

Extra tipp: Nyáron amikor általában többet utazunk el hétvégente, mindenképp megtérülő befektetés egy csepegtetőrendszer telepítése. Ha mégsem tudnánk beszerezni, akkor pedig a nyaralás előtt adagoljunk elegendő vizet növényeinknek. A balkonládáinkat lehetőleg helyezzük árnyékos helyre, valamint pár vízadagolót is szúrhatunk a földjükbe!

Igazodjunk az időjáráshoz!

Lényeges, hogy akkor locsoljunk, amikor valóban szükségük van rá növényeinknek. Az automata rendszereket állítsuk alacsonyabb gyakoriságra, ha az időjárás előrejelzés azt mutatja, esőzés várható, vagy naponta fordulnak elő záporok és zivatarok. Ne felejtsük: a túllocsolás csaknem ugyanolyan mértékben káros, mint ha hagynánk kiszáradni növényeinket!

Locsolás okosan, nyáron is!

Van néhány növény, melyet érdemes a forróbb napokon reggelente öntözni: az alma, bab, feketeszeder, málna, cseresznye, uborka, eper, paradicsom, szilva, málna, valamint a dália és muskátli is akkor hálálják meg igazán a törődést, ha a reggeli, vagy akár kora hajnali órákban gondoskodunk vízellátásukról.

Kánikula, vagy az átlagosnál melegebb, szárazabb időszak esetén szükség lehet időnként gyakoribb öntözésre. Továbbá fontos, hogy a frissen elültetett növények több vizet igényelnek, így gyakrabban locsoljuk őket, hogy kellően megerősödhessenek. A nyári öntözés során az idősebb növényeket kevesebbszer, de bővebb vízzel locsoljuk.

Végül utolsó tanácsként használjuk fel az esővizet locsolásra! Ehhez a legegyszerűbb és legpraktikusabb módszer, ha esővízgyűjtő tartályt telepítünk a kertünkbe. Ezzel nemcsak a vízszámlánkon spórolhatunk és csökkenthetjük a vízpazarlást, hanem még a növényeink egészséges fejlődését is támogathatjuk. Ennek oka, hogy a lágy esővíz sokkal kedvezőbb feltételeket teremt a növényeknek, mint a kemény csapvíz. Az esővízzel való locsolás tehát többek között környezetvédelmi és pénzügyi szempontok mentén is előnyös. Ha szeretne még többet tudni a kerti locsolással való spórolásról, akkor pedig olvassa el korábbi cikkünket!

Esővízgyűjtés - nem olyan nehéz, mint elsőre gondolná!

Habár sokan úgy gondolhatják, hogy túl bonyolult vagy macerás lehet az esővizet gyűjteni és később hasznosítani, ez egyáltalán nem igaz. Alapvetően kétféle módszer közül választhat: felszíni esővízgyűjtő vagy földalatti esővízgyűjtő tartályt telepíthet kertjébe.

Egyszerű megoldásként érdemes lehet egy felszíni esővízgyűjtő tartály mellett dönteni, ennél arra kell ügyelni, hogy a megvásárolt tartályt az ereszcsatorna ejtőcsövéhez csatlakoztassa. A tartályhoz érdemes beszerezni egy szűrőt is, ami biztosítja, hogy megfelelő minőségű víz kerüljön a rendszerbe, valamint megakadályozza a túlfolyást is. A gyűjtött esővizet a növények öntözéséhez, de számos egyéb ház körüli teendőkhöz is felhasználhatja, mint például autómosáshoz vagy WC-öblítéshez.

A Suni Kft. kínálatában számos felszíni vagy földalatti esővízgyűjtő tartályt találhat. Felszíni megoldás választása esetén dönthet egyszerű tartály, már esőlopóval ellátott csomagok, illetve dekoratív tartályok mellett is.

Antik Amfora esővízgyűjtő tartály

Antik Amfora felszíni esővízgyűjtő tartályunk beépített virágültetővel praktikussága mellett igazán különleges összhatást fog kelteni kertjében!

 

Fogadja meg locsolással kapcsolatos tanácsainkat a nyáron, és gyönyörködjön kertjében Ön is! Ha pedig megjött a kedve az esővíz gyűjtéséhez és felhasználásához a locsoláshoz, vagy akár egy gyönyörű kerti kutat szeretne telepíteni a kertjébe, melyből megoldható a kerti öntözés, nézzen körül webáruházunkban!

Következő cikkünk: 

A legjobb esővízgyűjtő tartályok személyre szabottan